در گذشته بسیاری از مرگ و میرها به علت ابتلا به بیماری های عفونی و سوء تغذیه رخ می داد. اما به تدریج با پیشرفت علم و رعایت بیشتر اصول بهداشتی از شیوع این بیماری ها کاسته شد. امروزه به علت تغییر سبک زندگی شیوع بیماری هایی مانند بیماری قلبی – عروقی (CVD) افزایش یافته است. چاقی، به خصوص چاقی شکمی، یکی از علل مهم ابتلا به این بیماری است.
آمارها نشان می دهد ۳۰ درصد موارد مرگ و میری که امروزه در سطح جهان رخ می دهد با ابتلا به بیماری قلبی – عروقی در ارتباط است. محققان تخمین می زنند که تا سال ۲۰۴۰ میلادی علت ۴۰ درصد مرگ و میرها به علت ابتلا به بیماری قلبی باشد.
با توجه به این که ابتلا به چاقی شکمی می تواند شانس بروز بیماری قلبی – عروقی را افزایش دهد، تصمیم گرفتیم در این مقاله شما را با برخی از دلایل ابتلا به این مشکل آشنا کنیم.
دلایل ابتلا به چاقی شکمی:
۱- غذاهای نامناسب استفاده می کنید.
تغذیه ناسالم یکی از مهم ترین دلایل ابتلا به چاقی شکمی است. مصرف زیاد کربوهیدرات های ساده (کیک، بیسکوئیت، آبنبات و …) و چربی های ناسالم (غذاهای سرخ شده، روغن جامد، کره، سرشیر و …) سبب تجمع چربی در بدن می شود. در مقابل، مصرف سبزیجات و منابع پروتئینی کم چرب (مانند حبوبات و گوشت های کم چرب) می تواند به رفع چاقی شکمی کمک کند. سعی کنید غذاهای حاوی چربی های سالم مانند ماهی، مغزهای خوراکی و آووکادو مصرف کنید.
۲- پرخوری می کنید.
به چربی موجود در زیر پوست “چربی زیرجلدی” و به چربی زیر عضلات شکم و اطراف اندام های حیاتی بدن “چربی احشایی” گفته می شود.
چربی احشایی احتمال ابتلا به بیماری قلبی – عروقی و دیابت را افزایش داده و با افزایش فشارخون مرتبط است. پرخوری یکی از علل مهم افزایش چربی احشایی است. کاهش غذای مصرفی می تواند به رفع چاقی شکمی کمک کند.
۳- سیگار می کشید.
همه ما با خطرات سیگار آشنا هستیم. یکی از عوارض ناشی از سیگار کشیدن که ممکن است کمتر به آن پرداخته شده باشد افزایش چربی احشایی و ابتلا به چاقی شکمی است. بنابراین، کاهش چربی های ناحیه شکم می تواند یکی از اهداف شما برای ترک سیگار باشد.
۴- استرس دارید.
هنگامی که هورمون استرس کورتیزول در بدن ترشح می شود چربی در ناحیه شکم تجمع پیدا می کند. ورزش کردن، مدیتیشن و یوگا می تواند به کاهش استرس کمک کند. در صورت نیاز می توانید به روانشناس نیز مراجعه کنید.
۵- به اندازه کافی ورزش نمی کنید.
اگر به چاقی شکمی مبتلا هستید باید هر هفته حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی هوازی با شدت متوسط (مانند پیاده روی) یا حداقل ۷۵ دقیقه فعالیت بدنی هوازی با شدت زیاد (مانند دویدن) و حداقل ۲ بار در هفته تمرینات قدرتی (مانند دمبل زدن) انجام دهید.
تمرینات قدرتی به حفظ عضلات بدن کمک می کنند. هر چقدر توده عضلانی بیشتر باشد متابولیسم (سوخت و ساز) بدن نیز بالاتر خواهد بود. با این حال، اگر فقط می توانید یک نوع ورزش انجام دهید فعالیت های هوازی را انتخاب کنید. اگر به بیماری خاصی مبتلا هستید قبل از شروع فعالیت بدنی با پزشک معالج خود مشورت کنید.
۶- از نوشیدنی های ورزشی و نوشیدنی های انرژی زا استفاده می کنید.
این نوع نوشیدنی ها حاوی قند و کالری زیادی هستند. مصرف زیاد نوشیدنی های شیرین می تواند سبب افزایش وزن و تجمع چربی در اطراف شکم شود. به همین علت توصیه می شود مصرف هر نوع نوشیدنی حاوی قند را محدود کنید.
۷- آب کافی نمی نوشید.
تحقیقات نشان داده اند که نوشیدن آب می تواند به کاهش وزن کمک کند. استفاده از آب به جای نوشیدنی های شیرین کالری دریافتی روزانه شما را کاهش می دهد. آب تنها نوشیدنی فاقد کالری است که می تواند از بروز کم آبی بدن پیشگیری کند.
۸- به میزان کافی نمی خوابید.
کم خوابی تاثیر منفی بر روی هورمون های تنظیم کننده اشتها داشته و سبب افزایش هورمون های استرس می شود. برای این که از خواب کافی برخوردار باشید:
• قبل از رفتن به بستر از تلویزیون، تلفن همراه، تبلت و … استفاده نکنید.
• قبل از خواب از مصرف غذاها و نوشیدنی های حاوی کافئین خودداری کنید.
• هر شب در ساعت مشخصی بخوابید.
۹- از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به چاقی شکمی هستید.
ژن ها شانس ابتلای شما به چاقی را مشخص می کنند. همچنین ژنتیک محل ذخیره چربی را در بدن مشخص می کند. با این حال، حتی اگر از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به چاقی و چاقی شکمی باشید می توانید با کاهش کالری دریافتی و افزایش فعالیت بدنی وزن خود را در محدوده طبیعی حفظ کنید.