عروق کرونر قلب خون و اکسیژن مورد نیاز قلب را تامین می کنند. زمانی که این عروق به علت تشکیل لخته خون مسدود شوند کاهش خون رسانی به عضله قلب سبب بروز “حمله قلبی” می شود. به حمله قلبی “سکته قلبی” نیز گفته می شود. پیشگیری از سکته قلبی می تواند سالانه جان هزاران نفر را نجات دهد.
مقدار آسیب وارد شده به قلب به میزان انسداد عروق کرونر قلب توسط لخته خون و فاصله ای که بین زمان وقوع سکته قلبی و درمان بیمار وجود داشته، بستگی دارد.
اگرچه قلب آسیب دیده طی چند هفته تا حدودی ترمیم می شود اما قلب در مقایسه با گذشته ضعیف تر شده و توانایی آن در پمپ کردن خون به سراسر بدن کاهش می یابد. سبک زندگی سالم می تواند از بروز آسیب بیشتر و وقوع مجدد سکته قلبی پیشگیری کند.
چه عواملی در بروز سکته قلبی نقش دارند؟
افزایش سن احتمال بروز سکته قلبی را افزایش می دهد. در مردان بعد از ۴۵ سالگی و در زنان بعد از ۵۵ سالگی احتمال وقوع سکته قلبی بیشتر است.
بین افزایش کلسترول خون و وقوع حمله قلبی ارتباط قابل توجهی وجود دارد. هنگامی که کلسترول خون بالا می رود خون در عروق لخته شده و مانع خون رسانی مناسب به مغز و عضله قلب می شود. به همین علت این افراد در معرض ابتلا به سکته مغزی و سکته قلبی قرار دارند.
در مبتلایان به دیابت و فشارخون بالا احتمال بروز حمله قلبی بیشتر است. در بیماران مبتلا به دیابت در مقایسه با افراد سالم احتمال ابتلا به بیماری قلبی – عروقی ۲ تا ۴ برابر بالاتر است.
یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر سلامت قلب وزن بدن است. هر چقدر وزن بدن بالاتر باشد احتمال بروز انواع بیماری قلبی – عروقی نیز به همان میزان بیشتر است. با توجه به این که امروزه شیوع چاقی در میان کودکان نیز افزایش یافته به نظر می رسد که در آینده شاهد بروز بیماری های قلبی – عروقی بیشتری خواهیم بود.
رژیم غذایی سالم و متعادل و اجتناب از بی تحرکی در پیشگیری از سکته قلبی موثر است. افرادی که ورزش نمی کنند در مقایسه با افرادی که فعالیت بدنی کافی دارند بیشتر در معرض ابتلا به حمله قلبی قرار دارند.
توصیه می شود بزرگسالان هر هفته حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی هوازی با شدت متوسط (ماننده پیاده روی) یا ۷۵ دقیقه فعالیت بدنی هوازی با شدت بالا (مانند دویدن) انجام دهند.
رژیم غذایی سرشار از چربی های ناسالم و غذاها و نوشیدنی های شیرین احتمال ابتلا به سکته قلبی را افزایش می دهد. چربی های ناسالم از طریق افزایش چربی های خون فرد را در معرض ابتلا به بیماری قلبی – عروقی قرار می دهند.
یکی از دلایل شناخته شده که در بروز حمله قلبی نقش دارد کشیدن سیگار است. در افرادی که سیگار می کشند در مقایسه با افرادی که هرگز سیگار نکشیده اند و یا سیگار را ترک کرده اند احتمال ابتلا به بیماری قلبی – عروقی بیشتر است.
پیشگیری از سکته قلبی نیازمند برخورداری از سبک زندگی سالم است. برای آن که قلب سالمی داشته باشید باید به میزان کافی ورزش کنید. از مصرف غذاهای ناسالم اجتناب کنید. از خواب کافی برخوردار باشید و از سیگار و الکل استفاده نکنید.
در صورتی که به دیابت، فشارخون بالا و یا افزایش چربی های خون مبتلا هستید نسبت به درمان مناسب آن ها اقدام نمایید و در انتها لازم است استرس خود را به خوبی مدیریت کنید. استرس زیاد می تواند به سلامت قلب شما آسیب وارد کند.
ورزش منظم راهکاری مفید برای پیشگیری از سکته قلبی است.
تناسب قلبی – تنفسی به معنای توانایی بدن برای تامین اکسیژن مورد نیاز عضلات در هنگام فعالیت بدنی است. این اصطلاح بیانگر کارآیی قلب، ریه ها و سیستم عروقی است.
شواهد نشان می دهد که تناسب قلبی – تنفسی مناسب با برخی از جنبه های سلامتی، از بیماری قلبی – عروقی گرفته تا کاهش خطر ابتلا به دیابت و درمان مقاومت به انسولین، مرتبط است.
نتایج یک مطالعه جدید نیز نشان می دهد افزایش تناسب قلبی – تنفسی می تواند خطر بروز حمله قلبی را کاهش دهد. اما اگر میزان این تناسب پایین باشد، حتی در افراد سالم، سبب افزایش خطر بروز حمله قلبی در آینده می شود.
در این پژوهش اطلاعات مربوط به بیش از ۴۵۰۰ نفر جمع آوری شد. این افراد در شروع مطالعه سالم بوده و به بیماری قلبی – عروقی، بیماری ریوی یا فشارخون بالا مبتلا نبودند. شرکت کنندگان به مدت ۱۰ سال پیگیری شدند. طی این مدت ۱۴۷ نفر حمله قلبی را تجربه کردند.
نتایج نشان داد در افرادی که تناسب قلبی – عروقی مناسبی داشتند در مقایسه با کسانی که کمترین میزان این تناسب در آن ها مشاهده شد احتمال بروز حمله قلبی به نصف کاهش یافت.
با توجه به این نتایج می توان گفت بهبود تناسب قلبی – عروقی به کمک فعالیت های ورزشی می تواند یک راهکار مفید برای کاهش خطر ابتلا به حمله قلبی باشد. چند ماه ورزش منظم می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی – عروقی را کاهش دهد.
منبع:
Jon Magne Letnes et al. European Heart Journal 2018.