قلیه ماهی

طرز تهیه قلیه ماهی:

• سبزی که برای تهیه این غذا مورد استفاده قرار می گیرد شامل گشنیز، جعفری و شنبلیله است. سبزیجات را به خوبی شسته و خرد کنید. ابتدا بدون روغن چند دقیقه آن ها را برای حرارت قرار دهید و سپس روغن اضافه کرده و سبزیجات را کمی سرخ کنید. • پیاز را پوست گرفته، شسته و سپس به صورت خلالی خرد کنید. پیاز را با کمی روغن تفت داده و سپس سیر خرد شده را به آن اضافه نمایید. نمک، فلفل، زردچوبه و تخم گشنیز اضافه کرده و بعد از کمی تفت دادن این مخلوط را به سبزیجات اضافه کنید. • 4 لیوان آب جوش به مخلوط سبزیجات، پیاز و سیر افزوده و درب ظرف را بگذارید تا سبزیجات نیم پز شوند. • کف تابه رژیمی را با کمی روغن چرب کرده و تکه های ماهی را در آن سرخ کنید. • تمر هندی و رب انار را با هم مخلوط کرده، نصف لیوان آب به آن اضافه کنید و بعد از آن که از صافی رد کردید به خورشت (ظرف حاوی سبزیجات) اضافه کرده و به خوبی مخلوط کنید. • بعد از این که آب خورشت به نصف رسید تکه های ماهی را به آن اضافه کرده و به آرامی داخل خورشت فرو ببرید. نمک و فلفل خورشت را اندازه کنید. • پس از گذشت 30 تا 45 دقیقه قلیه ماهی آماده است. شعله را خاموش کرده و غذا را در ظرف مناسب سرو کنید.

مروری کوتاه بر خواص مواد اولیه به کار رفته در قلیه ماهی:

• خواص ماهی:

توصیه می شود که 2 بار در هفته ماهی مصرف شود. ماهی حاوی پروتئین و اسید چرب امگا 3 است. در افرادی که ماهی مصرف می کنند احتمال مرگ زود هنگام و مرگ ناشی از بیماری قلبی - عروقی، سرطان و بیماری های تنفسی کمتر است. کودکانی که حداقل یک بار در هفته ماهی می خورند از خواب بهتری برخوردار بوده و هوش بالاتری دارند. مصرف ماهی می تواند از بروز سرطان سینه پیشگیری کند. در برخی تحقیقات مشاهده شده که اسید چرب امگا 3 با فعال کردن ژن هایی که به عملکرد سیستم ایمنی کمک می کنند احتمال بروز سرطان را کاهش می دهد.

• خواص پیاز:

پیاز به عنوان یک ماده غذایی غنی از آنتی اکسیدان شناخته می شود. این سبزی پرخاصیت می تواند التهاب بدن را کاهش داده، به درمان افزایش چربی های خون کمک کرده و از بروز بیماری قلبی - عروقی پیشگیری کند. کوئرستین که علاوه بر پیاز در انواع توت ها و سیب نیز یافت می شود به حفظ سلامت استخوان ها، غضروف ها و عروق خونی کمک می کند. این ترکیب که جزء فلاونوئیدها طبقه بندی می شود در کاهش علائم آسم و پیشگیری از سرطان نقش دارد. مصرف سبزیجاتی مانند پیاز می تواند احتمال ابتلا به سرطان های دستگاه گوارش را کاهش دهد. در افرادی که پیاز مصرف می کنند شانس ابتلا به سرطان معده 22 درصد و سرطان روده بزرگ 15 درصد کمتر است. به نظر می رسد که فلاونوئیدها و ترکیبات گوگردی موجود در این سبزی خاصیت ضد سرطانی دارند. مبتلایان به دیابت نیز می توانند از خواص پیاز بهره مند شوند. در بیماران دیابتی که هر روز 100 گر پیاز قرمز خام مصرف می کنند میزان قند خون کمتر است.

• خواص سیر:

بوی سیر به وجود ترکیبات گوگردی موجود در آن مرتبط است. این گیاه تا زمانی که پوست گرفته نشود و یا خرد و جویده نشود بوی زیادی ندارد. ترکیبات موجود در سیر که شامل آلیسین، سلنیوم و فلاونوئید می شوند خواص زیادی برای سلامتی دارند. مصرف سیر برای مبتلایان به بیماری قلبی - عروقی مفید است. سیر فشارخون، قند خون و چربی خون را کاهش داده، انعطاف پذیری شریان ها را افزایش داده و مانع لخته شدن خون در عروق می شود. گفته می شود که مصرف سیر به درمان سرماخوردگی، آنفلوآنزا، گلو درد و آلزایمر کمک می کند اما در حال حاضر این ادعاها از نظر علمی اثبات نشده اند. اگرچه مصرف سیر مفید است اما از آنجاکه این گیاه ممکن است با برخی داروها، از جمله داروهای رقیق کننده خون، تداخل داشته باشد از مصرف مقادیر زیاد آن خودداری کرده و در صورت لزوم با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت نمایید.
ارزش غذائی برای یک نفر
انرژی (کیلوکالری) 368
مجموع کربوهیدرات (گرم) 18/5
قند (گرم) 9
مجموع چربی (گرم) 22
چربی اشباع (گرم) 1
پروتئین (گرم) 24
مواد مورد نیاز برای 4 نفر
سبزی خرد شده 500 گرم
ماهی بدون استخوان 4 تکه
پیاز، بزرگ 1 عدد
سیر 4-3 حبه
تمر هندی 2 قاشق غذاخوری
رب انار 1 قاشق غذاخوری
تخم گشنیز 1 قاشق چایخوری
نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
روغن مایع 4 قاشق غذاخوری