مشاهده خون در ادرار می تواند هر شخصی را نگران کند. ادرار خونی که به آن هماچوری هم گفته می شود می تواند بر اثر دلایل ساده مانند ورزش کردن ایجاد شده باشد یا نشان دهنده وجود یک مشکل جدی در بدن فرد باشد.
در برخی موارد خود فرد می تواند خون را در ادرار مشاهده کند. اما گاهی اوقات وجود خون در ادرار فقط با میکروسکوپ قابل مشاهده است.
در مواردی که خون در ادرار قابل مشاهده است رنگ ادرار به صورتی، قرمز یا قهوه ای تغییر می کند. علت این تغییر رنگ وجود گلبول های قرمز خون در ادرار می باشد. در مبتلایان به هماچوری بخش های مختلف مجاری ادراری و یا کلیه ها به دلایل مختلف به گلبول های قرمز خون اجازه می دهند وارد ادرار شوند.
همان طور که ذکر شد بسیاری از علل بروز هماچوری خطرناک نیستند، اما توصیه می شود به منظور کشف علت بروز این مشکل به پزشک مراجعه شود. درمان هماچوری به علت بروز آن بستگی دارد. با ما همراه باشید تا شایع ترین علل بروز هماچوری را خدمت شما معرفی کنیم.
شایع ترین علل وجود خون در ادرار:
۱- عفونت مجاری ادراری (UTI)
این بیماری زمانی رخ می دهد که باکتری بخش هایی از بدن را که در ساخت و ذخیره ادرار نقش دارند، آلوده می کند. در این شرایط علاوه بر مشاهده خون ممکن است احساس سوزش داشته باشید.
در موارد شدید در هنگام ادرار کردن درد به سراغ شما می آید. اما گاهی اوقات، به خصوص در سنین بالا، ممکن است هیچ علامتی وجود نداشته باشد. عفونت مجاری ادراری یک بیماری شایع است که به کمک آنتی بیوتیک ها درمان می شود.
۲- عفونت کلیه ها
عفونت مجاری ادراری می تواند سبب بروز عفونت کلیه ها شود. غالباً علائم هر دو بیماری مشابه است. اما در مبتلایان به عفونت کلیه احتمال بروز تب و درد بیشتر است. عفونت کلیه به خصوص اگر به سایر نقاط بدن گسترش یابد در مقایسه با UTI شدیدتر است.
۳- سنگ کلیه
مبتلایان به سنگ کلیه ممکن است خون یا یک تکه سنگ را در ادرار خود مشاهده کنند. اگر سنگ کوچک باشد دفع می شود. اما اگر اندازه آن بزرگ باشد ممکن است نیاز به جراحی وجود داشته باشد.
۴- التهاب پروستات
عفونت، جراحی یا ضربه می تواند سبب التهاب غده پروستات در مردان شود. علاوه بر مشاهده خون در این افراد ممکن است ادرار کردن مشکل بوده یا با درد همراه باشد. درمان التهاب پروستات به علت بروز آن بستگی دارد. اما ممکن است نیاز به دریافت آنتی بیوتیک وجود داشته باشد.
۵- التهاب کلیه
در مبتلایان به التهاب کلیه (گلومرولونفریت) دفع مواد زائد از طریق کلیه ها با مشکل روبرو می شود. اغلب مبتلایان به این بیماری از ابتلای خود به گلومرولونفریت آگاه نیستند تا اینکه پزشک از طریق آزمایش ادرار موفق به تشخیص آن می شود. ممکن است در مبتلایان به این بیماری علائمی مانند خون در ادرار، تورم صورت، پاها و شکم مشاهده شود.
۶- بیماری کلیه پلی کیستیک (PKD)
در این بیماری ژنتیکی کیست های کوچکی بر روی کلیهها رشد می کنند. این کیست ها می توانند سبب آسیب کلیه ها و ظهور خون در ادرار شوند. اغلب افراد تا سن ۴۰-۳۰ سالگی علامتی ندارند. این بیماری درمانی ندارد اما پزشک می تواند به کنترل آن کمک کند.
۷- تمرینات ورزشی سخت
احتمال دفع خون در ادرار در دونده ها در مقایسه با سایر ورزشکاران بیشتر است. این اتفاق در میان ورزشکاران شایع نیست و پزشکان علت دقیق بروز آن را نمی دانند. ممکن است کمبود آب، وارد آمدن آسیب به مثانه یا افزایش تجزیه گلبول های قرمز خون در هنگام ورزش هوازی در بروز آن دخیل باشد.
۸- داروها
برخی داروها مانند آنتی بیوتیک پنی سیلین، داروی سرطان به نام cyclophosphamide، آسپرین و هپارین سبب دفع خون در ادرار می شوند.
۹- تروما یا ضربه
واردن آمدن ضربه به قسمت های پایین بدن می تواند سبب ظهور خون در ادرار شود. این اتفاق ممکن است در هنگام تصادفات یا زمین خوردن رخ دهد. در این موارد مشکل خود به خود برطرف می شود. اما تا زمان رفع آن باید زیر نظر پزشک باشید. در موارد شدید ممکن است نیاز به انجام جراحی وجود داشته باشد.
۱۰- سرطان
وجود خون در ادرار ممکن است یکی از علائم ابتلا به سرطان های مثانه، کلیه یا پروستات باشد. اگرچه این علت شایع نیست اما می تواند لزوم مراجعه به پزشک را نشان دهد.
تشخیص علت وجود خون در ادرار:
پزشک شما را معاینه کرده و در مورد سابقه پزشکی شما و خانواده تان سوالاتی را می پرسد. سپس دستور انجام آزمایش ادرار و در برخی موارد تصویربرداری از طریق سیتی اسکن، MRI و.. را می دهد.
درمان هماچوری:
درمان هماچوری به علت بروز آن بستگی دارد. عفونت به کمک آنتی بیوتیک ها درمان می شود. سرطان ها به کمک روش های درمانی مختلف درمان شده و بیماری های ژنتیکی نیز به درمان طولانی مدت نیاز دارند.