پی بردن به راز طول عمر بدون شک یکی از مهم ترین آرزوهای انسان است. هیچ داروی معجزه آسایی وجود ندارد که بتواند طول عمر را افزایش دهد، اما راهکارهایی وجود دارد که به کمک آن ها می توان از مرگ زود هنگام جلوگیری کرد. با ما همراه باشید تا با راز طول عمر آشنا شویم.
راز طول عمر: فعالیت بدنی را جدی بگیرید.
نتایج یک مطالعه که بر روی حدود ۸ هزار فرد میانسال و سالخورده انجام شد نشان می دهد اگر نیم ساعت از مدت زمانی که در طی روز صرف نشستن می شود با فعالیت بدنی (با هر شدت و یا هر طول مدتی) جایگزین شود، خطر مرگ زود هنگام کاهش می یابد. این نتایج نشان دهنده اهمیت فعالیت بدنی در حفظ سلامتی است.
برای انجام مطالعه فوق مقدار و شدت فعالیت بدنی این افراد حداقل به مدت ۴ روز ثبت شد. نتایج این مطالعه در مجله American Journal of Epidemiology منتشر شده است.
بر اساس یافته های حاصل از این پژوهش از هر ۴ فرد بزرگسال ۱ نفر بیش از ۸ ساعت در روز می نشست. نتایج به دست آمده نشان داد اگر شدت فعالیت بدنی انجام شده کم باشد خطر مرگ زود هنگام ۱۷ درصد کاهش می یابد. اما اگر شدت فعالیت بدنی متوسط تا شدید باشد خطر مرگ ۳۵ درصد کمتر می شود.
مطالعات گذشته نشان داده اند در افراد بزرگسالی که در روز بیش از یک ساعت را بدون وقفه می نشینند خطر مرگ زود هنگام بیشتر است. اما اگر مدت زمان نشستن بیش از یک ساعت در روز باشد اما فرد در فواصل آن بلند شده و کمی تحرک داشته باشد خطر مرگ زود هنگام کاهش می یابد.
این مطالعات نشان داده اند در افرادی که کمتر از ۳۰ دقیقه بدون وقفه می نشینند خطر مرگ زود هنگام کمتر است. این امر نشان می دهد که بهتر است فرد به ازای هر نیم ساعت نشستن مقداری تحرک داشته باشد.
در تحقیقی محققان متوجه شدند نشستن و تماشای طولانی مدت تلویزیون جریان خون را کاهش داده و می تواند سبب بروز لخته خون در وریدهای عمقی شود. در نتیجه احتمال مرگ زود هنگام در این افراد افزایش می یابد.
اگر شما به علت سبک زندگی یا شغل خود مدت زمانی زیادی را در طی روز صرف نشستن می کنید می توانید با داشتن تحرک بیشتر خطر مرگ زود هنگام را در خود کاهش دهید.
در مطالعات آتی محققان به بررسی تاثیر بی تحرکی و فعالیت بدنی بر خطر بروز حمله قلبی، نارسایی قلبی و مرگ ناشی از بیماری قلبی – عروقی خواهند پرداخت.
سبک زندگی سالم راز طول عمر بالا است.
محققان می گویند سبک زندگی سالم می تواند در افزایش طول عمر نقش داشته باشد. به طوری که در یک مطالعه سبک زندگی سالم توانست امید به زندگی زنان را ۱۴ سال و امید به زندگی مردان را ۱۲ سال افزایش دهد. نتایج این تحقیق بیانگر این حقیقت بود که به جای صرف هزینه های گزاف برای تولید داروها و درمان بیماری ها بهتر است این هزینه ها برای بهبود سبک زندگی مردم اختصاص داده شود.
تغذیه سالم با افزایش طول عمر مرتبط است. در افرادی که از یک رژیم غذایی ضد التهاب پیروی می کنند احتمال مرگ زود هنگام ناشی از ابتلا به بیماری های مختلف کمتر است.
رژیم غذایی ضد التهاب حاوی مقادیر زیادی میوه، سبزی، غلات کامل، لبنیات کم چرب، روغن زیتون و مغزهای خوراکی است. در مقابل، مصرف بیش از حد گوشت قرمز، گوشت های فرآوری شده، تنقلات و نوشیدنی های شیرین سبب بروز التهاب و کاهش طول عمر می شود.
چربی های سالم طول عمر را افزایش و چربی های ناسالم طول عمر را کاهش می دهند. استفاده از چربی های غیراشباع به جای چربی های اشباع و چربی های ترانس می تواند احتمال مرگ زود هنگام ناشی از ابتلا به بیماری های مختلف را ۱۶ درصد کم کند.
چربی های غیراشباع در ماهی، آووکادو، مغزهای خوراکی، روغن زیتون، روغن کنجد و سایر روغن های گیاهی مایع یافت می شوند. چربی های ناسالم نیز در گوشت های پرچرب، لبنیات پرچرب، کره، سرشیر، غذاهای سرخ شده و روغن جامد یافت می شوند.
اضافه وزن و چاقی احتمال ابتلا به بیماری های مزمن مانند دیابت نوع ۲، کبد چرب، بیماری قلبی، سکته مغزی و سرطان را افزایش می دهد. به همین علت معمولاً افراد چاق از طول عمر کمتری برخوردار هستند. نتایج یک مطالعه که بیش از ۶ هزار شرکت کننده داشت نشان داد در افراد چاق احتمال مرگ زود هنگام ۲۷ درصد بیشتر است.
تحقیقات نشان داده که فعالیت بدنی نه تنها طول عمر افراد سالم را افزایش می دهد، بلکه می تواند امید به زندگی را در افراد مبتلا به بیماری های مختلف مانند سرطان، بیماری قلبی و … افزایش دهد.
شواهد علمی نشان می دهند که سیگار کشیدن می تواند طول عمر را کاهش دهد. در افرادی که سیگار می کشند احتمال ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی بیشتر است.
منبع:
Keith M Diaz et al. American Journal of Epidemiology 2018.