تحقیقی که اخیراً در مجله mBio منتشر شده نشان دهنده عوارض سالادهای آماده برای سلامتی است. به گفته محققان این پژوهش سالادهای آماده ممکن است به باکتریهای مضری آلوده باشند که برخی از آنها نسبت به آنتیبیوتیکها مقاوم هستند.
عوارض سالادهای آماده به علت وجود باکتریهای مضر:
همان قدر که مصرف سبزیجات میتواند برای سلامتی انسان مفید باشد، عدم توجه به نکات بهداشتی در زمان آمادهسازی و مصرف آنها ممکن است سلامتی را به خطر اندازد.
با توجه به نتایج تحقیقات در مورد عوارض سالادهای آماده محققان توصیه میکنند همیشه سبزیجات خام قبل از مصرف به طور کامل شسته شوند. این امر خطر ورود عوامل بیماریزا یا باکتریهای مقاوم به داروهای آنتیبیوتیکی را به بدن انسان به حداقل میرساند.
زنان باردار و افرادی که به علت افزایش سن، ابتلا به برخی بیماریها و یا دریافت برخی داروها سیستم ایمنی بدنشان ضعیف شده باید توجه بیشتری به عوارض سالادهای آماده و به طور کلی شستشوی مناسب سبزیجات داشته باشند.
افراد فوق باید از مصرف سبزیجات خرد شده و سالادهای آماده و بستهبندی شده که در فروشگاهها وجود دارند، اجتناب کنند. این افراد باید به جای استفاده از سالادهای آماده از سبزیجات تازه که خودشان آنها را به خوبی شسته و خرد کردهاند، استفاده نمایند.
گاهی اوقات شستن سبزیجات به تنهایی برای آن که اطمینان حاصل کنید عوامل بیماریزا و یا باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیکها از روی آنها به طور کامل حذف شدهاند، کافی نیست. به همین علت به افرادی که به نقص سیستم ایمنی مبتلا هستند توصیه میشود سبزیجات را حداقل ۲ دقیقه در دمای ۷۰ درجه سانتیگراد حرارت دهند.
فواید مصرف سالاد برای سلامتی:
سالاد و سبزیجات معمولاً در رژیم غذایی افرادی که میخواهند از تغذیه سالمی برخوردار باشند جایگاه ویژهای دارد. در سبزیجات انواع متنوعی از ویتامینها و مواد معدنی یافت میشود که بدن برای حفظ سلامتی خود به آنها نیازمند است.
مصرف روزانه سبزیجات در تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماری سرطان موثر است. سبزیجات رنگی میتوانند یکی از بهترین انتخابها برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری باشند. از سبزیجات رنگی میتوان به سبزیجات نارنجی که حاوی بتا کاروتن (پیشساز ویتامین A) هستند مانند هویج و کدو تنبل و سبزیجات قرمز که حاوی لیکوپن هستند مانند گوجهفرنگی اشاره کرد.
سبزیجات حاوی ویتامین C و فیبر هستند. هر دوی این ترکیبات در پیشگیری از بروز سرطان نقش دارند. ویتامین C خاصیت آنتیاکسیدانی داشته و از آسیب سلولهای بدن جلوگیری میکند. فیبر موجود در این مواد غذایی به رشد باکتریهای مفید روده کمک کرده و احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش میدهد.
در افرادی که سبزیجات بیشتری مصرف میکنند احتمال ابتلا به دیابت کمتر است. سبزیجات حاوی قند کم و فیبر و منیزیم بالایی هستند. فیبر به کنترل قند خون کمک میکند. منیزیم نیز بر فعالیت هورمون انسولین اثر میگذارد. هورمون انسولین که از پانکراس (لوزالمعده) ترشح میشود به حفظ قند خون در محدوده طبیعی کمک میکند.
با مصرف سبزیجات احتمال ابتلا به بیماری قلبی – عروقی (CVD) کم میشود. این مواد غذایی فاقد چربی و حاوی مقادیر مناسبی از پتاسیم و آنتیاکسیدان هستند. مصرف غذاهای حاوی پتاسیم برای مبتلایان به فشارخون بالا بسیار مفید است.
اگرچه مصرف سبزیجات برای سلامتی سودمند است، اما اگر این مواد آلوده باشند ضرر مصرف آنها بیش از سود آن است. آلوده بودن سبزیجات میتواند با عوارضی مانند تهوع، استفراغ، اسهال و … همراه باشد.
هر چقدر محصولات کشاورزی با خاک تماس بیشتری داشته باشند، احتمال آلوده بودن آنها بیشتر است. در فصل گرما نیز احتمال بروز آلودگی بالاتر است.
در هوای گرم محیط برای رشد میکروبها و باکتریهای بیماریزا مناسبتر است. بسیاری از میکروبها و سبزیجات برای رشد به دمای ۲۰ تا ۴۰ درجه سانتیگراد نیاز دارند. در فصول گرم سال در بسیاری از اماکن این دما وجود دارد.
عوارض سالادهای آماده که در رستورانها و به صورت بستهبندی شده سرو میشوند، میتواند بسیار وسیع باشد. اگر سبزیجات به خوبی شسته نشوند احتمال دارد سبب مسمومیت مصرف کننده شوند.
به طور کلی، توصیه میشود برای نگهداری سبزیجات ابتدا خاک موجود بر روی آن را حذف کنید. زیرا خاک میتواند منبع بسیاری از میکروبها باشد. سبزیجات نباید همراه با خاک داخل یخچال گذاشته شوند. زیرا میتوانند سبب آلوده شدن سایر مواد غذایی داخل یخچال شوند.
بهتر است از قرار دادن سبزیجات نشسته در داخل یخچال خودداری شود. اگر سبزیجات در منزل و به خوبی شسته شوند احتمال بروز مسمومیت به حداقل میرسد.
اگر زمانی مجبور به قرار دادن سبزیجات نشسته داخل یخچال بودید حتماً آنها را دور از سایر مواد غذایی قرار دهید. البته باید به این نکته توجه کنید که هر چقدر سبزیجات مدت زمان بیشتری به صورت شسته نشده نگهداری شوند دارای آلودگی بیشتری خواهند بود.
منبع:
Khald Blau et al. mBio, 2018; Volume 9.