سیگار کشیدن در بارداری و ارتباط آن با بیش فعالی کودک

سیگار کشیدن در بارداری و ارتباط آن با بیش فعالی کودک

در افراد مبتلا به اختلال کم توجهی – بیش فعالی (ADHD) تمرکز کردن یا ساکت نشستن برای مدت زمان طولانی دشوار است. این اختلال هم در کودکان و هم در بزرگسالان دیده می ‌شود. علت دقیق ابتلا به اختلال کم توجهی – بیش فعالی مشخص نیست. اما به نظر می ‌رسد که ژنتیک و برخی عوامل محیطی در بروز آن نقش داشته باشند. نتایج یک مطالعه جدید نشان می دهد که سیگار کشیدن در بارداری می تواند با ابتلای کودک به این بیماری مرتبط باشد.
ADHD یک اختلال شایع در میان کودکان است. برخی از علائم این اختلال عبارتند از: اختلال در تمرکز، فراموش کردن به پایان رساندن کارها و پرت شدن حواس به سادگی. احتمال ابتلا به اختلال کم توجهی – بیش فعالی در پسران در مقایسه با دختران بیشتر بوده و به نظر می رسد که از هر ۱۰۰ کودک دبستانی ۳ تا ۵ نفر به این مشکل مبتلا باشند.
در حال حاضر درمانی برای اختلال کم توجهی – بیش فعالی کشف نشده است. رفتار درمانی، دارو درمانی یا ترکیبی از این دو روش می ‌تواند به کنترل علائم کمک کند.

چرا سیگار برای سلامتی مضر است؟

طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO) استعمال دخانیات یکی از مهم ‌ترین مشکلات بهداشتی در سراسر جهان است. آمارها نشان می دهد که در هر ۸ ثانیه یک نفر در جهان به علت استفاده از سیگار فوت می کند. شواهد نشان می دهد هر چقدر در سن پایین تری سیگار کشیدن را آغاز کنید عوارض مصرف آن شدیدتر خواهد بود.
سیگار حاوی ترکیبات مضری است که می توانند احتمال ابتلا به بیماری های تنفسی و سرطان را افزایش دهند. سیگار عروق خونی را تنگ و فشارخون را افزایش می دهد. به همین علت در افراد سیگاری احتمال بروز بیماری قلبی – عروقی (CVD) بیشتر است. اگر یک نخ سیگار بکشید فشارخون شما به طور موقت بالا می رود. اما اگر به طور مداوم از سیگار استفاده کنید فشارخون تان نیز همیشه بالا خواهد بود.
سیگار نه تنها برای فردی که از آن استفاده می کند مضر است، بلکه اطرافیان وی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. دود دست دوم یا دود ناشی از سیگار کشیدن دیگران می تواند احتمال ابتلا به بیماری های مختلف را در افراد غیرسیگاری افزایش دهد.

سیگار کشیدن در بارداری

ارتباط سیگار کشیدن در بارداری با اختلال کم توجهی – بیش فعالی:

سیگار کشیدن در بارداری احتمال تولد نوزاد نارس، کمبود وزن نوزاد در زمان تولد و مرگ نوزاد را افزایش می دهد. برخی تحقیقات نشان داده اند اگر جنین دختر در رحم مادر در معرض دود سیگار قرار گیرد احتمال اینکه در دوران بزرگسالی سقط جنین را تجربه کند افزایش می یابد.
اگر مادر در دوران بارداری سیگار کشیدن را ترک نکند احتمال دارد که فرزندش به بلوغ زودرس مبتلا شود. در مواردی که مادر حداقل ۱۰ نخ سیگار در طی روز می کشد فرزند وی ۳ تا ۶ ماه زودتر از سایر هم سالان خود وارد مرحله بلوغ می گردد.
سیگار کشیدن در بارداری احتمال بروز اختلالات شنوایی را در کودکان افزایش می دهد. احتمال آن که فرزندان مادرانی که در این دوران سیگار می کشند به این مشکلات مبتلا شوند ۶۸ درصد بیشتر است.
دود سیگار می تواد سبب از بین رفتن سلول های مغزی در جنین شود. به همین علت مواجهه با دود سیگار در دوران جنینی احتمال ابتلا به فلج مغزی را افزایش می دهد.
تاثیر سیگار بر سلامت ریه ها تنها به دوران بعد از تولد محدود نمی شود. تحقیقات نشان داده اگر مادر در دوران بارداری سیگار بکشد یا در معرض دود سیگار دیگران قرار گیرد احتمال ابتلای فرزندش به بیماری های ریوی افزایش می یابد.
عوامل مختلفی می توانند در ابتلا به چاقی نقش داشته باشند. به نظر می رسد که یکی از این عوامل سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری باشد. اگر مادر سیگار بکشد احتمال آن که فرزند وی به اضافه وزن و چاقی مبتلا شود افزایش می یابد.
علیرغم آن که اثرات منفی سیگار بر روی تکامل جنین اثبات شده است اما متاسفانه هنوز هم برخی از مادران در دوران بارداری سیگار می ‌کشند.
در گذشته تعدادی از مطالعات نشان داده ‌اند که مواجه با دود سیگار مادر خطر ابتلا به اختلال کم توجهی – بیش فعالی را در کودک افزایش می ‌دهد. به منظور دستیابی به شواهد بیشتر اخیراً مطالعه‌ ای در این مورد در کشور فنلاند انجام شد. نتایج این تحقیق که در مجله Pediatrics منتشر شد نشان داد که بین سیگار کشیدن در بارداری و بروز اختلال کم توجهی – بیش فعالی در کودک ارتباط قوی وجود دارد.
منبع:

Andre Sourander et al. Pediatrics 2019.

Loading