با افزایش سن به علت تغییراتی جسمی و ذهنی که در بدن رخ می دهد احتمال ابتلا به برخی از بیماری ها بیشتر می شود. در این مقاله به معرفی بیماری های شایع در افراد بالای ۶۰ سال می پردازیم.
بیماری های شایع در دوران سالمندی:
۱- سرطان
سرطان میتواند یکی از اقلام بیماری های سالمندان باشد زیرا احتمال ابتلا به سرطان بعد از ۶۰ سالگی افزایش می یابد. نیمی از موارد ابتلا به سرطان سینه بعد از ۶۰ سالگی تشخیص داده می شوند. در مورد سرطان روده بزرگ میانگین سن بیماران ۶۸ سال است.
از آنجاکه در سنین سالمندی احتمال ابتلا به انواع سرطان افزایش می یابد توصیه می شود که سالمندان تست های غربالگری مورد نیاز را انجام دهند. شما می توانید در مورد سن شروع و دفعات انجام ماموگرافی، کولونوسکوپی، انجام آزمایشات مربوط به پروستات و … با پزشک خود مشورت نمایید.
۲- کاهش شنوایی
آمارهای مربوط به ایالات متحده نشان می دهد که در این کشور از هر ۱۰ فردی که در دهه ۶۰ زندگی خود بسر می برند ۴ نفر به مشکلات شنوایی مبتلا هستند.
کاهش شنوایی یکی از بیماری های شایع در سنین سالمندی است. به طور طبیعی با افزایش سن سلول های موجود در گوش داخلی از بین می روند. عفونت ها، بیماری های قلبی، سکته مغزی، آسیب به سر و برخی داروها نیز می توانند در کاهش شنوایی نقش داشته باشند.
۳- تغییرات وزن
با افزایش سن به تدریج میزان متابولیسم (سوخت و ساز) کاهش می یابد. با این حال، همیشه افزایش سن با بروز اضافه وزن و چاقی همراه نیست.
رژیم غذایی نامناسب و نداشتن فعالیت بدنی کافی احتمالاً مهم ترین عاملی است که سبب افزایش وزن افراد در دهه ۶۰ زندگی می شود. در هر سنی که قرار داشته باشید اگر به طور منظم ورزش کنید و رژیم غذایی سالم داشته باشید می توانید وزن خود را در محدوده طبیعی حفظ نمایید.
۴- تغییرات پوستی
در دهه ۶۰ زندگی دو لایه اول پوست شما (اپی درم و درم) نازک شده و پوست شما خشک تر می شود. همچنین چین و چروک و لکه های ناشی از افزایش سن بر روی پوست ظاهر می شود. فعالیت غدد عرق کاهش پیدا کرده و میزان تعریق شما کاهش می یابد. در افراد سالمند برای آن که زخم ها بهبود پیدا کنند به زمان بیشتری نیاز است به همین دلیل یکی از بیماری های سالمندان زخم هایی هستند که به خوبی مراقبت نشده و بهبود نیافته و مشکلاتی را برای سالمندان به وجود می آورد.
۵- بیماری های قلبی – عروقی
یکی از بیماری های شایع دوران سالمندی بیماری های قلبی – عروقی است. در نیمه دهه ۶۰ زندگی احتمال بروز حمله قلبی، سکته مغزی و نارسایی قلبی افزایش می یابد.
اگرچه شما نمی توانید مانع افزایش سن خود شوید، اما می توانید با تغییر سبک زندگی به حفظ سلامتی خود کمک کنید. سیگار نکشید و میزان مصرف نمک، غذاها و نوشیدنی های شیرین و چربی های اشباع (در گوشت و لبنیات پرچرب) را محدود کنید. نیم ساعت در روز فعالیت هایی مانند پیاده روی، شنا و … انجام دهید.
۶- کاهش عملکرد مغز
یکی از بیماری های سالمندان که افراد بالای شصت سال را اصولا درگیر میکند سرعت عملکردهای ذهنی آن ها میباشد. بسیاری از افراد بعد از ۶۰ سالگی متوجه می شوند که سرعت عملکردهای ذهنی آن ها در مقایسه با گذشته کمتر شده است. بنابراین، به زمان بیشتری برای به یاد آوردن مطالب مختلف، حل مشکلات و … نیاز است.
۷- بیماری های چشمی
یکی از موارد مهمی که باید در سالمندان مد نظر قرار دهیم و جز بیماری های سالمندان نیز می باشد بیماری های چشمی میباشد. تا سن ۶۵ سالگی از هر ۳ نفر ۱ نفر به بیماری کاتاراکت (آب مروارید)، خشکی چشم و یا گلوکوم (آب سیاه) مبتلا می شود. تمامی این مشکلات می توانند سبب اختلال بینایی شوند.
یکی از بیماری های شایع در میان سالمندان بیماری دژنراتیو وابسته به سن ماکولا است. در این بیماری دید مرکزی که برای خواندن و رانندگی کردن مورد نیاز است آسیب می بیند.
توصیه می شود سالمندان حتی اگر به علائم بیماری های چشمی مبتلا نیستند هر سال به چشم پزشک مراجعه کنند. اگر بیماری های چشمی در مراحل اولیه تشخیص داده شوند سریع تر درمان می شوند.
۸- بیماری های استخوانی و مفصلی
از انواع بیماری های سالمندان میتوان به بیماری های استخوانی اشاره کرد، زیرا افزایش سن و کم تحرکی می تواند سلامت استخوان ها و مفاصل را تهدید کند. سالمندان باید در مورد لزوم مصرف مکمل کلسیم و ویتامین D به منظور تقویت استخوان های خود با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت نمایند.
زنان باید در سن ۶۵ سالگی از نظر ابتلا به استئوپروز (پوکی استخوان) بررسی شوند. مردان باید در مورد لزوم انجام غربالگری در مورد ابتلا به پوکی استخوان با پزشک خود مشورت نمایند.
۹- کاهش کیفیت خواب
حتی اگر سن شما بیش از ۶۰ سال باشد هنوز به ۷ تا ۹ ساعت خواب در شب نیاز داریدو کیفیت خواب در سلامتی انسان ها تاثیر به سزایی دارد. اما با افزایش سن بدن مقدار کمتری هورمون خواب (سروتونین) تولید و ترشح می کند. به همین دلیل بسیاری از سالمندان به بی خوابی و یا بد خوابی مبتلا میشوند زیرا کم ترشح شدن سروتین سبب می شود که دیرتر به خواب رفته و یا خواب آن ها عمیق نباشد. چرت روزانه نیز می تواند خواب شب را مختل کند. به همین دلیل یکی دیگر از بیماری های سالمندان که اکثریت به آن مبتلا میشوند بد خوابی و یا بیخوابی می باشد.
۱۰- افزایش فشارخون
با گذشت زمان چربی ها در دیواره شریان ها رسوب کرده، شریان ها باریک و سفت شده و فرد به آترواسکلروز (تصلب شرائین) مبتلا می شود. تمامی این تغییرات سبب افزایش فشارخون می شود. ممکن است فشارخون شما به شدت بالا رفته باشد اما شما علائمی نداشته باشید. فشارخون بالا می تواند سبب سکته مغزی، مشکلات بینایی و … شود.
۱۱- اختلال در کنترل مثانه
یکی دیگر از بیماری های سالمندان که به دلیل افزایش سن به وجود می آید تکرر ادرار و اختلال در کنترل مثانه میباشد. در بسیاری از افراد با بالا رفتن سن نیاز به رفتن به دستشویی در طی شب افزایش می یابد. در سالمندان بافت مثانه انعطاف پذیری خود را از دست می دهد و ادرار کمتری را می تواند در داخل خود ذخیره نماید. بی اختیاری ادرار در میان سالمندان شایع تر است.
۱۲- تضعیف سیستم ایمنی بدن
با ورود به دهه ۶۰ زندگی بدن ساخت سلول های T جدید را متوقف می کند. این سلول ها عوامل بیماری زا را شناسایی کرده و آن ها را از بین می برند. بنابراین، توانایی بدن برای مقابله با عفونت ها کاهش یافته و فرد به زمان بیشتری نیاز دارد تا بیماری های وی بهبود یابند.
در سنین سالمندی اثربخشی واکسن ها کاهش می یابد. افراد بالای ۶۵ سال به دوز بالاتر واکسن آنفلوآنزا نیاز دارند. سالمندان باید علیه زونا و پنوموکوک نیز واکسینه شوند.
۱۳- بیماری های دهان و دندان
بیماری های دهان و دندان جز بیماری هایی سالمندان می باشد که افراد باید به آن بیشتر توجه کنند. از هر ۱۰ فرد بالای ۶۵ سال ۳ نفر به خشکی دهان مبتلا می شوند. استفاده از داروهای مختلف و ابتلا به دیابت و سایر بیماری ها می توانند در بروز این مشکل موثر باشند. در دهه ۶۰ زندگی در مقایسه با افرادی که ۲۰ سال جوان تر هستند احتمال ابتلا به سرطان دهان ۴ برابر بیشتر است. سالمندان باید به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنند.