ناباروری در مردان با سیگار کشیدن پدرانشان مرتبط است.

ناباروری در مردان با سیگار کشیدن پدرانشان مرتبط است
قدرت باروری به عوامل مختلفی از جمله سن و سبک زندگی بستگی دارد. ناباروری به معنی عدم توانایی در تولید مثل است.
معمولاً ناباروری در ۱۰ تا ۱۵ درصد زوجین مشاهده می‌شود. حدود ۴۰ درصد موارد ناباروری مربوط به مردان، ۴۰ درصد مربوط به زنان و حدود ۱۰ درصد مربوط به هر دو نفر است. در ۱۰ درصد موارد نیز علت ناباروری مشخص نمی‌شود.
عوامل متعددی می‌توانند در ابتلای یکی از زوجین به ناباروری نقش داشته باشند. از جمله: اختلال در تخمک‌گذاری، اختلال در لوله‌های رحم، ابتلا به اندومتریوز،  اختلال در تولید یا انتقال اسپرم، مواجهه با عوامل شیمیایی مانند حشره کش‌ها، آفت کش‌ها و وجود سرب در هوا.

تاثیر سیگار بر سلامتی:

مهم‌ترین ترکیب موجود در سیگار نیکوتین است. با کشیدن یک نخ سیگار حدود ۲ میلی‌گرم نیکوتین وارد جریان خون می‌شود. این ماده سبب بروز تغییراتی در مغز می‌شود. وجود نیکوتین در سیگار سبب بروز آثار روانی خوشایند و در نتیجه اعتیاد به مصرف سیگار می‌گردد.
استعمال سیگار احتمال ابتلا به بیماری قلبی – عروقی (CVD)، بیماری‌های ریوی و انواع سرطان مانند سرطان ریه، سرطان مثانه و … را افزایش می‌دهد.
سیگار سبب آسیب عروق خونی در قلب، مغز و سایر اندام‌های بدن می‌شود. آسیب عروق خونی و افزایش چسبندگی پلاکت‌ها به یکدیگر که به دنبال مصرف سیگار رخ می‌دهد می‌تواند منجر به بروز سکته قلبی و سکته مغزی شود.
حتی اگر یک نخ سیگار بکشید عروق خونی شما تنگ شده و فشارخون‌تان به طور موقت بالا می‌رود. مصرف مداوم سیگار سبب افزایش دائمی فشارخون خواهد شد.

تاثیر سیگار کشیدن در دوران بارداری بر روی سلامتی جنین:

در مورد مضرات سیگار کشیدن در دوران بارداری تحقیقات زیادی انجام شده است. مصرف سیگار در این دوران حساس با وزن کم زمان تولد، تولد نوزاد نارس و افزایش احتمال مرگ نوزادان مرتبط است. اگر جنین دختر در معرض دود سیگار قرار بگیرد احتمال آن که در بزرگسالی و در دوران بارداری سقط جنین را تجربه کند، بیشتر است.
در برخی مطالعات مشاهده شده اگر مادر در این دوران سیگار بکشد احتمال آن که فرزندش به بلوغ زودرس مبتلا شود، افزایش پیدا می‌کند. اگر تعداد سیگاری که مادر می‌کشد بیش از ۱۰ عدد در روز باشد احتمالاً فرزند وی ۳ تا ۶ ماه زودتر از سایر نوجوانان وارد مرحله بلوغ می‌شود.
در مطالعه دیگری مشاهده شده که مصرف دخانیات قبل از تولد نوزاد با بروز اختلالات شنوایی در این کودکان همراه خواهد بود. به طوری که احتمال بروز این مشکلات در کودکانی که در دوران جنینی در معرض  دود سیگار قرار گرفته بودند ۶۸ درصد بیشتر بود.
سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری فرزند وی را در معرض ابتلا به فلج مغزی قرار می‌دهد. مواجهه با دود سیگار در دوران جنینی سبب از بین رفتن سلول‌های مغزی که مسئول حافظه و مهارت‌‌های حرکتی هستند، می‌شود.
گفته می‌شود که احتمال ابتلا به بیماری‌های ریوی در دوران بزرگسالی با مواجهه با دود سیگار در دوران جنینی مرتبط است. اگر مادر در دوران بارداری سیگار بکشد یا در معرض دود سیگار دیگران قرار بگیرد احتمال آن که فرزندش در دوران بزرگسالی به به بیماری ریوی مبتلا شود، افزایش پیدا می‌کند.
سیگار کشیدن مادر در این دوران حتی احتمال چاقی کودک را افزایش می‌دهد. نتایج یک پژوهش که در سال ۲۰۱۱ منتشر شد نشان داد اگر مادر سیگار بکشد کودک در سن ۴ سالگی دور سر کوچکتر، قد کوتاه‌تر و وزن بیشتری خواهد داشت.

تاثیر سیگار کشیدن پدر بر ناباروری فرزندان پسر:

مطالعات مختلف نشان داده‌اند که استعمال سیگار توسط مادر در دوران بارداری با کاهش تعداد اسپرم در فرزندان پسر مرتبط است. نتایج یک مطالعه انجام شده در سوئد نیز نشان می‌دهد استعمال دخانیات توسط پدر در زمانی که همسر باردار است بر قدرت باروری فرزند پسر تاثیر داشته و سبب کاهش اسپرم وی به میزان یک دوم می‌شود.
در این مطالعه که نتایج آن در مجله PLOS ONE منتشر شده است ۱۰۴ مرد ۱۷ تا ۲۰ ساله شرکت کردند. در شروع مطالعه شرکت کنندگان به سوالاتی در مورد استعمال سیگار توسط والدین پاسخ دادند. سپس میزان کوتینین در نمونه خونی که در گذشته و در هفته ۶ تا ۳۵ بارداری از مادر گرفته شده بود، اندازه‌گیری شد.
بعد از ورود نیکوتین به بدن ترکیبی به نام کوتینین تولید می‌شود که در خون قابل اندازه‌‌گیری است. با اندازه‌گیری این ترکیب می‌توان دریافت که آیا والدین سیگار می‌کشند و یا در معرض دود سیگار قرار دارند یا خیر.
نتایج نشان داد حتی اگر مادر در دوران بارداری سیگار نکشد، استعمال دخانیات توسط پدر و قرار گرفتن مادر در معرض دود ناشی از آن سبب کاهش تعداد اسپرم فرزند می‌شود. به گفته محققان در حال حاضر علت تاثیر سیگار کشیدن پدر بر تعداد اسپرم فرزند مشخص نیست. بنابراین، باید در این زمینه تحقیقات بیشتری انجام شود.
تعداد اسپرم با قدرت باروری مردان در ارتباط است. بنابراین، استعمال سیگار توسط پدر می‌تواند شانس باروری فرزندان پسر را کاهش دهد.
منبع:
Jonatan Axelsson et al. PLOS ONE 2018; Volume 13.

Loading