همواره از فشارخون بالا به عنوان عاملی که خطر ابتلا به بیماریهای مختلف مانند بیماری قلبی، سکته مغزی و نارسایی کلیوی را افزایش میدهد، نام برده شده است. پرفشاری خون یکی از علل مهم مرگ و میر به شمار میرود. دلایل ابتلا به فشارخون بالا بسیار متنوع است.
اضافه وزن و چاقی و رژیم غذایی نامناسب که حاوی مقادیر زیادی نمک و چربیهای ناسالم باشد در بروز این مشکل نقش بسزایی دارند. از سایر دلایل ابتلا به فشارخون بالا میتوان به تومور غده فوق کلیه، نقص مادرزادی قلب و مصرف برخی داروها اشاره کرد.
اهمیت بهداشت دهان و دندان:
مهمترین و اصلیترین وظیفه دندانها جویدن مواد غذایی است. ما با جویدن غذا طعم آن را درک کرده و از مصرف غذا لذت میبریم.
جویدن غذا را به قطعات کوچکتر تقسیم و آن را برای ورود به سایر قسمتهای دستگاه گوارش و هضم و جذب آماده میکند. هر چقدر غذا بهتر جویدهتر شود احتمال ابتلا به مشکلات گوارشی به همان میزان کمتر خواهد بود.
آمارها نشان میدهد که ۶۰ تا ۹۰ درصد کودکان و نوجوانان و تقریباً ۱۰۰ درصد افراد بزرگسال به پوسیدگی دندان مبتلا هستند. سادهترین اقدامی که میتوانیم برای حفظ سلامت دندانهای خود انجام دهیم توجه به بهداشت دهان و دندان است. رعایت بهداشت هم از بروز بیماریهای دهان و دندان پیشگیری میکند و هم بوی بدن دهان را برطرف میکند.
بوی بد دهان هم برای خود فرد و هم برای اطرافیان وی میتواند آزاردهنده باشد. برخی بیماریها مانند گلو درد، سینوزیت و بیماریهای داخلی میتوانند در ایجاد بوی بد دهان نقش داشته باشند.
یکی از دلایل مهم بوی بد دهان باقی ماندن ذرات غذا در بین دندانها و در نتیجه رشد میکروبها بر روی آنها است. رعایت بهداشت دهان و دندان از طریق حذف ذرات غذا از بین دندانها در پیشگیری از پوسیدگی دندانها، عفونت لثه و ایجاد بوی بد دهان موثر است.
عوارض ناشی از ابتلا به عفونت لثه و دندان به حفره دهان محدود نشده و میتواند از طریق خون به سایر قسمتهای بدن گسترش پیدا کند. قلب یکی از مهمترین اندامهایی است که ممکن است تحت تاثیر این عفونتها قرار گیرد.
به منظور رعایت بهداشت دهان و دندان توصیه میشود هر روز از مسواک و نخ دندان استفاده شود. بعد از مسواک زدن مسواک باید به خوبی شسته شود تا بقایای غذا و خمیر دندان از داخل آن به طور کامل خارج شود. بهتر است مسواک هر ۳ تا ۴ ماه یک بار تعویض شود.
مسواک زدن شامل دندانهای مصنوعی نیز میشود. اگر دندانهای مصنوعی تمیز نشوند میتوانند سبب بروز عفونت در ناحیه دهان شوند. این دندانها باید از دهان خارج شده و با مسواک تمیز شوند.
اهمیت بهداشت دهان و دندان به قدری است که عدم توجه به آن میتواند زمینهساز بسیاری از مشکلات پزشکی باشد. مطالعات نشان داده که رعایت بهداشت دهان و دندان نه تنها به سلامت دندانها کمک میکند، بلکه در حفظ سلامت قلب و مغز نیز موثر است.
در مطالعهای مشاهده شد سکته مغزی با نوع خاصی از باکتری دهانی در ارتباط است. وجود این باکتری در دهان میتواند در بروز سکته حاد مغزی نقش داشته باشد. نتایج این مطالعه نشان داد در بزاق ۲۶ درصد بیمارانی که به خونریزی داخل مغز مبتلا شدهاند این باکتری وجود دارد.
از دست دادن دندانها از دلایل ابتلا به فشارخون بالا است.
نتایج مطالعه منتشر شده در مجله American Journal of Hypertension نشان میدهد در زنان یائسه بین از دست دادن دندانها و افزایش خطر پرفشاری خون ارتباط وجود دارد. این مطالعه در ایالات متحده انجام شده و مدارک جدیدی در مورد اهمیت بهداشت دهان و دندان فراهم کرده است.
در این مطالعه بیش از ۳۶ هزار زن که در دوران یائسگی بسر میبردند، شرکت کردند. در سال ۱۹۹۸ وضعیت سلامت لثهها و دندانهای این افراد ارزیابی شد. سپس در سال ۲۰۱۵ از نظر ابتلا به پرفشاری خون بررسی شدند.
نتایج این مطالعه نشان داد که از دست دادن دندانها میتواند از دلایل ابتلا به فشارخون بالا باشد. به طوری که این امر خطر ابتلا به پرفشاری خون را ۲۰ درصد افزایش میدهد.
دلایل متعددی میتوانند در این زمینه نقش داشته باشد. یکی از این دلایل ممکن است تغییر رژیم غذایی افراد باشد. ممکن است این افراد بعد از اینکه دندانهای خود را از دست میدهند میزان مصرف غذاهایی مانند میوهها و سبزیجات را کاهش داده و از غذاهای نرمتر استفاده کنند.
تغییر الگوی غذایی میتواند در افزایش فشارخون نقش داشته باشد. البته برای درک بهتر این ارتباط باید مطالعات بیشتری انجام شود.
نتایج این مطالعه نشاندهنده اهمیت بهداشت دهان و دندان است. همچنین نشان میدهد زنان یائسهای که دندانهای خود را از دست میدهند باید از نظر میزان فشارخون بررسی شوند. در این زنان پیروی از رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی منظم و در صورت لزوم کاهش وزن به حفظ فشارخون در محدوده طبیعی کمک میکند.
منبع:
Joshua H Gordon et al. American Journal of Hypertension 2018.