قلب یکی از مهم ترین اعضای بدن بوده و وظیفه خون رسانی به تمام قسمت های آن را بر عهده دارد. به همین علت ابتلا به بیماری قلبی و بروز اختلال در عملکرد این اندام می تواند حیات انسان را در معرض خطر قرار دهد. اخیراً گروهی از محققان به بررسی فواید صبحانه در حفظ سلامت قلب و ارتباط بین بیماری قلبی با صبحانه خوردن و مدت زمان استفاده از تلویزیون پرداختند.
نتایج این تحقیق نشان داد کاهش زمان تماشای تلویزیون و مصرف صبحانه خطر بروز بیماری قلبی و سکته مغزی و با گذشت زمان میزان تجمع پلاک ها را در شریان ها کاهش می دهد. تجمع پلاک ها در شریان ها سبب مسدود شدن آن ها می شود.
شواهد حاصل از مطالعات گذشته بیانگر آن است که نشستن طولانی مدت خطرات متعددی برای سلامتی دارد. به طوری که احتمال ابتلا به چاقی، دیابت نوع ۲، سرطان، بیماری قلبی و مرگ زود هنگام را افزایش می دهد. محققان می گویند که بی تحرکی توانایی بدن را برای تنظیم فشارخون مختل کرده، سبب کاهش جریان خون شده و احتمال بروز التهاب و استرس اکسیداتیو را افزایش می دهد.
تاثیر تماشای تلویزیون بر سلامت قلب:
بیماری های قلبی – عروقی (CVD) به عنوان یکی از شایع ترین علل مرگ و میر در سراسر جهان معرفی شده اند. تقریباً یک سوم کل مرگ هایی که در دنیا اتفاق می افتد با ابتلا به بیماری قلبی – عروقی در ارتباط است. این دسته از بیماری ها سالانه سبب فوت بیش از ۱۸ میلیون نفر در جهان می شوند. آمارها نشان می دهد که این میزان تا سال ۲۰۳۰ میلادی به حدود ۲۳ میلیون نفر در سال افزایش یابد.
سبک زندگی تاثیر زیادی در پیشگیری از بیماری قلبی و حفظ سلامت قلب دارد. رژیم غذایی نامناسب، نداشتن فعالیت بدنی کافی، استفاده از سیگار و الکل، چاقی، نداشتن خواب کافی، افزایش قند خون و افزایش چربی های خون احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهند.
در قسمت اول مطالعه حاضر محققان وضعیت سلامت قلب و عروق و سبک زندگی ۲ هزار فرد ۴۰ تا ۹۹ ساله را بررسی کردند. سپس این افراد بر اساس میزان تماشای تلویزیون به ۳ گروه تقسیم شدند: ۱) کمتر از ۷ ساعت در هفته، ۲) بین ۷ تا ۲۱ ساعت در هفته و ۳) بیش ا ز ۲۱ ساعت در هفته.
نتایج نشان داد در گروه سوم در مقایسه با گروه اول احتمال تجمع پلاک در شریان ها ۲ برابر بیشتر است. همچنین تماشای بیشتر تلویزیون با افزایش خطر ابتلا به فشارخون بالا به میزان ۶۸ درصد و دیابت به میزان ۵۰ درصد مرتبط بود. به اعتقاد محققان حتی فعالیت های سبک مانند انجام کارهای منزل در مقایسه با نشستن و تماشای تلویزیون برای سلامتی مفیدتر هستند.
نتایج یک مطالعه که در سال ۲۰۱۲ میلادی منتشر شد نشان داد نداشتن فعالیت بدنی مسئول بروز ۶ درصد موارد ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب (عروق تغذیه کننده عضله قلب) است. در سال ۲۰۱۸ میلادی نیز مطالعه ای منتشر شد که نشان داد در افرادی که به طور منظم فعالیت بدنی دارند احتمال ابتلا به بیماری قلبی ۴۰ درصد کمتر است.
در مطالعه دیگری محققان به بررسی ارتباط بالا رفتن از پله ها با سلامت قلب پرداختند. با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه حتی چند دقیقه بالا رفتن از پله می تواند برای سلامت قلب و عروق خونی مفید باشد. این یافته نشان می دهد در هر زمان و هر مکان می توان به حفظ سلامت قلب و عروق کمک کرد.
فواید صبحانه برای قلب:
در قسمت دوم مطالعه و با هدف بررسی فواید صبحانه شرکت کنندگان بر اساس میزان کالری وعده صبحانه به ۳ گروه تقسیم شدند: ۱) ۲۰ درصد انرژی روزانه را از صبحانه و با مصرف شیر، پنیر، غلات صبحانه، نان و عسل دریافت می کردند، ۲) ۵ تا ۲۰ درصد انرژی روزانه را از این وعده غذایی دریافت می کردند. این افراد معمولاً قهوه یا شیر همراه با نان، کره، عسل، زیتون یا میوه مصرف می کردند و ۳) صبحانه مصرف نمی کردند.
نتایج مطالعه فوق نشان داد در گروه اول در مقایسه با دو گروه دیگر شریان ها سالم تر بودند. این یافته نتایج مطالعه دیگری که سال ۲۰۱۷ پیرامون فواید صبحانه منتشر شده است را تائید می کند. در این مطالعه مشاهده شده بود در افرادی که صبحانه را حذف می کنند احتمال سخت و باریک شدن شریان ها و بروز آترواسکلروز، حمله قلبی و سکته مغزی بیشتر است.
به نظر می رسد که حذف صبحانه با افزایش اندازه دور کمر، افزایش وزن و افزایش کلسترول خون مرتبط بوده و از این طریق می تواند احتمال ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد.
منبع:
Presented at the American College of Cardiology’s 68th Annual Scientific Session, 2019.