درمان از طریق تغییر شیوه زندگی

تحت کنترل در آوردن تمامی فاکتورهای خطر سندرم متابولیک کار دشواری است ولیکن از طریق تغییر سبک زندگی و نیز در برخی موارد از طریق دارودرمانی می توان تمامی اجزای این سندرم را تحت کنترل در آورده و بهبود بخشید . داشتن فعالیت بدنی روزانه ، کاهش وزن و ترک سیگار تغییراتی هستند که می توانند کمک به کاهش فشار خون و تعادل سطوح قند و چربی خون کنند . این تغییرات راهکارهایی در جهت کاهش میزان خطر سندرم متابولیک هستند .

 
– فعالیت بدنی . پزشکان توصیه به ۳۰ تا ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط می کنند.  به عنوان مثال می توانید روزانه به این میزان پیاده روی تند داشته باشید . در شروع ورزش و فعالیت بدنی باید توجه داشته باشید که حتما در باره میزان و شدت آن با پزشک خود مشورت نمایید. تصور ایده آل برای انجام ورزش سنگین در فردی که سالها بدون تحرک بوده است علاوه بر آن که غیر منطقی و نشدنی است بلکه می تواند عوارض جبران ناپذیری داشته باشد. نکته دیگر در میزان فعالیت بدنی آنست که برای تغییر وزن و نیز در افرادی که سالها رژیمهای یویویی گرفته اند شاید نیاز به افزایش زمان فعالیت بدنی تا حداقل یک ساعت در روز باشد.
 
– کاهش وزن . با کاهش حتی ۵ تا ۱۰ درصد از وزن بدن ، سطح انسولین و فشارخون کاهش می یابد و بدین ترتیب ریسک ابتلا به دیابت نیز کاهش می یابد . جالب است که بدانید اگر شما از افزایش وزن بی رویه رنج می برید و دهها کیلو گرم با وزن مطلوب خود فاصله دارید ناامید نشوید چرا که مطالعات نشان داده اند که حتی کاهش ۵ تا ۱۰ درصدی از وزن بدن کمک به کاهش سطوح انسولین و فشار خون کرده و ریسک ابتلا به بیماری دیابت را نیز کاهش می دهد .
 
– رژیم غذایی سالم . رژیم غذایی توصیه شده برای کنترل فشار خون بالا و رژیم غذایی مدیترانه ای همچون بسیاری رژیم های غذایی سالم دیگر ،علاوه بر کاهش وزن مزیت های بسیار دیگری را برای سلامتی فرد به همراه می آورند . این رژیم ها تمرکز بر مصرف میوه ، سبزیجات ، ماهی و غلات کامل و سبوس دار دارند و در آنها مصرف چربی ها ناسالم محدود شده است . پیش از آنکه رژیم غذایی سرخودی را شروع کنید با پزشک خود در رابطه با شروع یک رژیم غذایی سالم مشورت کنید.
معمولا توصیه می شود که غذاهای پرفیبر بخورید . مطمئن شوید که غلات آماده ، حبوبات ، میوه ها و سبزیجات همواره در سبد خرید شما وجود داشته باشند. این مواد غذایی غنی از فیبر هستند درنتیجه مصرف آنها سطوح انسولین را کاهش می دهد .
 
– ترک سیگار . استعمال دخانیات مقاومت به انسولین را افزایش داده و پیامدهای ناشی از سندرم متابولیک را افزایش می دهد . در رابطه با ترک سیگار از پزشک خود کمک بگیرید. همان طور که گفته شد استعمال دخانیات مقاومت به انسولین را افزایش می دهد و منجر به وخیم تر شدن عوارض ناشی از سندرم متابولیک می گردد. بر خلاف تصور خیلی از افراد که فکر می کنند سیگار باعث لاغری می شود ولی حتی در افراد لاغر نیز زمینه بروز چاقی شکمی و مقاومت به انسولین را افزایش می دهد. علاوه بر آن که در طولانی مدت سیگار می تواند منجر به چاقی گردد. لذا برای ترک سیگار اقدام نموده و بدین منظور از پزشک خود کمک بگیرید . 

برای آن که بتوانید بر میزان کاهش وزن ، سطوح قند خون ، کلسترول خون و فشار خون کنترل داشته باشد باید با پزشک متخصص تغذیه خود مشاوره نمایید و بر روند تغییرات آنها نظارت داشته باشد و بدین طریق مطمئن خواهید شد که تغییر و تعدیل سبک زندگی در حال جواب دادن است و موثر بوده است . اگر از طریق سبک زندگی وتغییر عادات زندگی نتوانید به هدف بهبود سندرم متابولیک برسید ، در این صورت پزشک شما از دارو جهت کاهش فشار خون ، کلسترول خون و وزن استفاده خواهد کرد . مصرف روزانه آسپرین – البته بعد از مشورت پزشک و کسب اجازه از وی – منجر به کاهش ریسک بیماریهای قلبی و سکته در مبتلایان به سندرم متابولیک می گردد.