فواید بالا رفتن از پله در حفظ سلامت قلب

فواید بالا رفتن از پله در حفظ سلامت قلب
یک مطالعه جدید که در مجله Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism منتشر شده به بررسی فواید بالا رفتن از پله برای سلامتی پرداخته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد چند دقیقه بالا رفتن از پله، در فواصل زمانی کوتاه مدت، می ‌تواند سلامت قلب و عروق را بهبود دهد. این یافته نشان می ‌دهد که در هر زمان و هر مکان می ‌توان به حفظ سلامت قلب و عروق کمک کرد.
مطالعات گذشته نیز نشان داده بودند که انجام ورزش شدید در فواصل کوتاه، به طوری که مجموعاً ۱۰ دقیقه یا بیشتر طول بکشد، می ‌تواند برای سلامتی مفید باشد.

بیماری قلبی – عروقی، شایع ترین علت مرگ و میر است:

به بیماری هایی که قلب و عروق خونی را درگیر می کنند مجموعاً بیماری قلبی – عروقی (CVD) گفته می شود. سازمان جهانی بهداشت (WHO) طی گزارشات خود اعلام کرده است که بیماری قلبی – عروقی یکی از علل مهم مرگ و میر به شمار می رود.
تا سال ۱۹۰۰ میلادی بیماری های مسری و سوء تغذیه شایع ترین دلایل مرگ و میر به شمار می رفتند. اما به تدریج و با تغییر سبک زندگی بیماری قلبی – عروقی و سرطان جایگزین آن ها شدند.
امروزه ۳۰ درصد موارد مرگ در جهان به علت ابتلا به بیماری های قلبی – عروقی رخ می دهد. این آمار در کشورهای در حال توسعه ۳۵ درصد می باشد. تخمین زده می شود که تا سال ۲۰۲۰ میلادی ۴۰ درصد مرگ ها با ابتلا به این بیماری ها مرتبط باشد.
 بیماری قلبی - عروقی، شایع ترین علت مرگ و میر است
آمارهای منتشر شده از سوی وزارت بهداشت نشان می دهد که در ایران ۳۳ تا ۳۹ درصد مرگ و میرها به علت ابتلا به بیماری قلبی-  عروقی رخ می دهد. طبق این آمار روزانه ۳۰۰ نفر در کشور به علت مشکلات قلبی فوت می کنند. انواع بیماری قلبی – عروقی عبارتند از:
• سکته مغزی: زمانی که یکی از عروق مغز پاره شود و یا یک لخته خون سبب مسدود شدن عروق مغزی شود سکته مغزی رخ می دهد. سکته مغزی با علائمی مانند تاری دید، سرگیجه، سر درد، احساس بی حسی و فلج ناگهانی در یک سمت بدن و … همراه است.
• بیماری عروق کرونر قلب یا عروق تغذیه کننده قلب: در مبتلایان به این بیماری عروق قلب به علت وجود لخته خون مسدود شده و میزان جریان خون در آن ها کم می شود.
• بیماری عروق محیطی: در این بیماری شریان های موجود در اندام های خارج از مغز و قلب مانند پاها، دست ها و … مسدود می شوند.
• بیماری آئورت: آئورت بزرگترین رگ بدن است. این رگ خون را از قلب به سایر نقاط بدن انتقال می دهد. یکی از شایع ترین بیماری های آئورت آنوریسم آئورت است که در آن بیرون زدگی هایی در دیواره رگ ایجاد می شود.
در سال ۲۰۱۲ میلادی حدود ۱۷ میلیون نفر در سراسر جهان به علت بیماری قلبی – عروقی فوت کرده اند. از این مرگ ها حدود ۷ میلیون نفر به علت بیماری عروق کرونر قلب و بیش از ۶ میلیون نفر به علت سکته مغزی و سکته قلبی فوت کرده اند.
درد در قفسه سینه، درد یا ناراحتی در بازوها، شانه چپ و پشت، تنگی نفس، تهوع، عرق سرد، رنگ پریدگی و … می توانند از علائم شایع بیماری های قلبی – عروقی باشند.
چاقی، نداشتن فعالیت بدنی کافی، استفاده از سیگار و الکل، افزایش چربی های خون، ابتلا به دیابت و تغذیه ناسالم همگی از جمله مواردی هستند که احتمال ابتلا به بیماری قلبی – عروقی را افزایش می دهند.
سبک زندگی از عوامل مهمی است که در بروز بیماری های مختلف نقش دارد. گفته می شود که حدود ۷۰ درصد تمام بیماری های جسمی و روحی با سبک زندگی در ارتباط است. نتایج تحقیقات نشان می دهد پیروی از رژیم غذایی کم چرب، کاهش مصرف گوشت قرمز و گوشت های فرآوری شده، مصرف ماهی، میوه ها و سبزیجات می تواند در پیشگیری از بیماری قلبی موثر باشد.

فواید بالا رفتن از پله در حفظ سلامت قلب و عروق:

در این مطالعه با هدف بررسی فواید بالا رفتن از پله در حفظ سلامت قلب گروهی از جوانان که سبک زندگی بی‌ تحرک داشتند ۳ بار در روز از پله برای تردد استفاده کردند. بین هر بار استفاده از پله ۱ تا ۴ ساعت فاصله بود. این کار به مدت ۶ هفته و هر هفته ۳ مرتبه تکرار شد. سپس تناسب قلبی – تنفسی آن ‌ها با افرادی که ورزش نمی‌کردند مقایسه شد. تناسب قلبی – تنفسی به معنای توانایی بدن در تامین اکسیژن مورد نیاز عضلات در هنگام فعالیت بدنی است.
با توجه به یافته ‌های حاصل از مطالعه فوق توصیه می ‌شود افراد بی‌ تحرکی که در برج ‌های اداری مشغول به کار هستند و افرادی که در آپارتمان زندگی می ‌کنند به منظور حفظ سلامت قلب صبح، ظهر و عصر از پله‌ ها برای تردد استفاده کنند.
منبع:
Elizabeth M. Jenkins et al. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism 2019.
واژگان کلیدی: فواید بالا رفتن از پله – سلامت قلب –  فعالیت بدنی – سکته مغزی

Loading