پیشگیری از دیابت نوع ۲ با مصرف تخم‌ مرغ

مصرف تخم مرغ
دیابت یکی از علل مهم مرگ و میر و از کار افتادگی در جهان به شمار می رود. این بیماری به انواع مختلف طبقه بندی می شود. دیابت نوع ۲ حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد موارد ابتلا به این بیماری را تشکیل می دهد. پیشگیری از دیابت نوع ۲ نقش بسزایی در افزایش طول عمر و بهبود کیفیت زندگی دارد.

دیابت نوع ۲ چیست؟

در مبتلایان به دیابت میزان قند خون بالاتر از حد طبیعی است. این وضعیت که هایپرگلایسمی نامیده می شود در مبتلایان به دیابت نوع ۲ به علت کاهش حساسیت اندام های بدن نسبت به هورمون انسولین رخ می دهد. به عبارت دیگر، اگرچه در این بیماران هورمون انسولین از پانکراس (لوزالمعده) ترشح می شود، اما بدن نمی تواند از این هورمون به درستی استفاده کند.
در مراحل اولیه بیماری پانکراس تلاش می کند با تولید انسولین بیشتر میزان قند خون را در محدوده طبیعی حفظ کند. اما به تدریج سلول های تولید کننده انسولین در پانکراس آسیب دیده، میزان ترشح انسولین کم شده و قند خون افزایش می یابد.
عوامل متعددی در بروز دیابت نوع ۲ نقش دارند. از این عوامل می توان به ژنتیک، ابتلا به اضافه وزن و چاقی، سابقه ابتلا به دیابت بارداری یا سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و … اشاره  کرد. توصیه می شود تمامی افراد بعد از ۴۵ سالگی میزان قند خون خود را اندازه گیری کنند. افرادی که بیش از سایرین در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار دارند باید از سنین پایین تر نسبت به اندازه گیری قند خون خود اقدام نمایند.
اگر دیابت نوع ۲ به خوبی درمان نشود بیمار دچار عوارض جانبی می شود. دیابت احتمال ابتلا به بیماری قلبی – عروقی (CVD)، نارسایی کلیوی، آسیب اعصاب، مشکلات چشمی و قطع عضو را افزایش می دهد.
برای درمان دیابت نوع ۲ از داروهای خوراکی، رژیم غذایی و فعالیت بدنی کمک گرفته می شود. در برخی شرایط این بیماران نیاز به تزریق انسولین پیدا می کنند.

راهکارهایی برای پیشگیری از دیابت نوع ۲:

اولین عامل که در پیشگیری از دیابت نوع ۲ نقش دارد، پیروی از یک رژیم غذایی سالم است. در مطالعه ای که سال ۲۰۰۷ میلادی منتشر شد مشاهده گردید مصرف غذاهای حاوی فیبر (میوه ها، سبزیجات و غلات کامل) و چربی های سالم (روغن های گیاهی مایع، ماهی و مغزهای خوراکی) احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش می دهد.
اگر علاوه بر رژیم غذایی سالم هر روز ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی انجام شود موفقیت بیشتری در پیشگیری از دیابت نوع ۲ حاصل می شود. فعالیت بدنی هم به کنترل وزن کمک می کند و هم حساسیت به انسولین را افزایش می دهد.
عامل دیگری که در پیشگیری از دیابت نوع ۲ نقش دارد، کاهش وزن است. مطالعات نشان داده حتی اگر افراد چاق حدود ۵ تا ۱۰ درصد وزن خود را کاهش دهند سلامتی آن ها تا حد زیادی بهبود می یابد. در یک مطالعه مشاهده شد در مبتلایان به چاقی به ازای هر یک کیلوگرم کاهش وزن احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ حدود ۱۶ درصد کمتر می شود.
 اجتناب از پرخوری، کاهش مصرف غذاهای پرچرب، کاهش مصرف غذاها و نوشیدنی های شیرین و افزایش تحرک به کاهش وزن کمک می کند.
اجتناب از سیگار کشیدن یا ترک سیگار نیز می تواند احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش می دهد. شواهد نشان می دهد که سیگار حساسیت به انسولین را کاهش داده و سبب افزایش قند خون می شود.
با مصرف تخم مرغ از ابتلا به دیابت نوع ۲ مصون بمانید.
تخم ‌مرغ غنی از ترکیباتی است که برای سلامتی مفید هستند. اما همواره پیرامون مصرف این ماده غذایی بحث ‌های زیادی وجود داشته است. در قدیم به علت وجود کلسترول در تخم‌ مرغ توصیه می ‌شد که این ماده غذایی به میزان زیاد مصرف نشود. با این حال، تحقیقات جدید تاثیر کلسترول تخم ‌مرغ را بر کلسترول خون رد کرده ‌اند.
در مبتلایان به دیابت نوع ۲ معمولاً بدن نمی ‌تواند از هورمون انسولین استفاده کند. در نتیجه میزان قند خون افزایش می ‌یابد. پژوهش‌ های گذشته نشان داده‌ اند که مصرف روزانه یک عدد تخم ‌مرغ خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را در مردان میانسال کاهش می‌ دهد. به همین علت محققان مطالعه جدیدی را طراحی کردند تا ترکیب مفید موجود در این ماده غذایی را شناسایی کنند.
در مطالعه مذکور که نتایج آن در مجله Molecular Nutrition & Food Research منتشر شد بیش از ۲۰۰ نفر شرکت کردند. این افراد به مدت حدود ۱۹ سال مورد پیگیری قرار گرفته و نمونه خون از آن ‌ها گرفته شد.
محققان متوجه شدند در نمونه خون افرادی که تخم ‌مرغ بیشتری مصرف می‌کردند یک مولکول خاص وجود دارد که در کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ موثر است.
نتایج حاصل از این مطالعه می ‌تواند تا حدودی علت ارتباط بین مصرف تخم‌ مرغ و پیشگیری از دیابت نوع ۲ را نشان ‌دهد. با این حال، لازم است با انجام پژوهش‌ های بیشتر اطلاعات کامل‌ تری در این زمینه به دست آید.
منبع:
Stefania Noerman et al. Molecular Nutrition & Food Research 2018.

Loading