کمبود ویتامین D و نقش منیزیم در درمان آن

کمبود ویتامین Dو نقش منیزیم در درمان آن

رژیم غذایی نامناسب، مواجهه ناکافی با نور خورشید، سوء جذب در افراد مبتلا به بیماری کرون و یا سلیاک و اختلال در مسیر تولید ویتامین D در بدن از جمله مواردی هستند که می توانند سبب کمبود ویتامین D شوند.

عوارض کمبود ویتامین D:

کمبود ویتامین D عوارض زیادی برای بدن دارد. کمبود این ویتامین در کودکان رشد استخوان ها را مختل کرده و در بزرگسالان سبب کاهش تراکم استخوان می شود. در افرادی که به کمبود ویتامین D مبتلا هستند احتمال ابتلا به استئوپروز (پوکی استخوان) و شکستگی استخوان ها بیشتر است.
فراد مبتلا به بیماری پوستی پسوریازیس در معرض ابتلا به مشکلات مفصلی قرار دارند. نتایج یک مطالعه نشان داد اگر این بیماران به کمبود ویتامین D مبتلا باشند احتمال بروز مشکلات مفصلی در آن ها حدود ۶۲ درصد افزایش می یابد.
ویتامین D در حفظ سلامت قلب و ریه ها نقش دارد. افرادی که به کمبود ویتامین D مبتلا هستند در معرض ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب (عروق تغذیه کننده قلب) قرار دارند. کمبود این ویتامین سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و احتمال ابتلا به عفونت های تنفسی را افزایش می دهد.
کمبود این ویتامین روند پیشرفت بیماری ام اس (MS) را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر در بیماران مبتلا به ام اس میزان ویتامین D خون کافی باشد احتمال آسیب مغزی حدود ۵۷ درصد کمتر می شود. به همین علت توصیه می شود در این بیماران تشخیص و درمان کمبود ویتامین D مورد توجه قرار گیرد.
در مردانی که به کمبود ویتامین D مبتلا هستند احتمال ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است. کمبود ویتامین D طول عمر بیماران مبتلا به سرطان را کاهش می دهد. تحقیقات نشان داده اگر میزان ویتامین D در خون بیماران مبتلا به سرطان سینه مناسب باشد، شانس زنده ماندن این بیماران ۲ برابر افزایش می یابد.

عوارض کمبود ویتامین D:

کمبود این ویتامین با افزایش احتمال ابتلا به دمانس (زوال عقل) و بیماری آلزایمر مرتبط است. تحقیقات نشان داده در افرادی که به کمبود متوسط ویتامین D مبتلا هستند احتمال ابتلا به زوال عقل ۵۳ درصد بیشتر است. اما اگر کمبود ویتامین D شدید باشد احتمال ابتلا به این بیماری ۱۲۵ درصد افزایش می یابد.
به منظور بررسی ارتباط بین این ویتامین و سلامت روان تحقیقی بر روی حدود ۳۱ هزار نفر انجام شد. نتایج نشان داد در افرادی که به کمبود ویتامین D مبتلا هستند احتمال ابتلا به افسردگی ۲ برابر بیشتر است. کمبود ویتامین D سبب اختلال در عملکرد نقاط مختلف مغز می شود.
از سایر بیماری های روانی که با کمبود ویتامین D مرتبط هستند می توان به بیماری اسکیزوفرنی اشاره کرد. کمبود ویتامین D احتمال ابتلا به این بیماری را ۲ برابر افزایش می دهد.
شواهد علمی نشان می دهد کمبود این ویتامین طول عمر را کاهش می دهد. در برخی مطالعات مشاهده شده اگر میزان ویتامین D خون کمتر از ۳۰ نانوگرم در میلی لیتر باشد احتمال مرگ زود هنگام افزایش می یابد.

منیزیم به درمان کمبود ویتامین D کمک می کند.

ویتامین D به عنوان ویتامین نور خورشید شناخته می‌شود. زیرا به کمک نور خورشید در پوست ساخته می‌شود. این ویتامین در تعداد کمی از مواد غذایی مانند زرده تخم‌مرغ، برخی ماهی‌ها مانند سالمون و لبنیات غنی شده نیز یافت می‌شود.
نه تنها کمبود ویتامین D برای سلامتی مضر است، بلکه افزایش بیش از حد آن نیز می‌تواند از طریق افزایش کلسیم خون سبب بروز سنگ کلیه و … شود.نتایج تحقیقات جدید نشان می‌دهد که منیزیم در میزان ساخت این ویتامین در بدن موثر است.
در این تحقیق که در مجله The American Journal of Clinical Nutrition منتشر شده مشخص شد مناسب بودن سطح منیزیم خون در تنظیم میزان این ویتامین در خون نقش دارد.
در مطالعه‌ای که در گذشته انجام شد ارتباط بین دریافت منیزیم و میزان ویتامین D خون در بیش از ۱۲ هزار نفر بررسی شد. نتایج این تحقیق نشان داد در افرادی که منیزیم کافی دریافت می‌کنند احتمال کمبود این ویتامین کمتر است. به نظر می‌رسد که کمبود منیزیم مانع تولید ویتامین D در بدن می‌شود.
در مطالعه‌ای که به تازگی انجام شد مشاهده گردید تاثیر این ماده معدنی بر ویتامین D به میزان این ویتامین در خون بستگی دارد. به طوریکه دریافت مکمل منیزیم در افرادی که به کمبود ویتامین D مبتلا بودند سبب افزایش میزان این ویتامین در خون شد. اما در افرادی که میزان ویتامین‌شان خیلی بالا بود دریافت این مکمل میزان ویتامین را در خون کاهش داد.
برای افراد مبتلا به کمبود این ویتامین دریافت مکمل ویتامین D توصیه می‌شود. همچنین در این افراد باید به دریافت کافی منیزیم توجه شود. زیرا دریافت این ماده معدنی به تنظیم میزان این ویتامین در خون کمک می‌کند. منیزیم در سبزیجات برگ سبز، حبوبات، غلات کامل و مغزهای خوراکی وجود دارد.
منبع:

Qi Daiet al. The American Journal of Clinical Nutrition 2018; Volume 108.

Loading