امروزه بحثهای زیادی در مورد اثر نگهدارندههای غذایی مصنوعی بر روی رشد و تکامل بدن وجود دارد. آکادمی اطفال آمریکا عنوان میکند که در زمینه مواد شیمیایی مورد استفاده در نگهدارندههای غذایی، که به خصوص در محصولات گوشتی استفاده میشود، نگرانیهایی وجود دارد. این مواد نیتراتها و نیتریتها هستند که میتوانند با تولید هورمون تیروئید تداخل داشته باشند. همچنین در بروز سرطانهای دستگاه گوارش و سیستم عصبی نقش دارند.
محققان سنگاپوری موفق به کشف یک ترکیب گیاهی شدهاند که میتواند اثربخشی بیشتری نسبت به مواد نگهدارنده مصنوعی داشته باشد. این ترکیب طبیعی فلاونوئید نامیده شده و در اغلب میوهها و سبزیجات (از جمله پیاز، چای، توتفرنگی و انگور) یافت میشود.
فلاونوئیدها به طور طبیعی ترکیباتی هستند که از گیاهان در برابر عوامل بیماریزا، آفات و حتی اشعه ماوراء بنفش محافظت میکنند. همچنین مسئول ایجاد رنگ در میوهها و سبزیجات میباشند. فلاونوئید دارای خاصیت ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی قوی است. این دو ویژگی در نگهدارندهها از رشد باکتریها جلوگیری کرده و مواد غذایی را برای مدت طولانی تازه نگاه میدارد.
در این مطالعه که بر روی گوشت و آبمیوه انجام شد این نگهدارنده ارگانیک نمونهها را به مدت دو روز بدون یخچال تازه نگاه داشتند. آزمایش در دمای اتاق (حدود ۲۳ درجه سانتیگراد) انجام شد. نتایج این مطالعه میتواند در آینده درهای جدیدی را به روی تکنولوژی نگهداری مواد غذایی باز کرده و یک راه حل ارزان قیمت برای این صنایع فراهم سازد. همچنین میتواند به تولید مواد غذایی سالمتر که به مدت طولانیتری تازه باقی میمانند، کمک کند.
منبع:
uan Rei Ng et al. Food Chemistry, 2019; Volume 270: Pages 123- 129.