عوارض خوردن سوسیس و افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه

سرطان سینه
تاکنون تحقیقات زیادی در مورد عوارض خوردن سوسیس و سایر گوشت‌های فرآوری شده انجام شده است. منظور از گوشت‌های فرآوری شده گوشت‌هایی هستند که با دودی کردن، نمک سود کردن و یا اضافه کردن مواد نگهدارنده تهیه می‌شوند، مانند سوسیس، کالباس و …

عوارض خوردن سوسیس برای سلامتی:

گوشت‌های فرآوری شده معمولاً حاوی مقادیر زیادی سدیم، نیترات، فسفات و سایر افزودنی‌های غذایی هستند. اگر این گوشت‌ها دودی شده باشند حاوی هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای هستند. محققان می‌گویند که تمامی این ترکیبات برای سلامتی مضرند.
در مطالعه‌ای که ۱۲ سال به طول انجامید بیش از ۳۷ هزار مرد سوئدی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد در افرادی که بیش از ۷۵ گرم در روز گوشت فرآوری شده مصرف می‌کردند در مقایسه با مردانی که روزانه کمتر از ۲۵ گرم از این نوع گوشت‌ها را مصرف می‌کردند احتمال نارسایی قلبی ۲۸ درصد بیشتر بود.
شواهد علمی موجود نشان می‌دهد که مصرف گوشت‌های فرآوری شده‌ای مانند سوسیس، گوشت‌های دودی شده و نمک سوده شده می‌تواند احتمال ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده‌اند نشان داده‌اند که مصرف بیش از حد این نوع گوشت با افزایش خطر ابتلا به سرطان پانکراس (لوزالمعده)، سرطان کولون (روده بزرگ) و سرطان پروستات مرتبط است.
در یک مطالعه مشاهده شد که به ازای هر ۵۰ گرم گوشت فرآوری شده که وارد برنامه غذایی می‌شود احتمال ابتلا به سرطان کولون ۱۸ درصد بیشتر می‌شود.
در مطالعه دیگری که بر روی حدود ۹۰۰ نفر انجام شد مشخص گردید که مصرف گوشت‌های فرآوری شده به علت داشتن نیتریت و از طریق افزایش التهاب سبب تشدید علائم آسم می‌شود.
مصرف گوشت‌های فرآوری شده حتی برای سلامت روان هم مضر است. مشاهده شده در افرادی که به علت اختلال مانیا (اختلال شیدایی) در بیمارستان بستری می‌شوند در مقایسه با افراد سالم میزان مصرف گوشت‌های حاوی نیتریت ۳ برابر بیشتر است.

سوسیس و افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه:

یافته‌های حاصل از مطالعات مختلفی که تاکنون در مورد ارتباط بین مصرف گوشت قرمز و گوشت‌های فرآوری شده با خطر بروز سرطان سینه انجام شده‌اند، متناقض بوده است. به همین علت به تازگی محققان مطالعه‌ای را با هدف بررسی عوارض خوردن سوسیس و نقش آن در افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه طراحی کردند.
نتایج این مطالعه که در مجله International Journal of Cancer منتشر شد نشان داد در زنانی که گوشت‌‌های فرآوری شده مانند سوسیس مصرف می‌کنند خطر ابتلا به سرطان سینه بیشتر است. بین مصرف گوشت قرمز (فرآوری نشده) و احتمال بروز این بیماری ارتباطی مشاهده نشد.
در این تحقیق به منظور بررسی عوارض خوردن سوسیس اطلاعات مربوط به بیش از ۱/۲ میلیون زن جمع‌آوری شد. نتایج به دست آمده نشان داد در افرادی که به طور مرتب گوشت‌های فرآوری شده مصرف می‌کردند خطر بروز سرطان سینه ۹ درصد بالاتر بود.
به عبارت دیگر، می‌توان گفت کاهش مصرف گوشت‌های فرآوری شده (مانند سوسیس) یکی از راهکارهای مفیدی است که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را در زنان کاهش دهد.
به افزایش غیرقابل کنترل سلول‌های سینه “سرطان سینه” گفته می‌شود. ممکن است سلول‌های سرطانی از بافت سینه به سایر نقاط بدن گسترش پیدا کنند که به این حالت متاستاز گفته می‌شود. سرطان سینه یکی از شایع‌ترین انواع سرطان در سراسر جهان است. به طوری که  تخمین زده می‌شود از هر ۸ زن یک نفر به این بیماری مبتلا ‌شود.
وجود توده در سینه یا زیر بغل، ترشح از نوک سینه، التهاب پوست یا نوک سینه، تو رفتگی نوک سینه و … از علائم احتمالی این بیماری هستند. بنابراین، توصیه می‌شود در صورت مشاهده هر نوع نشانه غیرطبیعی در اولین فرصت به پزشک مراجعه شود.
برخی عوامل که می‌توانند در بروز این بیماری نقش داشته باشند عبارتند از: سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان سینه، افزایش سن، بروز اولین قاعدگی قبل از ۱۳ سالگی، فعالیت بدنی کم، مصرف الکل و سیگار، رژیم غذایی نامناسب و …
در زنانی که اضافه وزن دارند در مقایسه با سایر افراد احتمال ابتلا به سرطان سینه بیشتر است. چاقی حتی برای افرادی که در گذشته سابقه ابتلا به این بیماری را داشته‌اند خطرناک است. زیرا احتمال عود مجدد بیماری را افزایش می‌دهد.
مصرف زیاد چربی و مصرف کم فیبر با افزایش خطر ابتلا به این نوع سرطان همراه است. وجود مقادیر زیاد چربی اشباع در رژیم غذایی می‌تواند احتمال ابتلا به سرطان سینه را تا ۲ برابر افزایش دهد. این نوع چربی در غذاهای پرچرب و فست فودها به وفور مشاهده می‌شود.
فیبر موجود در میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل نیز از بروز این بیماری پیشگیری می‌کند. به نظر می‌رسد که فیبر میزان استروژن خون را در زنان کاهش می‌دهد. البته برای تائید این مکانیسم نیاز به انجام تحقیقات بیشتر وجود دارد.
به منظر تشخیص این بیماری از روش‌های تصویربرداری مانند سونوگرافی و ماموگرافی و همچنین نمونه‌برداری استفاده می‌شود. برای درمان این بیماری نیز از روش‌هایی مانند جراحی، پرتو درمانی و شیمی درمانی کمک گرفته می‌شود.
منبع:
Maryam S. Farvid et al. International Journal of Cancer 2018.

Loading