پتاسیم – کمبود پتاسیم و ضرورت پیشگیری از آن

فواید پتاسیم برای سلامتی

پتاسیم یک ماده معدنی است که به عملکرد صحیح سلول ها کمک می کند. اگر میزان پتاسیم موجود در رژیم غذایی ناکافی باشد اعصاب، عضلات و قلب قادر نیستند به خوبی وظایف خود را انجام دهند.

بدن به چه میزان پتاسیم نیاز دارد؟

افراد بالای ۱۴ سال باید روزانه حدود ۴۷۰۰ میلی گرم پتاسیم دریافت کنند. در دوران شیردهی نیاز به این ماده معدنی به ۵۱۰۰ میلی گرم در روز افزایش می یابد. میزان نیاز کودکان به پتاسیم عبارتست از:
• شیرخواران ۰ تا ۶ ماهه: ۴۰۰ میلی گرم
• شیرخواران ۷ تا ۱۲ ماهه: ۷۰۰ میلی گرم
• کودکان ۱ تا ۳ ساله: ۳۰۰۰ میلی گرم
• کودکان ۴ تا ۸ ساله: ۳۸۰۰ میلی گرم
• کودکان ۹ تا ۱۳ ساله: ۴۵۰۰ میلی گرم

فواید پتاسیم برای سلامتی:

۱- پیشگیری از استئوپروز (پوکی استخوان)
با افزایش سن استخوان ها شکننده تر می شوند. شواهد نشان می دهد که مصرف میوه ها و سبزیجات که غنی از پتاسیم هستند می تواند به پیشگیری از پوکی استخوان کمک کند.

۲- حفظ عملکرد مناسب عضلات
برای آن که عضلات به خوبی کار کنند باید مقدار مشخصی پتاسیم در داخل سلول ها و مقدار مشخصی سدیم در خارج از سلول ها وجود داشته باشد. افزایش یا کاهش بیش از حد هر کدام از این مواد معدنی می تواند عملکرد عضلات را مختل کرده و سبب ضعف عضلانی شود.

۳- پیشگیری از فشارخون بالا
در افراد مبتلا به فشارخون بالا فشار زیادی به دیواره عروق وارد می شود. به همین علت این افراد در معرض ابتلا به سکته مغزی، حمله قلبی و نارسایی قلبی قرار دارند. به فشارخون بالا “قاتل خاموش” گفته می شود. زیرا ابتلا به آن معمولاً فاقد علامت مشخصی است.
سدیم موجود در نمک سبب افزایش فشارخون می شود. اما پتاسیم می تواند با کاهش فشارخون فشار وارد آمده به عروق خونی را کاهش دهد.

۴- پیشگیری از سکته مغزی
زمانی که یکی از عروق مغزی پاره شود و یا خونرسانی به بخش هایی از مغز کاهش پیدا کند سکته مغزی رخ می دهد. افزایش فشارخون یکی از دلایل ابتلا به این بیماری است. به عبارت دیگر، اگر شما فشارخون خود را کنترل کنید و پتاسیم کافی دریافت نمایید کمتر احتمال دارد که به سکته مغزی مبتلا شوید.
علائم سکته مغزی عبارتند از: اختلال تکلم، ضعف در بازوها و فلج صورت. اگر هر کدام از این علائم را تجربه کردید فوراً به اورژانس مراجعه کنید.

فواید پتاسیم برای سلامتی

پتاسیم در کدام مواد غذایی یافت می شود؟

میوه ها و سبزیجات غنی از پتاسیم هستند. برخی از بهترین منابع غذایی پتاسیم عبارتند از:
• موز: یک عدد موز متوسط حاوی ۴۲۲ میلی گرم پتاسیم است.
• سیب زمینی: یک عدد سیب زمینی متوسط کبابی حاوی ۹۲۶ میلی گرم پتاسیم است. اگر سیب زمینی را همراه با کره و … مصرف کنید که چربی و کالری بالایی دارند نمی توانید از فواید پتاسیم موجود در آن برای کاهش فشارخون و پیشگیری از سکته مغزی بهره مند شوید.
• آلوی خشک: نصف لیوان آلوی خشک حاوی ۶۳۷ میلی گرم پتاسیم است.
• پرتقال: یک عدد پرتقال متوسط ۲۳۷ میلی گرم دارد.
• گوجه فرنگی: میزان پتاسیم موجود در یک عدد گوجه فرنگی متوسط و یک لیوان گوجه فرنگی پوره شده به ترتیب ۲۹۲ و ۱۰۶۵ میلی گرم است.
• دانه آفتابگردان: هر ۳۰ گرم دانه آفتابگردان حاوی حدود ۲۴۱ میلی گرم پتاسیم است.

چه افرادی به مکمل پتاسیم نیاز دارند؟

بهتر است پتاسیم مورد نیاز بدن با مصرف مواد غذایی مناسب تامین شود. اما در صورتی که به بیماری های خاصی مبتلا باشید یا داروهای خاصی مصرف کنید ممکن است حفظ پتاسیم بدن در محدوده طبیعی دشوار باشد. در این شرایط ممکن است نیاز به دریافت مکمل وجود داشته باشد.
به این نکته توجه داشته باشید که دریافت بیش از حد پتاسیم می تواند سبب بروز عوارضی مانند تهوع، استفراغ، درد معده، اسهال و … شود. بنابراین، توصیه می شود از مصرف خودسرانه مکمل این ماده معدنی خودداری نمایید.

کمبود پتاسیم:

افراد مبتلا به کمبود پتاسیم علائمی مانند ضعف عضلانی، خستگی و یبوست را تجربه می کنند. اگرچه ناکافی بودن پتاسیم موجود در رژیم غذایی می تواند سبب کمبود پتاسیم شود، اما معمولاً این مشکل به علت استفراغ یا اسهال شدید، مصرف بیش از حد دیورتیک ها (ادرار آورها) یا ملین ها و نوشیدن الکل رخ می دهد.

افزایش پتاسیم خون:

این مشکل معمولاً در شیرخواران، افراد سالمند و بیماران مبتلا به مشکلات کلیوی مشاهده می شود. افزایش پتاسیم خون ممکن است فاقد علامت باشد یا شخص علائمی مانند ضعف عضلانی، تهوع و نامنظم بودن ضربان قلب را تجربه کند. دریافت برخی داروها و یا عدم تولید کافی برخی هورمون ها توسط بدن می تواند سبب افزایش پتاسیم خون شود.
واژگان کلیدی:

Loading