فواید ورزش – فواید فعالیت بدنی و اهمیت آگاهی از آن

فواید ورزش – فواید فعالیت بدنی و اهمیت آگاهی از آن
اغلب مردم در مورد میزان فعالیت بدنی مورد نیاز خود و همچنین فواید ورزش برای سلامتی اطلاعات کمی دارند. نتایج مطالعه‌ای که به تازگی منتشر شده نشان می‌دهد هر چقدر دانش ما در مورد فواید فعالیت بدنی بیشتر شود احتمال آن که ورزش کنیم افزایش می‌یابد.

اهمیت آگاهی از فواید فعالیت بدنی:

در مطالعه‌ای که در استرالیا انجام و نتایج آن در مجله PLOS ONE منتشر شد ۶۱۵ فرد بزرگسال از نظر میزان فعالیت بدنی و همچنین میزان آگاهی در مورد فواید ورزش برای سلامتی و خطرات بی‌تحرکی بررسی شدند. محدوده سنی شرکت کنندگان بین ۱۸ تا ۷۷ سال بود.
نتایج نشان داد اغلب افراد (۹۹/۶ درصد) با این گفته که “فعالیت بدنی برای سلامتی مفید است”، موافق بودند. اما اغلب آن‌ها در مورد فواید ورزش و بیماری‌های مرتبط با بی‌تحرکی اطلاعات کافی نداشتند.
به طور کلی، از ۲۲ بیماری مرتبط با بی‌تحرکی شرکت کنندگان به حدود ۱۴ مورد آن اشاره کردند. ۵۵/۶ درصد شرکت کنندگان به سوالی که در مورد میزان فعالیت بدنی مورد نیاز پرسیده شده بود، پاسخ نادرست دادند.
بین برخورداری از دانش بالا در مورد فواید فعالیت بدنی و بیماری‌های مرتبط با بی‌تحرکی با میزان فعالیت بدنی افراد ارتباط قابل توجهی وجود داشت. به عبارت دیگر، یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهد هر چقدر دانش افراد جامعه در مورد فواید ورزش برای سلامتی افزایش یابد به همان میزان تمایل و پایبندی آن‌ها به ورزش کردن بیشتر می‌شود.
طبق دستورالعمل‌های فعلی توصیه می‌شود بزرگسالان هر هفته حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت هوازی با شدت متوسط یا ۷۵ دقیقه فعالیت هوازی با شدت بالا انجام دهند.

فواید ورزش برای سلامتی:

در حال حاضر میلیون‌ها انسان در سراسر جهان به بیماری قلبی مبتلا هستند. بسیاری از این افراد متاسفانه در سنین جوانی بر اثر حمله قلبی فوت می‌کنند. آمارها نشان می‌دهد که هر ساله بر تعداد افراد مبتلا به فشارخون بالا، سکته مغزی، کبد چرب، سرطان، پوکی استخوان (استئوپروز) و مشکلات مفصلی افزوده می‌شود.
بسیاری از بیماری‌هایی که به آن‌ها اشاره شد با ابتلا به اضافه وزن و چاقی مرتبط هستند. امروزه به علت تغییر سبک زندگی، رواج بی‌تحرکی و نداشتن رژیم غذایی سالم چاقی در اکثر نقاط جهان هم در بین کودکان و هم در بین بزرگسالان به صورت اپیدمی در آمده است. فعالیت بدنی می‌تواند شانس ابتلا به اضافه وزن و چاقی و در نتیجه خطر ابتلا به بیماری‌های مرتبط با وزن بالا را کاهش دهد.
فعالیت بدنی وزن را کاهش می‌دهد، به سلامت استخوان‌ها کمک می‌کند و از کاهش توده عضلانی بدن (به خصوص در افراد سالمند) پیشگیری می‌کند.
فعالیت بدنی کارآیی اندام‌های مختلف بدن را افزایش داده و با پیشگیری از مرگ زود هنگام طول عمر را افزایش می‌دهد. یکی از اولین اندام‌های بدن که تحت تاثیر فواید ورزش قرار می‌گیرند ریه‌ها هستند. فعالیت بدنی سبب افزایش حجم ریه‌ها شده و به سهولت تنفس کمک می‌کند.
ورزش از طریق کنترل وزن و تقویت سیستم ایمنی بدن در پیشگیری از ابتلا به سرطان موثر است. فعالیت بدنی احتمال ابتلا به سرطان کولون (سرطان روده بزرگ) را حدود ۴۰ درصد کاهش می‌دهد. ۳۰ تا ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی روزانه می‌تواند احتمال ابتلا به این سرطان را کاهش دهد.
فعالیت بدنی با کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه و سرطان رحم در ارتباط است. در زنانی که فعالیت بدنی کافی دارند احتمال ابتلا به سرطان رحم تا ۴۰ درصد کاهش پیدا می‌کند.
داشتن فعالیت بدنی روزانه میزان انرژی بدن را افزایش داده و از بروز خستگی جلوگیری می‌کند. مطالعات انجام شده در مورد فواید فعالیت بدنی برای مبتلایان به سندرم خستگی مزمن (CFS)، سرطان، ایدز و ام اس (MS) نشان می‌دهد که در این بیماران فعالیت بدنی خستگی را کاهش و میزان انرژی بدن را افزایش دهد.
در افرادی که ورزش می‌کنند احتمال ابتلا به دمانس (زوال عقل) و بیماری آلزایمر کمتر است. محققان معتقدند که فعالیت‌های هوازی مانند دویدن یا شنا کردن حجم هیپوکامپ را در افراد در معرض خطر ابتلا به زوال عقل افزایش می‌دهند. هیپوکامپ بخش مهمی از مغز و مسئول حافظه و یادگیری است.
افرادی که ورزش می‌کنند معمولاً از حافظه بهتری برخوردار هستند. زیرا بعد از ورزش کردن میزان جریان خون در مغز افزایش می‌یابد. حتی فعالیت بدنی اندک نیز می‌تواند به حفظ حافظه کمک کند. اما بهتر است حداقل ۳ بار در هفته انجام شود.
داشتن فعالیت بدنی اعتماد به نفس را افزایش می‌دهد و سبب بهبود کیفیت خواب می‌شود. ورزش سبب کاهش احساس غم و اندوه و افزایش قدرت خلاقیت فرد می‌شود.
توصیه می‌شود افراد مبتلا به افسردگی ورزش کنند. ورزش کردن می‌تواند به اندازه مصرف داروهای ضدافسردگی برای این بیماران مفید باشد. نتایج تحقیقات نشان داده که اگر روزانه حدود ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی انجام شود عوارض ناشی از افسردگی حدود ۵۰ درصد کاهش پیدا می‌کند.
منبع:
Sara Veronica Fredriksson et al. PLOS ONE 2018; Volume 13.

Loading