ویتامین D و نقش آن در ورزش

ویتامین D و نقش آن در ورزش
به تازگی مطالعه‌ای پیرامون نقش ویتامین D در ورزش انجام شده که نتایج آن نشان دهنده تاثیر این ویتامین در بهبود  تناسب قلبی – تنفسی (CRF) و تامین اکسیژن مورد نیاز عضلات در هنگام ورزش است. تناسب قلبی – تنفسی توانایی قلب و ریه‌ها را در تامین اکسیژن مورد نیاز عضلات در طی ورزش نشان می‌دهد.
شواهد بیانگر آن است که افراد با تناسب قلبی – تنفسی بالاتر سالم‌تر بوده و عمر طولانی‌تری دارند. برخی مطالعات نشان داده‌اند که پایین بودن تناسب قلبی – تنفسی با افزایش ۷۰ درصدی احتمال مرگ ناشی از علل مختلف همراه است.
بررسی بیش از ۳۱۶ هزار بزرگسال ۱۸ تا ۷۴ ساله نشان داد در افرادی که از CRF بهتری برخوردار بودند احتمال مرگ ناشی از علل مختلف و مرگ ناشی از مشکلات قلبی – عروقی مانند حمله قلبی و سکته مغزی کمتر است.
در یک مطالعه‌ که در مجله The Journal of the American Medical Association منتشر شد محققان متوجه شدند در افرادی که به طور منظم ورزش می‌کنند و از یک رژیم غذایی سالم با میزان کالری متوسط پیروی می‌کنند هم وزن بدن کاهش می‌یابد و هم تناسب قلبی – تنفسی از وضعیت مطلوب‌تری برخوردار است.
در مطالعه دیگری مشاهده شد در افرادی که از نظر جسمی فعال هستند، دارای نمایه توده بدنی (BMI) طبیعی هستند (وزن مناسب دارند) و سیگار نمی‌کشند میزان CRF بالاتر است. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که BMI و فعالیت بدنی نقش تعیین کننده‌ای در بهبود تناسب قلبی – تنفسی دارند.

نقش ویتامین D در تامین اکسیژن مورد نیاز عضلات:

به تازگی در مطالعه‌ای محققان نقش ویتامین D خون را بر تناسب قلبی – تنفسی بررسی کردند. این مطالعه بر روی افراد ۲۰ تا ۴۹ سال انجام شد. از میان ۱۹۹۵ شرکت کننده ۴۵ درصد زن بودند. نتایج این مطالعه در مجله European Journal of Preventive Cardiology  منتشر شده است.
نتایج این مطالعه نشان دهنده نقش ویتامین D در ورزش بود. در افرادی که میزان ویتامین D خون بیشتر بود تناسب قلبی – تنفسی ۴/۳ برابر بالاتر بود. هر چقدر میزان این ویتامین در خون بیشتر بود تناسب قلبی – تنفسی در وضعیت مطلوب‌تری قرار داشت. این ارتباط در مردان و زنان، افراد جوان و میانسال و همه قومیت‌ها وجود داشت.

نقش ویتامین D در ورزش:

نقش ویتامین D در ورزش:
تحقیقی در سال ۲۰۱۷  به بررسی نقش ویتامین D در ورزش پرداخت. نتایج این مطالعه نشان داد که کمبود این ویتامین احتمال آسیب عضلانی را در ورزشکاران افزایش می‌دهد. به طوری که در ۸۶ درصد ورزشکارانی که به علت مصدومیت یک بازی را از دست داده بودند کمبود ویتامین D مشاهده شد.
مطالعه دیگری که در سال ۲۰۱۸ منتشر شد نشان داد دخترانی که میزان ویتامین D خون‌شان بالاتر از ۵۰ نانومول در لیتر است قدرت عضلانی بیشتر دارند.
ویتامین D به کمک نور خورشید در پوست ساخته می‌شود. میزان ویتامینی که از این طریق در بدن تولید می‌‌شود به محل زندگی، فصول سال و رنگ پوست بستگی دارد. بنابراین، در افرادی که ساکن مناطق سرد و با هوای ابری هستند و همچنین در افرادی که کمتر در معرض نور خورشید قرار می‌گیرند احتمال کمبود این ویتامین وجود دارد.
این ویتامین در برخی مواد غذایی مانند غذاهای دریایی، زرده تخم‌مرغ و لبنیات غنی شده با ویتامین D یافت می‌شود.
کمبود ویتامین D ممکن است در شیرخواران، سالمندان، افرادی که به مدت طولانی در بیمارستان بستری شده‌اند و افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی دیده شود.
در افرادی که قادر نیستند به کمک نور خورشید و تغذیه ویتامین مورد نیاز خود را تامین کنند و در افراد با کمبود این ویتامین نیاز به دریافت مکمل آن وجود دارد. البته باید به این نکته توجه داشت که دریافت بیش از حد مکمل ویتامین D (بیش از ۱۰۰ میکروگرم در روز) می‌تواند سبب بروز مسمومیت شود. مسمومیت با این ویتامین با علائمی مانند تهوع، استفراغ و ضعف همراه است.
میزان نیاز به این ویتامین در افراد ۰ تا ۱۲ ماهه، ۱ تا ۷۰ ساله و بالاتر از ۷۰ سال به ترتیب ۱۰، ۱۵ و ۲۰ میکروگرم در روز است. ویتامین D در حفظ سلامت استخوان‌ها، افزایش جذب کلسیم در روده و پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان (استئوپروز) نقش دارد.
کمبود این ویتامین احتمال ابتلا به دمانس (زوال عقل)، برخی از سرطان‌ها مانند سرطان‌های پروستات، سینه و روده بزرگ، دیابت، اسکیزوفرنی و بیماری قلبی را افزایش می‌دهد. نتایج برخی مطالعات نیز نشان دهنده نقش این ویتامین در پیشگیری از بیماری مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس (MS) بوده است.
منبع:
Amr Marawan et al. European Journal of Preventive Cardiology 2018.

Loading