محققان می گویند بین باکتری های روده با الگوی غذایی ارتباط وجود دارد و رژیم غذایی نقش مهم و قابل توجهی در حفظ سلامت روده و درمان بیماری های گوارشی مانند بیماری کرون، کولیت اولسراتیو و سندرم روده تحریک پذیر (IBS) دارد.
اصطلاح “میکروبیوتای روده” به چندین تریلیون باکتری و میکروارگانیسمی گفته می شود که در درون روده زندگی می کنند، در چگونگی جذب مواد مغذی موجود در غذاها و عملکرد سیستم دفاعی بدن تاثیر دارند و حتی احتمال بروز اضطراب را مشخص می کنند.
شواهد رو به رشد نشان می دهد تاثیر باکتری های روده بر سلامتی انسان بیش از چیزی است که در گذشته دانشمندان تصور می کردند. تعادل بین باکتری های مفید و مضر روده بر فشارخون، فرآیند پیر شدن و احتمال ابتلا به اضطراب و افسردگی اثر دارد.
بررسی ارتباط بین رژیم غذایی با باکتری های روده:
محققان هلندی با انجام مطالعه ای به بررسی این موضوع پرداختند که کدام گروه های غذایی بیشترین تاثیر را در حفظ سلامت روده دارند.
برای انجام این مطالعه نمونه مدفوع هر شرکت کننده جمع آوری شد و از آن ها خواسته شد تا پرسشنامه ای را در مورد عادات غذایی خود تکمیل کنند.
مصرف غذاهای گیاهی برای سلامت روده مفید است.
نتایج حاصل از پژوهش مذکور نشان داد اگر در رژیم غذایی به مصرف مغزهای خوراکی، میوه ها، سبزیجات و حبوبات بیش از پروتئین حیوانی تاکید شود، غذاهای حیوانی مانند ماهی، مرغ و لبنیات کم چرب در حد تعادل مصرف شود و مصرف گوشت قرمز، گوشت های فرآوری شده و شیرینی جات محدود شود سلامت روده و وضعیت باکتری های موجود در آن بهبود می یابد.
مصرف حبوبات، ماهی و مغزهای خوراکی با کاهش باکتری های مضر روده و مصرف حبوبات، سبزیجات، میوه ها، ماهی و مغزهای خوراکی با افزایش باکتری های ضد التهابی همراه است. دریافت زیاد گوشت قرمز، فست فود و کربوهیدرات های تصفیه شده با کاهش باکتری های مفید روده و افزایش التهاب همراه است.
مصرف غذاهای گیاهی میزان تولید اسیدهای چرب کوتاه زنجیره (SCFA) را توسط باکتری های روده افزایش می دهد. SCFA فواید بی شماری برای متابولیسم (سوخت و ساز) دارد. میزان این اسیدهای چرب در افرد مبتلا به کولیت اولسراتیو و سایر بیماری های التهابی روده کمتر است.
منبع:
Presented at the United European Gastroenterology (UEG) Week in Barcelona, Spain, 2019.