سقط جنین و ارتباط آن با آلودگی هوا

سقط جنین و ارتباط آن با آلودگی هوا
اگرچه برای همه مادران باردار احتمال سقط جنین ناخواسته وجود دارد، اما برخی عوامل خطر بروز آن را افزایش می‌دهند. ناهنجاری در جنین، رشد نامناسب جفت، عفونت‌ها، نارسایی دهانه رحم و … در بروز سقط جنین نقش دارند. نتایج برخی مطالعات نیز نشان دهنده ارتباط سقط جنین و آلودگی هوا بوده است.
بین هفته ۴ تا ۲۰ بارداری معمولاً حدود ۱۵ درصد بارداری‌ها به علت دلایل پزشکی به سقط جنین ختم می‌شوند. ۸۰ درصد موارد سقط‌ها در سه ماهه اول بارداری رخ می‌دهد. سقط جنین ناخواسته سبب بروز اضطراب در والدین و به خصوص مادر می‌شود.

آلودگی هوا چه تاثیری بر روی بدن دارد؟

شما می‌توانید بدون غذاها هفته‌ها و بدون آب روزها زنده بمانید، اما زنده ماندن بدون هوا حتی برای ۵ دقیقه امکان‌پذیر نیست.
با گرم‌تر شدن کره زمین و افزایش جمعیت هم در کشورهای توسعه یافته و هم در کشورهای در حال توسعه آلودگی هوا به یک مشکل رو به رشد تبدیل شده است. آلودگی هوا به معنای وجود هر نوع آلاینده جامد، گاز یا مایع در هوا است. این آلاینده‌ها می‌توانند بر روی کیفیت زندگی انسان و سایر جانداران اثر بگذارند.
اتومبیل‌ها، مواد شیمیایی تولید شده توسط کارخانه‌ها و گرد و غبار از جمله عواملی هستند که می‌توانند در بروز آلودگی نقش داشته باشند. مواجهه با هوای آلوده با بروز عوارض متعدد همراه است. این عوارض از بروز آسم تا مشکلاتی که برای زنان باردار ایجاد می‌شود متغیر است.
به جرات می‌توان گفت که هیچ کدام از اندام‌های بدن از تاثیرات و عوارض ناشی از آلاینده‌های مختلف در امان نیستند. آلودگی هوا می‌تواند کل سیستم متابولیکی، عروقی و ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار داده و سبب افزایش التهاب بدن شود.
آلودگی هوا نه تنها احتمال ابتلا به بیماری‌های مختلف را افزایش می‌دهد، بلکه مسئول میلیون‌ها مرگ در سال است. آمارهای جدید نشان می‌دهد که آلودگی هوا با بیش از ۸ میلیون مرگ در سراسر جهان در ارتباط می‌باشد. این آمار تقریباً ۲ برابر آماری است که در گذشته توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) اعلام شده بود.
هر سال حدود ۷ میلیون نفر در جهان بر اثر استفاده از سیگار جان خود را از دست می‌دهند. بنابراین، به راحتی می‌توانید متوجه شوید که مرگ ناشی از آلودگی هوا از مرگ ناشی از استعمال سیگار بیشتر است. شما می‌توانید سیگار نکشید، اما نمی‌توانید از نفس کشیدن در هوای آلوده خودداری کنید.
به نظر می‌رسد که اغلب موارد مرگ و میر مرتبط با آلودگی هوا به علت حمله قلبی و سکته مغزی رخ می‌‌دهد. زیرا آلاینده‌ها از طریق خون به قلب و مغز می‌رسند. محققان معتقدند که حتی اگر آلودگی هوا سبب مرگ نشود می‌تواند در طولانی مدت احتمال ابتلا به بیماری قلبی – عروقی (CVD) را تا ۱۳ درصد افزایش دهد.
آلودگی هوا می‌تواند با تاثیر بر مغز حافظه را ضعیف کرده و سبب کاهش سرعت عملکردهای ذهنی شود. کاهش میزان اکسیژن در مغز می‌تواند حافظه و تمرکز را کاهش داده و حتی احتمال ابتلا به دمانس (زوال عقل) را افزایش دهد.
آلودگی هوا احتمال ابتلا به بیماری سرطان را افزایش می‌دهد. محققان انگلیسی بعد از انجام پژوهشی اعلام کردند که هوای آلوده یکی از مهم‌ترین دلایل ابتلای افراد غیرسیگاری به سرطان ریه است. در گذشته سیگار عامل اصلی ابتلا به این سرطان شناخته می‌شد، اما تحقیقات جدید نشان می‌دهد که عوامل دیگری هم می‌توانند در بروز آن نقش داشته باشند.
در مطالعه دیگری مشاهده شد که حتی اگر میزان آلودگی هوا کم باشد باز هم احتمال ابتلا به سرطان و مرگ ناشی از آن بالا می‌رود. آلودگی هوا احتمال مرگ ناشی از سرطان دستگاه گوارش را ۴۲ درصد و احتمال مرگ ناشی از سرطان‌های کبد، مثانه، مجاری ادراری و پانکراس (لوزالمعده) را ۳۵ درصد افزایش می‌دهد.

ارتباط آلودگی هوا و سقط جنین:

نتایج مطالعه منتشر شده در مجله Fertility and Sterility نشان می‌دهد که حتی در کوتاه مدت آلوده بودن هوا می‌تواند خطر بروز سقط‌جنین را در زنان باردار افزایش دهد. به طوریکه در این زنان احتمال سقط‌جنین ۱۶ درصد افزایش می‌یابد.
در این مطالعه که با هدف بررسی ارتباط سقط جنین و آلودگی هوا انجام شد اطلاعات مربوط به بیش از ۱۳۰۰ زن مورد ارزیابی قرار گرفت. میانگین سنی این افراد ۲۸ سال بود. این زنان بین سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۵ به علت سقط‌جنین به اورژانس مراجعه کرده بودند. محققان وضعیت آلودگی هوا را ۳ تا ۷ روز قبل از وقوع سقط‌جنین از نظر وجود ذرات ریز معلق (PM 2.5)، دی‌اکسید نیتروژن و ازون بررسی کردند.
نتایج نشان داد که افزایش میزان دی‌اکسید نیتروژن در هوا با افزایش خطر سقط‌جنین مرتبط است. افزایش PM 2.5 نیز با افزایش خطر سقط‌جنین همراه بود، اما این افزایش قابل توجه نبود.
نتایج این مطالعه در مورد ارتباط سقط جنین و آلودگی هوا لزوم یافتن راهکارهایی را برای کنترل آلودگی هوا نشان می‌دهد. از سوی دیگر به زنان باردار توصیه می‌شود در شرایطی که میزان آلودگی هوا زیاد است از ماسک استفاده کنند و تا حد امکان از خارج شدن از منزل یا انجام فعالیت بدنی در محیط بیرون از ساختمان اجتناب نمایند.
منبع:
Claire L. Leiser et al. Fertility and Sterility 2018.

Loading