بیماری قلبی یکی از مهم ترین علل مرگ و میر به شمار می رود. با توجه به نقش تغذیه در حفظ سلامت قلب و پیشگیری از بیماری قلبی در این مقاله شما را با برخی از غذاهای مضر برای قلب آشنا خواهیم کرد.
آشنایی با غذاهای مضر برای قلب:
۱- مواد غذایی سرشار از قند، نمک و چربی
با گذشت زمان مصرف زیاد غذاهای حاوی قند، نمک و چربی های اشباع احتمال ابتلا به حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش می دهد. اگر نگران سلامت قلب خود هستید باید از مصرف بی رویه این دست از مواد غذایی بپرهیزید.
نه تنها باید مصرف غذاهای ناسالم را کاهش دهید، بلکه باید به کیفیت کلی رژیم غذایی خود نیز توجه داشته باشید. به عبارت دیگر، باید به میزان کافی غذاهای سالم مانند میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و لبنیات کم چرب مصرف کنید.
۲- گوشت قرمز
مصرف زیاد گوشت قرمز احتمال ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد. زیرا گوشت قرمز مقدار زیادی چربی اشباع دارد. چربی های اشباع می توانند کلسترول خون را افزایش دهند. شما می توانید حداکثر ۲ بار در هفته از گوشت قرمز کم چرب استفاده کنید.
۳- نوشابه های گازدار
مصرف کم غذاها یا نوشیدنی های حاوی قند برای سلامتی مضر نیست. اما باید به این نکته توجه کنید که میزان قند موجود در یک قوطی نوشابه گازدار از میزان قندی که می توانید در یک روز استفاده کنید، بیشتر است.
یکی از غذاهای مضر برای قلب نوشابه های گازدار هستند. معمولاً افرادی که نوشابه های گازدار مصرف می کنند وزن بالاتری داشته و احتمال ابتلای آن ها به چاقی، دیابت نوع ۲، فشارخون بالا و بیماری قلبی بیشتر است.
اگرچه امروزه مصرف نوشیدنی های رژیمی بسیار رایج شده است، اما برخی تحقیقات نشان داده اند که مصرف آن ها با افزایش وزن و سکته مغزی مرتبط است. بنابراین، بهترین نوشیدنی آب است.
۴- شیرینی جات
کلوچه، کیک، مافین و … حاوی مقدار زیادی قند هستند. به همین علت زیاده روی در مصرف آن ها به اضافه وزن و چاقی منجر می شود. مصرف شیرینی جات از طریق افزایش تری گلیسیرید خون نیز می تواند احتمال ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد.
ماده اصلی بکار رفته در شیرینی جات آرد سفید است که می تواند به سرعت قند خون را افزایش داده و سبب افزایش حس گرسنگی شود.
۵- گوشت های فرآوری شده
هات داگ، کالباس و … از مهم ترین غذاهای مضر برای قلب به شمار می روند. گوشت های فرآوری شده حاوی مقدار زیادی نمک و چربی های اشباع هستند.
۶- غذاهای بدون سبوس
نان، ماکارونی و سایر غذاهای فاقد سبوس که از آرد سفید تهیه شده اند فاقد فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن هستند. این نوع غلات تصفیه شده به سرعت به قند تبدیل شده و سپس به شکل چربی در بدن ذخیره می شوند.
رژیم غذایی حاوی مقادیر زیادی غلات تصفیه شده می تواند سبب ابتلا به چاقی شکمی شود. چاقی شکمی نیز می تواند به نوبه خود احتمال ابتلا به بیماری قلبی و دیابت نوع ۲ را افزایش دهد.
سعی کنید نیمی از غلات مصرفی شما از غلات کامل (برنج قهوه ای، نان سبوس دار، ماکارونی سبوس دار و جو دوسر) تشکیل شده باشد.
۷- پیتزا
پیتزا مقداری زیادی نمک، چربی و کالری دارد. تمامی این موارد می توانند شانس بروز حمله قلبی را افزایش دهند. اگر هوس کرده اید پیتزا بخورید پیتزای سبزیجات سفارش دهید. همچنین می توانید در صورت امکان پیتزا را با مقدار کمتری پنیر سفارش دهید. برای آن که پیتزای سالم تری داشته باشید خودتان آن را در منزل تهیه کنید.
۸- الکل
نوشیدن الکل می تواند به فشارخون بالا، نارسایی قلبی، سکته مغزی و افزایش وزن منجر شود.
۹- کره
کره به علت داشتن چربی های اشباع می تواند کلسترول بد (LDL) را افزایش داده و سبب ابتلا به بیماری قلبی شود. بهتر است به جای کره از روغن زیتون یا سایر روغن های گیاهی مایع که حاوی اسیدهای چرب غیراشباع هستند استفاده کنید.
۱۰- ماست پرچرب و طعم دار
ماست یک ماده غذایی بسیار مغذی است. مصرف منظم ماست می تواند فشارخون را کاهش دهد. اما معمولاً به ماست های طعم دار قند اضافه می شود. به همین علت مصرف آن ها می تواند سبب افزایش وزن، افزایش فشارخون، التهاب و بیماری قلبی شود.
برای آن که انتخاب سالم تری داشته باشید از ماست ساده کم چرب استفاده کرده و در صورت تمایل برای طعم دارد کردن آن از برش های میوه، سبزیجات معطر و … استفاده کنید.
۱۱- چیپس
چیپس یکی از غذاهای مضر برای قلب است. مصرف چیپس می تواند سبب افزایش وزن شود. این ماده غذایی سرشار از چربی اشباع و نمک است. به همین علت زیاده روی در مصرف آن در بروز بیماری قلبی نقش دارد.
۱۲- سیب زمینی سرخ شده
سیب زمینی سرخ شده حاوی مقدار زیادی چربی و نمک است. نتایج یک مطالعه نشان داد در افرادی که ۲ تا ۳ بار در هفته سیب زمینی سرخ شده مصرف می کنند احتمال مرگ زود هنگام بیشتر است.
اگر هوس کرده اید سیب زمینی مصرف کنید حجم کمی سیب زمینی سرخ شده سفارش دهید. همچنین می توانید به جای آن از سیب زمینی تنوری استفاده کنید.
۱۳- مرغ سرخ شده
مرغ سرخ شده حاوی مقدار زیادی کالری، چربی و نمک است. شواهد عملی نشان می دهد که مصرف غذاهای سرخ شده با دیابت نوع ۲، چاقی و فشارخون بالا و در نتیجه نارسایی قلبی مرتبط است.
۱۴- سوپ های آماده
مصرف سوپ می تواند میزان دریافت سبزیجات، پروتئین و فیبر روزانه را افزایش دهد. اما وجود نمک در سوپ های آماده سبب افزایش فشارخون، حمله قلبی، سکته مغزی و نارسایی قلبی می شود. سوپ های حاوی خامه نیز مقدار زیاد چربی اشباع دارند.
۱۵- بستنی
مقدار زیادی کالری، قند و چربی اشباع در بستنی وجود دارد. بنابراین، سعی کنید مصرف آن را به مناسبت ها و موقعیت های خاص محدود کنید. مصرف غذاهای سرشار از چربی و قند با افزایش وزن، افزایش تری گلیسیرید خون و حملقه قلبی مرتبط است.