خواص بلوبری – بلوبری و کاهش فشارخون

بلوبری و کاهش فشارخون

بسیاری از خواص بلوبری به وجود آنتوسیانین موجود در آن وابسته است. این ترکیب که رنگ آبی بلوبری از آن ناشی می شود دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است. یک لیوان بلوبری حاوی ۸۴ کیلوکالری انرژی بوده و ۲۴ درصد نیاز بدن به ویتامین C، پنج درصد نیاز به ویتامین B6 و ۳۶ درصد نیاز به ویتامین K را تامین می کند.
نتایج مطالعات انجام شده در مورد خواص بلوبری نشان می دهد که این میوه احتمال ابتلا به چاقی، دیابت و بیماری قلبی را کاهش می دهد.
منجمد کردن خواص بلوبری را کاهش می دهد. در یک مطالعه مشاهده شد ۶ ماه پس از منجمد کردن میزان آنتوسیانین بلوبری ۵۹ درصد کاهش می یابد.

خواص بلوبری در کاهش فشارخون:

پرفشاری خون در مراحل اولیه هیچ علامتی در شخص مبتلا ایجاد نمی‌ کند. به همین علت به این بیماری قاتل خاموش گفته می‌ شود.
فشارخون بالا در طولانی مدت با اثر بر قلب و عروق خطر ابتلا به نارسایی قلبی، سکته مغزی و نارسایی کلیه ‌ها را افزایش می ‌دهد. این بیماری به کمک رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی، ترک سیگار، حفظ وزن در محدوده طبیعی و تجویز داروهای ضدپرفشاری خون کنترل می‌ شود. حال این سوال مطرح می ‌شود که آیا مصرف مواد غذایی خاصی در حفظ سلامت عروق موثر است یا خیر؟
نتایج مطالعات قبلی نشان داده علاوه بر بروکلی، اسفناج، حبوبات و ماهی، انواع توت ‌ها (توت سفید، توت‌ فرنگی، بلوبری و…) نیز می ‌توانند خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهند. زیرا حاوی پلی‌فنول‌ هایی با خاصیت آنتی ‌اکسیدانی هستند. در یک مطالعه جدید به طور خاص تاثیر مصرف بلوبری بر سیستم قلبی – عروقی بررسی شده و مشاهده شد آنتوسیانین موجود در این میوه مسئول تاثیرات مثبت آن بر قلب و عروق است.
برای انجام این مطالعه که هدف از آن شناخت خواص بلوبری بود شرکت کنندگان به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شده بودند. یک گروه از این افراد به مدت یک ماه هر روز نوشیدنی حاوی ۲۰۰ گرم بلوبری دریافت کردند. نتایج نشان داد که مصرف بلوبری سبب بهبود عملکرد اندوتلیال و کاهش فشارخون به میزان ۵ میلی‌متر جیوه (mmHg) می شود.
سلول ‌های اندوتلیال که در غشای داخلی عروق خونی قرار دارند انبساط و انقباض شریان ‌ها را کنترل می ‌کنند. سلول‌ های اندوتلیال در تنظیم فشارخون و لخته شدن خون نیز نقش دارند.
طبق یافته ‌های حاصل از این مطالعه آنتوسیانین که رنگ آبی به بلوبری می دهد در کنترل پرفشاری خون موثر است. به گفته محققان اگر تغییراتی که به دنبال مصرف روزانه بلوبری ایجاد می ‌شود بتواند تا پایان عمر فرد باقی بماند خطر ابتلا به بیماری قلبی – عروقی ۲۰ درصد کاهش پیدا می ‌کند.

خواص بلوبری – بلوبری و کاهش فشارخون

فشارخون بالا و عوارض ناشی از آن:

نیرویی که خون را در عروق خونی به حرکت در می ‌آورد فشارخون نامیده می شود. افزایش غیرطبیعی فشارخون احتمال ابتلا به بیماری قلبی، سکته مغزی و نارسایی کلیوی را افزایش می دهد.
زمانی که فشارخون اندازه گیری می شود به صورت دو عدد که فشارخون سیستولیک و فشارخون دیاستولیک نامیده می ‌شوند، بیان می ‌گردد. عدد بزرگتر که فشارخون سیستولیک نام دارد مربوط به زمان انقباض قلب و عدد کوچکتر که فشارخون دیاستولیک نامیده می شود مربوط به استراحت قلب است.
در سال ۲۰۰۳ میلادی عنوان شد که فشارخون بالاتر از ۱۴۰/۹۰ میلی‌ متر جیوه پرفشاری خون نامیده می شود. اما اخیراً انجمن قلب آمریکا (AHA) طی دستورالعمل جدیدی فشارخون بالاتر از ۱۳۰/۸۰ میلی‌ متر جیوه را پرفشاری خون نامیده است. طبق این تعریف فشارخون طبیعی کمتر از ۱۲۰/۸۰ در نظر گرفته می‌ شود.
با توجه به دستوالعمل جدید مرحله اول پرفشاری خون زمانی است که فشارخون سیستولیک بین ۱۳۰ تا ۱۳۹ میلی‎ متر جیوه و فشارخون دیاستولیک بین ۸۰ تا ۸۹ میلی ‌متر جیوه باشد. در این مرحله می توان با تغییر سبک زندگی و در صورت لزوم دارو درمانی فشارخون را کاهش داد.
مرحله دوم پرفشاری خون به فشارخون بالاتر از ۱۴۰/۹۰ میلی ‌متر جیوه گفته می شود. در این افراد تغییر سبک زندگی و دریافت حداقل ۲ عدد دارو توصیه می‌ شود. بحران پرفشاری خون نیز زمانی رخ می دهد که فشارخون بالاتر از ۱۸۰/۱۲۰ میلی ‌متر جیوه باشد. در این مرحله بیماران به دارو درمانی سریع و در صورت آسیب اندام‌ ها به بستری شدن در بیمارستان نیاز دارند.
غالباً افراد مبتلا به فشارخون بالا علامت خاصی را تجربه نمی کنند، مگر این که فشارخون به شدت افزایش یافته باشد. به همین دلیل تشخیص فشارخون بالا بدون اندازه‌ گیری فشارخون دشوار است.
مطالعه ای در ایران انجام شده که نتایج آن نشان می دهد سر درد در اثر فشارخون بالا معمولاً در دو طرف سر رخ داده و با فعالیت بدنی تشدید می‌ شود.
به گفته محققان فشارخون بالا از طریق اثری که بر سد مغزی- خونی دارد سبب بروز سر درد می ‌شود. به گفته انجمن قلب آمریکا (AHA) در مبتلایان به فشارخون بالا سر درد هنگامی رخ می‌ دهد که فشارخون بالاتر از ۱۸۰/۱۲۰ میلی‌ متر جیوه باشد.
منبع:

Ana Rodriguez-Mateos et al. The Journals of Gerontology: Series A 2019.

Loading