فاکتورهای خطر بسیار زیادی برای فشار خون بالا وجود دارد . برخی از آنها را شما نمی توانید کنترل کنید.

فاکتورهای خطر این بیماری عبارتند از :

– سن . خطر فشار خون بالا با افزایش سن ارتباط مستقیم دارد . در اوایل سن میانسالی فشار خون بالا در مردان معمول است . در زنان نیز این بیماری بعد از یائسگی معمول می شود .
 
– نژاد . فشار خون بالا در سیاه پوستان رایج تر است و در آنها در سنین پایین تر از سفید پوستان گسترش می یابد . عوارض جدی فشار خون بالا  نیز مانند سکته و حمله قلبی در سیاه پوستان معمول تر است .
 
– سابقه خانوادگی . فشار خون بالا بیشتر در اعضاء خانواده و به صورت خانوادگی نمایان می شود .
 

دیگر عوامل خطر فشار خون بالا که قابل کنترل هستند، عبارتند از :

– چاقی یا اضافه وزن . هرچه شما بیشتر دچار اضافه وزن باشید ، به خون بیشتری برای رساندن اکسیژن و مواد مغذی به بافت های بدنتان نیاز دارید . و هنگامیکه حجم خون گردشی در رگ های شما افزایش می یابد فشار وارده بر دیواره های عروقی نیز افزایش می یابد .

– عدم تحرک . افرادی که تحرک ندارند ضربان قلب بیشتری دارند . هرچه ضربان قلب بیشتر باشد یعنی در هر انقباض قلب سخت تر کار می کند و فشار قوی تر بر شریان ها اعمال می شود . کمبود فعالیت بدنی خطر چاقی و اضافه وزن را نیز افزایش می دهد .

– استعمال دخانیات . نه تنها استعمال دخانیات بلافاصله پس از مصرف به صورت موقتی فشار خون را بالا می برد بلکه مواد شیمیایی موجود در دخانیات به سطوح دیواره شریانی آسیب وارد می کنند و منجر به باریک شده شریان ها و افزایش فشار خون می شوند .

– نمک(سدیم) فراوان در غذاها . مصرف زیاد سدیم باعث نگهداری مایعات در بدن می شود که منجر به افزایش فشار خون می گردد .

– پتاسیم کم در غذاها . پتاسیم کمک به حفظ تعادل سدیم در سلول های بدن می کند . چنانچه پتاسیم کافی دریافت نکنید ، سدیم بالایی در خون انباشته می شود .

– مصرف بسیار پایین ویتامین D . مصرف کم ویتامین D در رژیم غذایی می تواند منتهی به فشار خون بالا شود . ویتامین D در تولید آنزیمی توسط کلیه که فشار خون را تحت تاثیر قرار می دهد نقش دارد .

– مصرف بیش از حد الکل . نوشیدن الکل به صورت مداوم به قلب آسیب می رساند . مصرف گاه به گاه الکل نیز به صورت موقتی فشار خون را افزایش می دهد چراکه منجر به ترشح هورمن هایی می شود که جریان خون و ضربان قلب را افزایش می دهد .

– استرس . سطح بالای استرس می تواند به صورت ناگهانی و موقتی فشار خون را افزایش دهد . چنانچه سعی دارید با پرخوری ، مصرف الکل و یا استعمال دخانیات بر استرس خود غلبه کنید ، تنها مشکلات خود را با فشار خون بالا افزایش خواهید داد .

– بیماریها و شرایط مزمن خاص . برخی شرایط مزمن نیز خطر فشار خون بالا را افزایش می دهد مانند کلسترول بالا ، دیابت ، بیماری کلیه و تنگی نفس هنگام خواب .

– گاهی اوقات بارداری نیز می تواند منجر به فشار خون بالا شود .  

اگرچه فشار خون بالا در بین بزرگسالان رایج است ولیکن کودکان نیز در معرض این بیماری قرار دارند . در برخی کودکان فشار خون بالا نیز به دلیل مشکلاتی مانند بیماری قلبی و یا بیماری های کلیوی به وجود می آید . در تعداد رو به افزایشی از کودکان ، شیوه زندگی غلط مانند رژیم غذایی ناسالم و عدم فعالیت بدنی منجر به فشار خون بالا می شود .