سکته قلبی یا حمله قلبی زمانی رخ می دهد که به علت انسداد عروق کرونر قلب (عروق تغذیه کننده قلب) بخشی از عضله قلب آسیب می بیند. چاقی، نداشتن فعالیت بدنی منظم، رژیم غذایی نامناسب، افزایش فشارخون و افزایش چربی های خون احتمال بروز سکته قلبی را افزایش می دهند. عوامل دیگری نیز در بروز این بیماری نقش دارند که در این مقاله به آن ها خواهیم پرداخت.
عواملی که در بروز سکته قلبی نقش دارند:
۱- خواب ناکافی
کمبود خواب هم باعث می شود در طی روز احساس خستگی داشته باشید و هم احتمال بروز سکته قلبی را افزایش می دهد. نتایج یک مطالعه نشان داد در افرادی که معمولاً کمتر از ۶ ساعت در شب می خوابند در مقایسه با افرادی که ۶ تا ۸ ساعت می خوابند احتمال بروز سکته قلبی ۲ برابر بیشتر است. به نظر می رسد که کمبود خواب فشارخون و التهاب بدن را افزایش داده و از این طریق به قلب آسیب وارد می کند.
۲- سر دردهای میگرنی
در افراد مبتلا به سردردهای میگرنی احتمال بروز سکته قلبی بیشتر است. اورا (Aura) بیشترین ارتباط را با بروز مشکلات قلبی دارد. اورا به علائم حسی یا بینایی گفته می شود که معمولاً قبل از بروز سر درد بروز می کنند.
۳- آب و هوای سرد
سرما می تواند به بدن یک شوک وارد کند. قرار گرفتن در معرض هوای سرد زمستان سبب باریک شدن شریان ها شده و خونرسانی به قلب را کاهش می دهد. از سوی دیگر، در این شرایط قلب باید بیشتر کار کند تا خون را گرم نگه دارد. بنابراین، توصیه می شود در زمستان علاوه بر پوشیدن لباس کافی فعالیت بدنی سنگین در فضای بیرون از منزل را محدود کنید.
۴- آلودگی هوا
در مناطق که هوا آلوده است احتمال بروز سکته قلبی بالاتر خواهد بود. در افرادی که همیشه در هوای آلوده تنفس می کنند احتمال این که شریان ها مسدود شده و به بیماری قلبی مبتلا شوند بیشتر است. قرار گرفتن در ترافیک خطرناک است. زیرا هم هوای آلوده را استنشاق می کنید و هم دچار خشم و عصبانیت می شوید.
۵- صرف وعده های غذایی پرحجم و سنگین
هنگامی که شما در یک وعده حجم زیادی غذا می خورید میزان هورمون نوراپی نفرین در بدن افزایش می یابد. این هورمون سبب افزایش فشارخون و افزایش ضربان قلب شده و در برخی افراد می تواند زمینه ساز بروز سکته قلبی شود.
مصرف غذاهای بسیار پرچرب به طور ناگهانی میزان چربی خون را افزایش داده و به دیواره برخی از عروق خونی آسیب وارد می کند.
۶- احساسات قوی مثبت یا منفی
خشم، اندوه و استرس به عنوان عواملی که می توانند در بروز مشکلات قلبی نقش داشته باشند، شناخته می شوند. اما اتفاقات خوشایند و غیرمنتظره ای که در زندگی رخ می دهند نیز برخی اوقات می توانند در بروز سکته قلبی نقش داشته باشند.
۷- ورزش شدید
فعالیت بدنی به حفظ سلامت قلب کمک می کند. اما اگر میزان فعالیت بدنی بیش از حد زیاد باشد برای سلامتی خطرناک است. حدود ۶ درصد موارد ابتلا به سکته قلبی با فعالیت های ورزشی شدید مرتبط است. اگرچه ورزش می تواند استرس را کاهش دهد اما هنگامی که عصبانی یا ناراحت هستید از انجام ورزش شدید خودداری کنید.
لینک به مقاله “سلامت قلب خود را به کمک این مواد غذایی تضمین کنید”
۸- ابتلا به سرماخوردگی یا آنفلوآنزا
هنگامی که سیستم ایمنی بدن در حال مقابله با عوامل بیماری زا است ممکن است التهابی در بدن ایجاد شود که به قلب و شریان ها آسیب وارد می کند. در یک مطالعه مشاهده شد در افرادی که به عفونت های تنفسی مبتلا هستند احتمال بروز سکته قلبی ۲ برابر بیشتر است. هنگامی که بعد از چند هفته عفونت درمان می شود احتمال بروز سکته قلبی نیز کاهش می یابد.
در هنگام شیوع آنفلوآنزا میزان بروز سکته های قلبی افزایش می یابد. این موضوع اهمیت زدن واکسن آنفلوآنزا را نشان می دهد.
۹- آسم
در مبتلایان به این بیماری ریوی به دلایلی که به طور دقیق مشخص نشده احتمال ابتلا به سکته قلبی ۷۰ درصد بیشتر است. اگر به آسم مبتلا باشید ممکن است علائمی که در ناحیه قفسه سینه بروز می کنند و می توانند از علائم اولیه بروز سکته قلبی باشند را نادیده بگیرید.
۱۰- خروج از بستر در صبح
احتمال بروز سکته قلبی در ساعات صبح بیشتر است. صبح ها مغز هورمون هایی را ترشح می کند تا به شما در بیدار شدن کمک کند. این امر فشار اضافی به قلب شما وارد می کند. از سوی دیگر، ممکن است بعد از خواب شبانه بدن شما کم آب شده باشد و به همین علت قلب مجبور باشد بیشتر کار کند.
۱۱- بلایای طبیعی یا غیرطبیعی
تحقیقات نشان می دهند که بعد از بلایایی مانند زمین لرزه یا حملات تروریستی میزان بروز سکته های قلبی افزایش می یابد. تاثیر این بلایا بر روی قلب لزوماً بلافاصله بعد از وقوع آن ها مشاهده نمی شود، بلکه ممکن است چند سال بعد تاثیرات مضر خود را نشان دهند.
اگرچه نمی توانید از بروز این نوع بلایا پیشگیری کنید، اما می توانید با استراحت کردن و ورزش کردن میزان استرس خود را کنترل کنید.
۱۲- تماشای مسابقات ورزشی
همان طور که ورزش شدید می تواند در بروز سکته قلبی نقش داشته باشد، تماشای مسابقات ورزشی نیز می تواند در ابتلا به این مشکل نقش داشته باشد.
۱۳- نوشیدن الکل
الکل به تدریج فشارخون و کلسترول بد (LDL) را افزایش داده و سبب بالا رفتن وزن می شود. تمامی این عوامل به قلب آسیب وارد می کنند.
۱۴- دریافت زیاد کافئین
در افرادی که روزانه ۳ تا ۵ فنجان قهوه می نوشند احتمال تشکیل پلاک در شریان ها کاهش می یابد. اما اگر قبلاً قهوه و سایر غذاهای حاوی کافئین را مصرف نمی کردید مصرف مقادیر زیاد آن می تواند سبب افزایش فشارخون و بروز سکته قلب شود.