گارسینیا کامبوجیا و تاثیر آن در کاهش وزن

تاثیر گارسیا کامبوجیو در کاهش وزن

گارسینیا کامبوجیا یک مکمل گیاهی است که بیش از یک دهه است توسط برخی از افراد برای درمان چاقی استفاده می شود. گارسینیا کامبوجیا به صورت عصاره و به شکل قرص یا کپسول مورد استفاده قرار می گیرد.

گارسینیا کامبوجیا چیست؟

گارسینیا کامبوجیا میوه ای شبیه کدو تنبل است که در هند و آسیای جنوب شرقی می روید. این میوه حاوی ماده ای به نام اسید هیدروکسی سیتریک (HCA) است. گفته می شود که اسید هیدروکسی سیتریک سبب کاهش اشتها و کاهش چربی بدن می شود. اما شواهد علمی برای تائید این نظریه وجود ندارد.
نتایج یک مطالعه کوچک که در مجله Physiology & Behavior منتشر شد نشان داد که اسید هیدروکسی سیتریک لیپوژنز را در افرادی که مقدار زیادی کربوهیدرات مصرف می کنند، کاهش می دهد. منظور از لیپوژنز تشکیل بافت چربی است.
اسید هیدروکسی سیتریک مانع فعالیت آنزیمی به نام “آدنوزین تری فسفات سیترات لیاز” می شود. این آنزیم در ساخت چربی در بدن نقش دارد.
تصور می شود که این مکمل میزان سروتونین را در بدن افزایش می دهد. افزایش سروتونین اشتها را سرکوب کرده و به کاهش وزن کمک می کند.
علیرغم گفته های فوق سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) شواهدی مبنی بر بی خطر بودن این مکمل برای مصرف کنندگان و صحت ادعاهای تولید کنندگان آن ارائه نکرده است.

شواهد علمی در مورد تاثیر گارسینیا کامبوجیا برای کاهش وزن اندک است.

یافته های علمی که نشان دهند مکمل گارسینیا کامبوجیا برای کاهش وزن مفید است، بسیار اندک هستند. به طور کلی، ثابت نشده که هیچ مکملی بتواند تاثیر معجزه آسا برای کاهش وزن داشته باشد. در برخی موارد ممکن است یک مکمل تاثیر اندکی بر وزن داشته باشد، اما شواهد موجود در مورد تائید این اثر به اندازه کافی قوی نیست.
یک احتمال آن است که دریافت کنندگان مکمل های لاغری پایبندی بیشتری نسبت به رعایت رژیم غذایی سالم و انجام فعالیت بدنی داشته باشند. در نتیجه آنچه که سبب کاهش وزن آن ها می شود اصلاح سبک زندگی است، نه مصرف مکمل.
به طور کلی، نتایج تحقیقات مختلف در مورد گارسینیا کامبوجیا ضد و نقیض است. به عنوان مثال، نتایج مطالعه منتشر شده در مجله Journal of Obesity نشان داد که مصرف ۱۰۰۰ تا ۲۸۰۰ میلی گرم عصاره گارسینیا کامبوجیا در روز به مدت ۲ تا ۱۲ هفته می تواند در کوتاه مدت به حدود ۱ کیلوگرم کاهش وزن منجر شود.
در مطالعه دیگری که سال ۲۰۱۳ میلادی در مجله Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine به چاپ رسید محققان مشاهده کردند که گارسینیا کامبوجیا تاثیر قابل توجهی بر روی کاهش وزن ندارد. به گفته محققان این مطالعه باید تحقیقات بیشتری در مورد تاثیرات گارسینیا کامبوجیا انجام شود.
نتایج به دست آمده در مورد تاثیر گارسینیا کامبوجیا در کاهش چربی خون افراد مبتلا به اضافه وزن نیز ضد و نقیض است.
به عنوان مثال، محققان مشاهده کردند در زنان مبتلا به اضافه وزن که به مدت ۶۰ روز عصاره گارسینیا کامبوجیا دریافت می کردند میزان تری گلیسیرید حدود یک سوم کاهش پیدا کرد. افزایش تری گلیسیرید خون در ابتلا به بیماری قلبی نقش دارد. در این مطالعه میزان کلسترول خوب (HDL)، کلسترول بد (LDL)، کلسترول تام و وزن بدن تغییر نکرد.
در مطالعه دیگری که در مجله Nutrition Journal منتشر شد دریافت مکمل عصاره گارسینیا کامبوجیا به مدت ۱۰ هفته تاثیری در کاهش وزن و کاهش کلسترول تام نداشت.

آیا گارسینیا کامبوجیا به کنترل قند خون کمک می کند؟

آیا گارسینیا کامبوجیا به کنترل قند خون کمک می کند؟

ابتلا به اضافه وزن و چاقی در افزایش قند خون و بروز دیابت نوع ۲ موثر است. اغلب مطالعات انجام شده در مورد تاثیر گارسینیا کامبوجیا بر کنترل قند خون بر روی موش های آزمایشگاهی انجام شده است. به همین دلیل باید با انجام مطالعات بیشتر بر روی انسان ها این نتایج تائید شود.

عوارض مصرف گارسینیا کامبوجیا چیست؟

اغلب افراد تصور می کنند که مکمل های گیاهی بی خطر هستند. در حالی که این تصور همیشه صحیح نیست. برخی از مکمل های گیاهی ممکن است بر اندام های مختلف بدن اثر مخرب داشته یا با داروهای مصرفی فرد تداخل داشته باشند.
اگر می خواهید از مکمل گارسینیا کامبوجیا استفاده کنید باید در مورد عوارض جانبی آن آگاه باشید. به طور کلی، عوارض جانبی ناشی از مصرف طولانی مدت این مکمل نامشخص است. زیرا در پژوهش های مختلف مصرف کوتاه مدت آن مورد مطالعه قرار گرفته است.
عوارض جانبی ناشی از مصرف گارسینیا کامبوجیا عبارتند از: سر درد، تهوع، اسهال و گرفتگی بینی. گزارش شده است که مصرف مکمل گارسینیا کامبوجیا در بروز علائمی مانند مانیا (شیدایی) نقش دارد. مانیا نوعی اختلال روانی است که با کاهش نیاز به خواب، خندیدن بدون دلیل، زیاد حرف زدن و … مشخص می شود.
نگرانی دیگری که در مورد مصرف مکمل گارسینیا کامبوجیا وجود دارد تاثیر مخرب آن بر روی کبد است که می تواند خطرناک باشد. در برخی از گزارشات عنوان شده که مصرف این مکمل سبب آسیب کبدی و نیاز به پیوند کبد شده است. وجود چنین عوارضی نگران کننده است. اما لازم است به منظور شناخت دقیق تر عوارض جانبی این مکمل مطالعات بیشتری انجام شود.
مصرف گارسینیا کامبوجیا با برخی از داروها که میزان سروتونین را افزایش می دهند، تداخل دارد. از این داروها می توان به داروهای ضد افسردگی اشاره کرد.
مکمل های گارسینیا کامبوجیا ممکن است حاوی ترکیبات دیگری نیز باشند که در برچسب محصول به آن ها اشاره نشده است. به عنوان مثال، در سال ۲۰۱۷ میلادی FDA در مورد استفاده از یکی از برندهای این مکمل هشدار داد. زیرا مشخص شد این مکمل حاوی سیبوترامین است. استفاده از سیبوترامین برای کاهش وزن از سال ۲۰۱۰ میلادی ممنوع شده است. زیرا این دارو سبب افزایش فشارخون و افزایش ضربان قلب می شود.

Loading