فیبروم به توده های خوش خیمی گفته می شود که در داخل رحم رشد می کنند. از هر ۳ زن مبتلا به این بیماری ۱ نفر علائم زیر را تجربه می کند:
• قاعدگی دردناک یا خونریزی شدید در دوران قاعدگی
• دردهای شکمی یا درد در قسمت پایین کمر
• تکرر ادرار
• یبوست
بیشتر بخوانید: ۱۴ عاملی که میتوانند سبب بروز قاعدگی نامنظم شوند
درمان فیبروم:
در بسیاری از موارد این توده های خوش خیم بدون آن که نیاز به درمان داشته باشند از بین می روند. با این حال، اگر بیمار علائم آزاردهنده و شدیدی را تجربه کند ممکن است پزشک استفاده از دارو یا جراحی را توصیه کند. برخی از داروها می توانند اندازه توده ها را کاهش دهند. اما معمولاً مصرف دارو منجر به بروز عوارض جانبی می شود. به همین دلیل پزشکان سعی می کنند داروها را برای مدت کوتاه تجویز کنند.
تاکنون در مطالعات کمی تاثیر رژیم غذایی و استفاده از گیاهان مختلف در درمان این بیماری یا پیشگیری از پیشرفت آن مورد بررسی قرار گرفته است. در مطالعه ای که سال ۲۰۱۶ انجام شد محققان به این نتیجه رسیدند که برخی مواد غذایی ممکن است احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش و برخی دیگر احتمال بروز آن را افزایش دهند.
اغلب مطالعات انجام شده در مورد این موضوع در محیط های آزمایشگاهی یا بر روی حیوانات انجام شده است. به همین دلیل لازم است قبل از آن که به این بیماران استفاده از مکمل ها یا داروهای گیاهی مختلف توصیه شود تحقیقات بیشتری بر روی انسان ها انجام شود.
با این حال، به نظر می رسد تغییر شیوه زندگی می تواند به بهبود برخی از علائم فیبروم مانند قاعدگی های دردناک و افسردگی کمک کرده و کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشد. تغییر شیوه زندگی پیروی از رژیم غذایی سالم و ورزش منظم را شامل می شود.
غذاهای مفید و مضر برای زنان مبتلا به فیبروم رحم:
۱- گوشت قرمز
برخی از تحقیقات نشان داده اند در افرادی که مقدار زیادی گوشت قرمز و غذاهای پرکالری (سرشار از قند و چربی) مصرف می کنند احتمال بروز این بیماری بیشتر است. به همین دلیل توصیه می شود به جای بخشی از گوشت قرمز مصرفی از گوشت مرغ یا بوقلمون استفاده شود.
به طور کلی، استفاده از گوشت سفید و پروتئین های گیاهی (از جمله حبوبات) به جای گوشت قرمز به حفظ سلامتی کمک می کند. به گفته انجمن قلب آمریکا گوشت قرمز حاوی مقدار زیاد چربی اشباع است که می تواند کلسترول خون را افزایش داده و سبب ابتلا به بیماری قلبی شود.
بیشتر بخوانید: مصرف چه میزان گوشت قرمز در طی روز توصیه میشود؟
۲- غذاهایی که مواد مغذی فراوان دارند
در زنانی که میوه بیشتری مصرف می کنند احتمال ابتلا به این بیماری کمتر است. سایر غذاها که به علت داشتن مواد مغذی مختلف می توانند از بروز این بیماری پیشگیری کنند عبارتند از:
• ماهی های چرب مانند سالمون و …
• غذاهای غنی از فلاونوئید مانند انواع توت ها
• سبزیجات سبز رنگ مانند بروکلی، اسفناج و کاهو
• مرکبات مانند پرتقال، لیموترش و …
استفاده از گیاهان در درمان فیبروم:
در مطالعات کمی اثربخشی گیاهان در درمان این بیماری بررسی شده است. به همین دلیل، قبل از آن که پزشکان استفاده از این روش ها را به بیماران خود توصیه کنند باید با انجام تحقیقات بیشتر مفید بودن آن ها اثبات شود:
۱- چای سبز
چای سبز خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. آنتی اکسیدان ها استرس اکسیداتیو را در بدن کاهش می دهند و از آسیب سلول ها جلوگیری می کنند. استرس اکسیداتیو احتمال ابتلا به بیماری های مختلف را افزایش می دهد.
در مطالعه ای مشاهده شد اگر به مدت ۴ ماه ۸۰۰ میلی گرم عصاره چای سبز مصرف شود علائم بیماری کمتر و اندازه توده ها کوچکتر می شود. بنابراین، ممکن است نوشیدن چای سبز برای درمان فیبروم مفید باشد.
بیشتر بخوانید: مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان و فواید آن ها برای سلامتی
۲- رزوراترول (Resveratrol)
رزوراترول در غذاهای گیاهی مثل بلوبری و انگور یافت می شود. در برخی تحقیقات مشاهده شده که این ترکیب می تواند از رشد و تکثیر سلول های فیبروم در رحم جلوگیری کند.
۳- کورکومین
کورکومین یکی از ترکیبات مهم موجود در زردچوبه است. کورکومین خاصیت ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی دارد. نتایج برخی مطالعات نشان داده که کورکومین سلول های فیبروم را تخریب کرده یا از تکثیر آن ها جلوگیری می کند.
نقش شیوه زندگی در درمان فیبروم:
در برخی از زنان اصلاح شیوه زندگی به بهبود علائم این بیماری مانند دردهای قاعدگی، خونریزی زیاد در دوران قاعدگی و افسردگی کمک می کند. به همین دلیل به این افراد انجام ورزش منظم، انجام فعالیت هایی مانند یوگا و تای چی و همچنین پیروی از رژیم غذایی سالم توصیه می شود.
احتمال بروز فیبروم در افرادی که به اضافه وزن و چاقی مبتلا هستند بیشتر است. به همین علت کاهش وزن و حفظ وزن در محدوده طبیعی می تواند احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش دهد.
بیشتر بخوانید: لاغری سریع – کاهش وزن سریع در مدت کوتاه توصیه می شود یا خیر؟
چاقی منشاء بسیاری از بیماری ها و تغذیه نامناسب یکی از مهم ترین دلایل ابتلا به آن است. با ثبت نام در دوره های رژیم درمانی نوین یک گام به سلامتی نزدیک تر شوید: