تکرر ادرار و دلایل بروز آن

آیا در طول شبانه روز بارها به دستشویی می روید؟ دلایل متعددی می توانند در بروز تکرر ادرار نقش داشته باشند که در این مقاله به برخی از آن ها خواهیم پرداخت.

دلایل تکرر ادرار:

۱- مصرف زیاد مایعات

انسان مایعات مورد نیاز خود را از طریق دریافت غذاها، آب و نوشیدنی های مختلف تامین می کند. ۲۰ تا ۳۰ درصد مایعات بدن با مصرف غذاها تامین می شود.
دریافت بیش از حد مایعات می تواند سبب تکرر ادرار شود. اگر بیش از حد مایعات مصرف کنید ممکن است میزان سدیم خون به کمتر از حد طبیعی برسد. میزان مایعات مصرفی شما باید به اندازه ای باشد که رنگ ادرار شفاف باشد. اما نباید به اندازه ای مایعات مصرف کنید که به تکرر ادرار مبتلا شوید.

۲- عفونت مجاری ادراری (UTI)

عفونت مجاری ادراری شایع ترین علت تکرر ادرار است. باکتری ها سبب عفونت کلیه ها، مثانه و یا مجاری ادراری می شوند. در این شرایط مثانه متورم شده و نمی تواند حجم زیادی از ادرار را نگه دارد. ممکن است شما علائمی مانند تب، لرز، تهوع و درد در پایین شکم خود را نیز تجربه کنید. معمولاً پزشک برای درمان عفونت آنتی بیوتیک تجویز می کند.

۳- دیابت ملیتوس

هم در مبتلایان به دیابت نوع ۱ و هم در مبتلایان به دیابت نوع ۲ قند خون افزایش می یابد. کلیه سعی می کند قند اضافی را از بدن دفع کند، اما همیشه موفق به انجام این کار نمی شود. بنابراین، قند در داخل ادرار تجمع یافته و سبب ورود آب بیشتری به داخل مثانه و افزایش حجم ادرار می شود.
تکرر ادرار یکی از اولین علائم ابتلا به دیابت است. اگر اخیراً به تکرر ادرار مبتلا شده اید برای بررسی بیشتر این موضوع به پزشک مراجعه کنید.

۴- دیابت بی مزه

این نوع دیابت با دیابت نوع ۱ و دیابت نوع ۲ متفاوت است. در این بیماران بدن قادر به تولید هورمون وازوپرسین و یا استفاده بهینه از این هورمون نیست. هورمون وازوپرسین در مواقع لزوم به کلیه ها این پیام را می دهد که مایعات را به داخل خون رها کنند.
مبتلایان به دیابت بی مزه علائمی مانند خستگی، تهوع، گیجی و تشنگی شدید را تجربه می کنند. میزان حجم ادرار ممکن است به ۱۵ لیتر در روز (و یا ۵ برابر حالت نرمال) برسد. پزشک با تجویز دارو می تواند به کنترل این بیماری کمک کند.

دلایل تکرر ادرار

۵- مصرف داروهای دیورتیک یا مدر (ادرار آورها)

این داروها برای درمان فشارخون بالا و مشکلات کبدی یا کلیوی تجویز می شوند. این داروها سبب می شوند کلیه ها نمک (یا سدیم) بیشتری را به داخل ادرار ترشح کرده و حجم ادرار افزایش یابد.
مصرف این داروها ممکن است سبب شود شما سدیم و پتاسیم زیادی را از دست داده و علائمی مانند گیجی و تهوع را تجربه کنید. قبل از تغییر دوز دارو و یا قطع مصرف این داروها با پزشک مشورت کنید.

۶- ابتلا به سندرم مثانه دردناک

شما ممکن است همیشه احساس کنید که نیاز دارید به دستشویی بروید اما حجم ادرارتان زیاد نباشد. همچنین ممکن است در قسمت پایین شکم خود درد داشته باشید که در زمان ادرار کردن تشدید شود.
علائم فوق زمانی رخ می دهد که بافت مثانه ورم کرده و بسیار حساس می شود. گاهی اوقات علت بروز این مشکل مشخص نیست. رژیم غذایی (کاهش مصرف نوشابه های گازدار، منابع غذایی حاوی کافئین و …)، ورزش، داروها و جراحی می تواند به درمان آن کمک کند.

۷- سنگ های کلیوی

مواد معدنی و نمک ها می توانند منجر به تشکیل سنگ در کلیه ها شوند. وجود سنگ در کلیه سبب می شوند فرد دائماً احساس کند که نیاز به دفع ادرار دارد اما ممکن است حجم ادرار وی زیاد نباشد. ابتلا به سنگ های کلیوی علائمی مانند تهوع، تب، لرز و درد شدید در پهلوها و پشت را به دنبال دارد.
چاقی، کم آبی بدن، دریافت بیش از حد پروتئین، سابقه خانوادگی ابتلا به سنگ های کلیوی احتمال بروز این بیماری را افزایش می دهند. سنگ ها ممکن است به صورت خود به خودی دفع شوند و یا برای خارج کردن آن ها به جراحی نیاز باشد.

۸- بارداری

با بزرگ شدن رحم فشار بیشتری بر روی مثانه وارد شده و نیاز به دفع ادرار افزایش می یابد. حتی قبل از آن که رحم بزرگ شود در زنان باردار هورمونی به نام گنادوتروپین جفتی انسانی (HCG) ترشح می شود که سبب تکرر ادرار می شود. با این حال، اگر زنان باردار شاهد خون در ادرار خود هستند باید با پزشک مشورت نمایند.

۹- سکته مغزی

سکته مغزی می تواند سبب آسیب اعصاب کنترل کننده مثانه شود. این بیماران ممکن است احساس کنند نیاز به دفع ادرار دارند، اما حجم ادرار آن ها زیاد نباشد.
بیماری پارکینسون، ام اس (MS) و سایر بیماری های مغزی نیز ممکن است علائم مشابهی داشته باشند. تغییر رژیم غذایی و در موارد شدید به دارو درمانی و جراحی نیاز است.

۱۰- واژینیت (التهاب واژن)

این مشکل زمانی رخ می دهد که واژن به علت وجود قارچ، باکتری، ویروس، دریافت برخی داروها و یا تغییرات هورمونی به عفونت یا التهاب مبتلا می شود. این افراد معمولاً احساس خارش و سوزش در زمان دفع ادرار دارند.

۱۱- دریافت زیاد کافئین

کافئین مانند دیورتیک عمل کرده و سبب افزایش حجم ادرار می شود. کافئین می تواند با کاهش میزان هورمون وازوپرسین حجم ادرار را افزایش دهد.

۱۲- یائسگی

در زمان یائسگی که حدود سن ۵۰ سالگی رخ می دهد تولید هورمون استروژن در بدن زنان کاهش می یابد. این امر سبب تکرر ادرار می شود. تغییر رژیم غذایی، درمان جایگزینی هورمون و … می تواند به رفع این مشکل کمک کند.

۱۳- تومور

هم تومورهای سرطانی و هم تومورهای خوش خیم می توانند سبب تکرر ادرار شوند. زیرا آن ها فضای زیادی را در داخل و یا اطراف مثانه اشغال می کنند.
وجود خون در ادرار مهم ترین علامت ابتلا به سرطان است. اگر در ادرار خود خون مشاهده کردید، متوجه وجود توده ای در قسمت پایین شکم خود شدید و یا در هنگام ادرار کردن درد داشتید با پزشک مشورت کنید.

۱۴- بزرگ شدن پروستات

بزرگ شدن پروستات می تواند در بروز تکرر ادرار نقش داشته باشد. گاهی اوقات ممکن است تکرر ادرار نشان دهنده ابتلا به سرطان پروستات باشد. پزشک به شما در کشف علت بروز این مشکل و درمان بزرگ شدن پروستات کمک می کند.

۱۵- یبوست

یبوست و عدم تخلیه روده ها می تواند فشار زیادی را بر روی مثانه وارد کرده و سبب تکرر ادرار شود. اصلاح رژیم غذایی، نوشیدن کافی مایعات و برخی اوقات استفاده از دارو می تواند به رفع یبوست کمک کند.

Loading