تغذیه سالم برای کودکان، ضامن سلامتی است.

عادات غذایی کودکان هم بر سلامتی شان در دوران کودکی و هم بر سلامتی دوران بزرگسالی شان تاثیرگذار است. توجه به تغذیه سالم برای کودکان در طولانی مدت به افزایش طول عمر و افزایش کیفیت زندگی کمک می کند.  اهمیت تغذیه سالم برای کودکان: اگر کودکان سبک زندگی سالمی داشتند، از رژیم غذایی مناسبی پیروی کنند، فعالیت بدنی منظم داشته باشند
عادات غذایی کودکان هم بر سلامتی شان در دوران کودکی و هم بر سلامتی دوران بزرگسالی شان تاثیرگذار است. توجه به تغذیه سالم برای کودکان در طولانی مدت به افزایش طول عمر و افزایش کیفیت زندگی کمک می کند.

اهمیت تغذیه سالم برای کودکان:

اگر کودکان سبک زندگی سالمی داشتند، از رژیم غذایی مناسبی پیروی کنند، فعالیت بدنی منظم داشته باشند و از خواب کافی برخوردار باشند هم سلامتی شان تضمین می شود و هم عملکرد تحصیلی بهتری خواهند داشت.
تحقیقات نشان داده که اگر تغذیه سالم برای کودکان فراهم شود کودکان در مدرسه نمرات بهتری کسب کرده و احتمال بروز افسردگی و استرس در آن ها کاهش پیدا می کند.
هر چقدر کودک از سن پایین تری به مصرف غذاهای سالم و انجام فعالیت بدنی عادت کند بهتر است. در دوران بزرگسالی این کودکان کمتر احتمال دارد که به چاقی و  بیماری های مختلف مبتلا شوند. معمولاً کودکان و نوجوانان چاق در هنگام ورود به دوران بزرگسالی نیز اضافه وزن دارند.
ذائقه غذایی انسان از دوران جنینی شکل می گیرد. اگر رژیم بارداری مادر به خوبی تنظیم شده باشد و مادر در این دوران از غذاهای متنوع استفاده کند طعم غذاها از طریق جفت به جنین رسیده و به شکل گیری مناسبت ذائقه او کمک می کند.
بعد از تولد مهم ترین الگوی کودکان والدین هستند. اگر خواهان تغذیه سالم برای کودکان خود هستید در ابتدا خود شما باید از یک برنامه غذایی سالم و به طور کلی یک سبک زندگی سالم پیروی کنید.
دوران کودکی، بهترین زمان برای بهبود سبک زندگی و ارتقاء سلامتی
نتایج یک مطالعه که در ایالات متحده انجام شد نشان داد اگر والدین بر روی عادات غذایی کودک خود نظارت کافی نداشته باشند احتمال ابتلای فرزند آن ها به چاقی بیشتر خواهد بود.
در مطالعه دیگری که در انگلستان انجام شد مشاهده گردید اگر تغذیه والدین مناسب باشد و از غذاهای سالم استفاده کنند فرزندان آن ها نیز تغذیه مطلوب تری داشته و سالم تر هستند. اگر رژیم غذایی والدین نامناسب باشد کودک نیز تمایل بیشتری به مصرف غذاهای پرچرب، شیرین و پرکالری دارد. این کودکان معمولاً از میوه و سبزی کمتری استفاده می کنند.
متاسفانه تحقیقات مختلفی که در مورد تغذیه کودکان انجام شده بیانگر آن است که بسیاری از آن ها تغذیه ناسالمی دارند.
آمارهای منتشر شده در کشور انگلستان نشان می دهد که یک پنجم نوجوانان در این کشور اصلاً صبحانه نمی خورند. از سوی دیگر، صبحانه یک چهارم کودکان از خوراکی های ناسالم مانند شکلات، چیپس و بیسکوئیت تشکیل شده است.
تحقیقات انجام شده در این کشور نشان داد که در برنامه غذایی یک پنجم کودکان میوه هیچ جایگاهی ندارد. اغلب کودکان بیش از مقادیر توصیه شده از شیرینی جات استفاده می کنند و ۵۰ درصد دختران نوجوان به کمبود آهن مبتلا هستند.
تغذیه کودکان باید متعادل و متنوع باشد. یعنی از تمام گروه های غذایی به میزان کافی (نه زیاد و نه کم) استفاده کنند. گروه های اصلی غذایی عبارتند از: ۱) نان و غلات،۲)  سبزیجات، ۳) میوه ها، ۴) انواع گوشت و حبوبات و ۵) لبنیات.
رعایت تغذیه سالم برای کودکان پروتئین، کربوهیدرات، چربی، ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن کودک را تامین کرده و  احتمال ابتلا به بیماری های مختلف را در آینده کاهش می دهد.

دوران کودکی، بهترین زمان برای بهبود سبک زندگی و ارتقاء سلامتی:

اخیراً محققان درصدد برآمدند به این سوال پاسخ گویند که چرا ارتقای سلامت در دوران کودکی مهم است؟
تحقیقات جدید نشان می دهد کمتر از ۱ درصد کودکان عادات غذایی ایده ‌آلی دارند. همچنین فقط حدود ۵۰ درصد نوجوانان طبق مقادیر توصیه شده فعالیت بدنی انجام می‌ دهند. با این وجود، اگر کودکانی که عادات ناسالمی دارند قبل از ورود به دوران بزرگسالی سبک زندگی خود را اصلاح کنند می ‌توانند سلامت خود را در سال ‌های بزرگسالی تضمین نمایند.
شواهد منتشر شده در مجله Journal of the American College of Cardiology نشان می ‌دهد که محیط زندگی در دوران کودکی بر سبک زندگی ما در بزرگسالی و در نتیجه حفظ سلامت قلب موثر است.
 به عبارت دیگر، دوران کودکی فرصتی برای بهبود وضعیت سلامتی و پیشگیری از بروز بیماری ‌های مختلف در دوران بزرگسالی است. به طوری که آموزش جنبه ‌های مختلف سلامتی در سال ‌های ابتدایی زندگی می ‌تواند میزان شیوع بیماری ‌ها را کاهش دهد.
می‌‎توان گفت بیماری قلبی – عروقی (CVD) اولین علت مرگ و میر در سراسر جهان است. این در حالی است که بسیاری از عوامل موثر در بروز این بیماری را می ‌توان تغییر داد یا اصلاح کرد. عوامل خطر ابتلا به بیماری قلبی – عروقی عبارتند از: استعمال سیگار، چاقی، نداشتن فعالیت بدنی، رژیم غذایی ناسالم، کلسترول بالا، فشارخون بالا و قند خون بالا.
به منظور بهبود سبک زندگی کودکان باید والدین و معلمان نیز آموزش ببینند. در آینده باید تحقیقاتی در مورد نقش موضوعات خانوادگی و موضوعات عاطفی مرتبط با وضعیت اقتصادی – اجتماعی بر عادات غذایی نادرست کودکان انجام شود.
منبع:
Rodrigo Fernandez-Jimenez et al. Journal of the American College of Cardiology 2018.

Loading