ویتامین E و ارتباط آن با بیماری سرطان

ویتامین E و ارتباط آن با بیماری سرطان

ویتامین E یک ویتامین محلول در چربی و دارای خاصیت آنتی‌ اکسیدانی است. این ویتامین در برخی مواد غذایی مانند مغزهای خوراکی و آووکادو و همچنین مکمل‌ های غذایی یافت می‌ شود.
میزان ویتامین E خون باید در محدوده ۵/۵ تا ۱۷ میلی گرم در لیتر حفظ شود. اگرچه کمبود این ویتامین نادر است، اما اگر میزان این ویتامین در خون به کمتر از ۴ میلی گرم در لیتر برسد باید مکمل دریافت شود.
کمبود این ویتامین با علائمی مانند ضعف عضلانی، اختلال در راه رفتن، بی حسی، گزگز و مور مور شدن، اختلال بینایی، ضعف سیستم ایمنی بدن و … همراه است. نوزادان نارس و افراد مبتلا به پانکراتیت مزمن (التهاب مزمن پانکراس)، بیماری سلیاک و بیماری سیستیک فیبروزیس در معرض کمبود ویتامین E قرار دارند.

خواص ویتامین E برای سلامتی:

اکسیداسیون کلسترول توسط رادیکال های آزاد به آسیب قلب و عروق منجر می شود. ویتامین E به علت داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی از اکسید شدن کلسترول جلوگیری کرده و احتمال ابتلا به بیماری قلبی – عروقی را کاهش می دهد.
ویتامین E از طریق کاهش رادیکال های آزاد میزان التهاب بدن را کنترل کرده، سرعت پیری سلول های بدن را کاهش داده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
ویتامین E در تولید ترکیبات شبه هورمونی به نام پروستاگلاندین نقش دارد. پروستاگلاندین ها عملکردهای بدن را تنظیم می کنند. به عنوان مثال، در تنظیم فشارخون و انقباض عضلات نقش دارند. نتایج تحقیقی که سال ۲۰۱۵ میلادی انجام شد نشان داد ویتامین E به ترمیم عضلات بعد از انجام ورزش کمک می کند.

مکمل ویتامین E خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد یا افزایش؟

یکی از رایج‌ ترین مکمل‌ هایی که در سراسر جهان مصرف می ‌شوند، مکمل ‌های حاوی ویتامین هستند. با این حال، اطلاعات ما در مورد تاثیر ژن ‌ها بر اثربخشی و ایمن بودن این مکمل ‌ها ناچیز است.
تعدادی از مطالعات نشان داده ‌اند که ویتامین E می ‌تواند خطر بروز سرطان را کاهش دهد. اما در برخی مطالعات مشاهده شده که دریافت مکمل این ویتامین بی ‌اثر است.
نتایج مطالعه‌ ای که به تازگی انجام شده نشان می‌ دهد مکمل این ماده مغذی تنها برای برخی افراد مفید است. با توجه به این یافته‌ ها که در مجله JNCI منتشر شده است ژنتیک افراد تاثیر مکمل این ماده مغذی را در پیشگیری از سرطان مشخص می ‌کند.
نتایج مطالعه فوق نشان داد دریافت مکمل ویتامین E خطر ابتلا به سرطان را در ۱۴ درصد شرکت کنندگان کاهش می‌ دهد. اما این مکمل در ۱۵ درصد آن ‌ها خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می ‌دهد.
یافته ‌های این پژوهش نشان دهنده لزوم انجام مطالعات بیشتر در این زمینه است. بنابراین، در حال حاضر نمی ‌توان استفاده از مکمل ویتامین E را به منظور کاهش خطر ابتلا به سرطان به تمامی افراد توصیه کرد. توصیه کلی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری پیروی از یک رژیم غذایی سالم و حفظ وزن در محدوده طبیعی است.

چگونه از ابتلا به بیماری سرطان پیشگیری کنیم؟

سرطان دومین علت مرگ و میر در جهان به شمار می رود. به طوری که از هر ۶ مورد مرگی که رخ می دهد ۱ مورد به علت ابتلا به سرطان است. در سال ۲۰۱۸ میلادی حدود ۹/۶ میلیون نفر بر اثر ابتلا به این بیماری فوت کرده اند.
ابتلا به اضافه وزن و چاقی با افزایش احتمال بروز سرطان های سینه، پروستات و روده بزرگ مرتبط است. برای آن که وزن خود را در محدوده طبیعی حفظ کنید باید به اندازه غذا خورده و از پرخوری اجتناب کنید. کاهش مصرف غذاها و نوشیدنی های شیرین، غذاهای پرچرب و فست فودها به کنترل وزن کمک می کند.
عامل مهمی که هم در کنترل وزن و هم در پیشگیری از سرطان نقش دارد، رژیم غذایی است. به منظور پیشگیری از سرطان از مصرف غذاهای پرچرب، گوشت های فرآوری شده (مانند سوسیس و …)، غذاهای نیم سوخته و سوخته و نوشیدن الکل خودداری کنید.
سبزیجات و میوه ها به علت داشتن فیبر و آنتی اکسیدان احتمال ابتلا به سرطان را کاهش می دهند. به عنوان مثال، ترکیبات موجود در سبزیجات خانواده کلم در دستگاه گوارش تجزیه شده و موادی را تولید می کنند که خاصیت ضد سرطانی دارند. گوجه فرنگی به علت داشتن ماده ای به نام لیکوپن شانس ابتلا به سرطان پروستات را کاهش می دهد.
دستورالعمل های فعلی توصیه می کنند که افراد بزرگسال هر هفته حدود ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی هوازی با شدت متوسط یا ۷۵ دقیقه فعالیت بدنی هوازی با شدت بالا انجام دهند. بی تحرکی احتمال بروز سرطان های سینه و روده بزرگ را افزایش می دهد.
دخانیات یکی از مهم ترین عوامل ابتلا به سرطان است. استفاده از سیگار می تواند احتمال ابتلا به سرطان های ریه، مثانه، کلیه و دهانه رحم را افزایش دهد.
نه تنها افراد سیگاری، بلکه افرادی که در معرض دود سیگار دیگران قرار می گیرند نیز در معرض ابتلا به سرطان قرار دارند. شواهد علمی نشان می دهد هر چقدر زودتر نسبت به ترک سیگار اقدام کنید سود بیشتری نصیب شما خواهد شد.
منبع:

Hall, K et al. JNCI 2019.

Loading