کمتر از ۲% از کودکان سنین ۵تا۱۰ سال گیاهخوار هستند . در سن ۱۱ سالگی تعداد دختران گیاهخوار افزایش می یابد ولیکن تعداد پسران گیاهخوار تغییری نمی کند . سطح آهن خون کودکان گیاهخوار پایین تر از کودکانی است که گوشت می خورند ولیکن گیاهخواری جنبه های مثبتی نیز برای آنان دارد . این دسته از کودکان سطوح پایین تری از کلسترول LDL دارند و دریافت ویتامین های گوناگون و سلنیوم در آنها بالاتر است.
چنانچه کودک شما گیاهخوار است و غذاهای متنوعی همراه با مقادیر فراوان سبزیجات ، میوه ها و حبوبات دریافت می کند و دریافت افراطی لبنیات به عنوان جایگزین گوشت ندارد ، جای هیچ نوع نگرانی نیست . لازم به ذکر است که اگرچه لبنیات منبع خوبی از کلسیم و پروتئین است ولیکن یک رژیم غذایی پرلبنیات منجر به دریافت بالای چربی و اسیدهای چرب اشباع نیز می شود . به هر جهت در کودکان گیاهخوار کمبود آهن می تواند ایجاد مشکل کند و شما باید مطمئن شوید که تمامی منابع خوب آهن در رژیم غذایی کودک شما گنجانده شده باشد.
کودک گیاهخوار مطلق
گیاهخواری مطلق یعنی در کنار گوشت قرمز ، ماکیان و ماهی ، از مصرف لبنیات و تخم مرغ نیز اجتناب می شود .در صورتیکه یک رژیم گیاهخواری مطلق حاوی انواع سبزیجات ، حبوبات ، میوه ها ، مغزها و دانه ها باشد می تواند بسیار سالم باشد . در هر حال ریسک کمبود مواد مغذی در کودک گیاهخوار مطلق بیشتر است چراکه رنج وسیعی از غذاها محدود شده اند .در ادامه مروری بر نیاز های چنین کودکی داشته باشیم:
- کالری : گیاهخوار مطلق کالری کمتری نسبت به گوشت خواران و گیاهخواران دریافت می کنند که موضوع نگران کننده ای نیست ولیکن در صورتیکه کودک لاغر باشد و یا وزنی کمتر از وزن نرمال داشته باشد نیاز به میان وعده های بیشتری در طی روز دارد .
- پروتئین : پروتئین برای رشد ماهیچه ها و سایر بافت های کودک ضروری است . پروتئین حیوانی به دلیل دارا بودن همه اسیدهای آمینه ضروری برای انسان ، پروتئین کاملی است ولیکن پروتئین گیاهی به جز لوبیای سویا ، پروتئین کاملی نیست . بهترین راه حل برای این موضوع تهیه غذاهای با پروتئین مخلوط است بدین معنا که حبوبات و غلات در ترکیب با هم استفاده شوند (مانند خوراک لوبیا با نان تست) و یا حبوبات همراه نشاسته (مانند خوراک عدسی و سیب زمینی) و یا مغزها همراه با غلات (مانند ساندویچ کره بادام زمینی)
- کلسیم : کلسیم نقش اساسی در رشد استخوانی دارد . برخی از منابع خوب گیاهی کلسیم عبارتند از شیر سویای غنی شده ، برنج سفید غنی شده ، لوبیای پخته ،انجیر خشک ، سبزیجات برگ سبز ،پنیر سویا ، مغزها و حبوبات .
- آهن : منابع خوب آهن شامل حبوبات ، سبزیجات برگ سبز مانند بروکلی ، و غلات کامل می باشد . جذب آهن موجود در حبوبات و غلات در صورت همراهی وعده غذایی با منابع غنی از ویتامین C افزایش می یابد مانند مرکبات.
- ویتامین B12 : این ویتامین تنها در محصولات حیوانی یافت می شود . گیاهخوران می توانند این ویتامین را از طریق سبزیجات دریایی ، غلات غنی شده صبحانه ، شیر سویای غنی شده و نان غنی شده به دست آورند..
- ویتامینB2 : شیر سویای غنی شده و غلات غنی شده صبحانه میتوانند این ویتامین را در گیاهخواران تامین کنند .
- ویتامین D : کودکانی که به طور منظم در معرض نور خورشید قرار دارند کمتر دچار کمبود این ویتامین می شوند چراکه پوست، زمانی که در معرض نور خورشید قرار دارد توانایی ساخت این ویتامین را داراست . در غیر این صورت از مارگارین گیاهی غنی شده ، شیر سویای غنی شده و غلات غنی شده استفاده شود.