خواص لبنیات برای مبتلایان به دیابت

خواص لبنیات برای مبتلایان به دیابت
اگر به دیابت مبتلا هستید و تمایل دارید از خواص لبنیات برای بهبود سلامت جسمی تان بهره ببرید ممکن است با توصیه های متفاوتی در این مورد مواجه شوید.
در راهنمای تغذیه ای که برای آمریکایی ها تدوین شده  به مصرف منظم لبنیات شامل ماست، شیر و پنیر توصیه شده است. با این حال، نویسندگان این راهنما تاکید کرده اند که لبنیات مصرفی افراد باید از نوع کم چرب یا بدون چربی باشد. حال این سوال مطرح می شود که آیا این توصیه ها برای افراد مبتلا به دیابت نیز مفید است یا خیر؟
بررسی ها نشان می دهد که اگرچه ممکن است بین کارشناسان از نظر میزان چربی لبنیات مصرفی توسط مبتلایان به دیابت اختلاف نظر وجود داشته باشد اما همگی آن ها با مفید بودن لبنیات برای افراد مبتلا به این بیماری موافق هستند.

خواص لبنیات و نقش آن در کنترل دیابت:

مشخصه بیماری دیابت افزایش قند خون است. در مبتلایان به دیابت نوع ۱ به علت کاهش تولید انسولین در بدن قند خون بالا می رود. اما در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کاهش توانایی بدن در استفاده از این هورمون دلیل افزایش قند خون است. حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد مبتلایان به دیابت را بیماران دیابتی نوع ۲ تشکیل می دهند.
رژیم غذایی ناسالم، بی تحرکی و چاقی از مهم ترین دلایل ابتلا به دیابت نوع ۲ به شمار می روند. اگر قند خون در این بیماران کنترل نشود منجر به بروز عوارضی مانند بیماری قلبی – عروقی، نارسایی کلیوی و قطع عضو می شود.
از هر ۳ فرد مبتلا به دیابت در ۲ نفر فشارخون بالاتر از حد طبیعی است. ابتلا به فشارخون بالا احتمال سکته مغزی و حمله قلبی را افزایش می دهد.
غذاهای حاوی پتاسیم، منیزیم و کلسیم به کاهش فشارخون کمک می کنند. بنابراین، مصرف لبنیات به عنوان منبع خوب کلسیم می تواند برای این افراد مفید باشد.
لبنیات نه تنها به کنترل بیماری دیابت کمک می کنند، بلکه مصرف آن ها در افراد سالم از ابتلا به این بیماری جلوگیری می کند. مطالعه منتشر شده در مجله  American Journal of Clinical Nutrition نشان داد گنجاندن لبنیات در رژیم غذایی روزانه عاملی است که می تواند احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد.
تحقیقات در مورد خواص لبنیات بیانگر آن است که هر چقدر مصرف لبنیات از سنین پایین تری شروع شود تاثیر بیشتری در پیشگیری از دیابت نوع ۲ دارد.
همان طور که گفته شد مصرف لبنیات به عنوان بخشی از رژیم غذایی سالم و متعادل در پیشگیری و کنترل دیابت موثر است. با این حال این سوال مطرح است که کدام نوع از لبنیات در این زمینه مفیدتر هستند.
برخی از تحقیقات نشان داده اند مصرف لبنیات پرچرب می تواند اشتها را کنترل و گرسنگی را کاهش دهد. اما از آنجا که لبنیات پرچرب حاوی چربی های ناسالم و کالری بالایی هستند به اغلب افراد، به خصوص بیماران مبتلا به دیابت، مصرف آن توصیه نمی شود. وجود چربی زیاد در رژیم غذایی می تواند عملکرد هورمون انسولین را در بدن مختل کند.

لبنیات و دیابت:

مصرف ماست به علت داشتن پروبیوتیک می تواند یک انتخاب مناسب برای بیماران مبتلا به دیابت باشد. شواهد علمی در مورد خواص لبنیات نشان می دهد پروبیوتیک ها تاثیر مثبتی بر روی سلامت روده داشته و به عملکرد مناسب انسولین و کنترل قند خون کمک می کنند.
در سال ۲۰۱۴ میلادی محققان طی انجام مطالعه ای نشان دادند که بین مصرف ماست و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ ارتباط وجود دارد. در سال ۲۰۱۷ میلادی مطالعه دیگری در مجله European Medical Journal  منتشر شد که نشان داد پروبیوتیک ها می توانند میزان قند خون ناشتا را کاهش داده و به درمان مقاومت به انسولین کمک کنند.
ماست یونانی در لیست غذاهای لاغر کننده قرار می گیرد. این ماست به علت داشتن پروتئین بالا می تواند سبب افزایش حس سیری و افزایش متابولیسم (سوخت و ساز) شده و به کاهش وزن کمک کند. بنابراین، مصرف انواع کم چرب آن برای مبتلایان به دیابت نوع ۲ که از چاقی رنج می برند، مفید است.
پنیر یک ماده غذایی غنی از پروتئین است که می توان از آن به عنوان وعده اصلی غذایی و یا میان وعده استفاده کرد. مصرف پنیر سبب افزایش ناگهانی قند خون نمی شود.
بررسی ارتباط بین مصرف شیر در وعده صبحانه بر روی میزان قند خون و احساس سیری نشان دهنده تاثیر مثبت این محصول در کنترل بهتر دیابت نوع ۲ بوده است. مصرف شیر در وعده صبحانه می تواند به کاهش قند خون کمک کند.
در مورد شیر باید به این نکته توجه کرد که مصرف آن همراه با خوراکی های حاوی کربوهیدرات مانند کیک و کلوچه می تواند سبب افزایش قند خون شود.
اگر محصولاتی مانند ماست های میوه ای که حاوی شکر هستند، شیر شکلات و … محدود نشود می تواند سبب افزایش قند خون در بیماران مبتلا به دیابت شود. اگرچه این بیماران می توانند گاهی اوقات و با در نظر گرفتن کربوهیدرات موجود در این محصولات از خوردن آن ها لذت ببرند اما نباید هر روز و در مقادیر زیاد از آن ها استفاده کنند.

Loading