خواص ضد سرطانی قهوه – قهوه و سرطان

قهوه و سرطان
تحقیقات انجام شده در مورد خواص ضد سرطانی قهوه نشان داده‌اند که این نوشیدنی از سرطان‌های کبد، سینه، پروستات، روده بزرگ و … پیشگیری می‌کند.
مشهورترین ماده موجود در قهوه کافئین است. اما محققان معتقدند که کافئین تنها ماده مفید موجود در این نوشیدنی نیست. زیرا مشاهده شده که حتی نوشیدن قهوه بدون کافئین نیز برای سلامتی مفید بوده و می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف را کاهش دهد. این موضوع نشان می‌دهد که ترکیبات مفید دیگری نیز در این نوشیدنی وجود دارند. گفته می‌شود که قهوه سرشار از آنتی‌اکسیدان است.

روی و افزایش خواص ضد سرطانی قهوه:

روی به عنوان یک ماده معدنی نقش مهمی در حفظ سلامتی دارد. مطالعات جدید محققان نشان می‌‌دهد که این ماده معدنی همراه با ترکیبی که در قهوه، چای و شکلات وجود دارد می‌تواند از افراد در برابر استرس اکسیداتیو محافظت نماید.
ترکیب موجود در این مواد غذایی هیدروکینون نام داشته و در پلی‌فنول‌های آن‌ها یافت می‌شود. روی هیدروکینون را فعال کرده و از بروز عوارض ناشی از استرس اکسیداتیو جلوگیری می‌نماید. به عبارت دیگر، روی در افزایش خواص ضد سرطانی قهوه موثر است.
یکی از ترکیباتی که در بروز استرس اکسیداتیو نقش داشته و روی از بدن در مقابل آن محافظت می‌کند سوپراکسید نام دارد. سوپراکسید که در سلول‌های بدن تولید می‌شود می‌تواند به پروتئین‌ها و چربی‌های بدن و حتی ژن‌ها آسیب وارد کند.
تصور می‌شود که سوپراکسید در فرآیند پیری و بروز برخی مشکلات مانند التهاب و سرطان نقش داشته باشد. هیدروکینون به تنهایی قادر به تجزیه سوپراکسید نیست. اما اگر روی و هیدروکینون با یکدیگر ترکیب شوند قادر هستند که سوپراکسید را تجزیه کرده و از استرس اکسیداتیو و وارد آمدن آسیب به بدن پیشگیری نمایند.
با توجه به نتایج این مطالعه شاید در آینده با افزودن ماده معدنی روی به برخی مواد غذایی مانند قهوه و شکلات (غنی سازی با روی) بتوان از بدن در برابر استرس اکسیداتیو محافظت نمود.

قهوه و سرطان

ارتباط قهوه و سرطان:

در مطالعه منتشر شده در مجله BMJ Open ارتباط قهوه و سرطان کبد بررسی شد. نتایج نشان داد نوشیدن یک فنجان قهوه در طی روز (حتی بدون کافئین) خطر شایع‌ترین نوع سرطان کبد که هپاتوسلولار نامیده می‌شود را کاهش می‌دهد.
در این مطالعه مصرف بیش از ۱ فنجان قهوه با کاهش بیشتر احتمال ابتلا به این بیماری همراه بود. در افرادی که روزانه ۵ فنجان قهوه می‌نوشیدند خطر ابتلا به این سرطان ۵۰ درصد کمتر بود.
نتایج تحقیقات نشان دهنده ارتباط قهوه و سرطان پروستات است. محققان ایتالیایی با بررسی حدود ۷ هزار مرد بالای ۵۰ سال متوجه شدند که مصرف حداقل ۳ فنجان قهوه در طی روز احتمال ابتلا به این بیماری را ۵۳ درصد کم می‌کند.
در مطالعه منتشر شده در مجلهCancer Epidemiol Biomarkers Prev  ارتباط بین مصرف قهوه وسرطان روده بزرگ (سرطان کولون) بررسی شد. نتایج این تحقیق نیز نشان داد اگر روزانه ۱ تا ۲ فنجان قهوه مصرف شود احتمال ابتلا به این سرطان ۲۶ درصد کاهش پیدا می‌کند.
در مطالعه فوق مصرف بیشتر قهوه موثرتر بود. به طوری که مصرف بیش از ۲/۵ فنجان قهوه در روز احتمال بروز سرطان روده بزرگ را ۵۰ درصد کم می‌کرد.
در مطالعه دیگری که سال ۲۰۱۵ منتشر شد محققان به این نتیجه رسیدند که در مبتلایان به سرطان روده بزرگ که هر روز ۴ فنجان قهوه می‌نوشند احتمال عود مجدد بیماری ۴۲ درصد کمتر است. در این افراد احتمال مرگ ناشی از سرطان ۳۳ درصد کمتر بود.
بین قهوه و سرطان سینه نیز ارتباط مشاهده شده است. شانس ابتلا به سرطان سینه با مصرف قهوه کاهش پیدا می‌کند. سرطان سینه از شایع‌ترین سرطان‌ها در میان زنان بوده و سالانه تعداد زیادی از زنان به علت این بیماری جان خود را از دست می‌دهند.
نتایج مطالعات مختلف نشان می‌دهد در زنانی که قهوه مصرف می‌کنند در مقایسه با افرادی که به ندرت قهوه می‌نوشند شیوع سرطان سینه کمتر است.
استفاده از این نوشیدنی برای بیمارانی که در گذشته سابقه ابتلا به سرطان سینه را داشته‌اند، مفید است. در مطالعه‌ای مشاهده شد در زنانی که تاموکسیفن مصرف می‌کردند قهوه احتمال عود بیماری را کاهش می‌داد.
به گفته محققان این پژوهش کافئین و اسید کافئیک موجود در این نوشیدنی می‌تواند سبب کاهش تقسیم سلولی و افزایش مرگ سلول‌های سرطانی شود.
خواص ضد سرطانی قهوه برای زنان به سرطان سینه محدود نمی‌شود. یافته‌های مطالعه منتشر شده در مجله Cancer Epidemiol Biomarkers Prev بیانگر تاثیر این نوشیدنی در پیشگیری از سرطان اندومتر رحم است.
در این مطالعه که بر روی حدود ۶۷ هزار زن ۳۴ تا ۵۹ ساله انجام شد مصرف قهوه حاوی کافئین و بدون کافئین با کاهش احتمال ابتلا به این بیماری همراه بود. در این مطالعه آنتی‌اکسیدان‌ها مسئول خواص ضد سرطانی قهوه معرفی شدند.
قهوه علاوه بر نقشی که در پیشگیری از بروز بیماری‌ها دارد می‌تواند امید به زندگی را نیز افزایش دهد. در تحقیقی که سال ۲۰۱۸ منتشر شد مشاهده گردید که پلی‌فنول‌های موجود در این نوشیدنی خاصیت آنتی‌اکسیدانی داشته و سرعت پیری سلولی را کاهش می‌دهد.
منبع:
Meghan B. Ward et al. Nature Chemistry 2018.

Loading