مروری بر عادات نامناسب تغذیه ای

در حال نمایش 1 نوشته (از کل 1)
  • نویسنده
    نوشته‌ها
  • #70016
    ali2577
    مشارکت کننده

    پاره ای باورهای غلط غذایی در اذهان برخی افراد تثبیت شده و به صورت عادات نامناسب تغذیه ای در آنان برقرار شده است . در این خلاصه به شرح اجمالی این عادات و اثرات آنها بر سلامت انسان پرداخته می شود :
    1- استفاده از نمک زیاد درغذا
    یکی ازعادات نامناسب شایع در جامعه ما است .
    برقراری این عادات از کودکی و در خانواده شکل می گیرد. استفاده از نمکدان در سر سفره غذا و یا افزودن نمک زیاد به غذا به هنگام طبخ و یا موقع مصرف ، کودک را از بدو طفولیت عادت به مصرف غذاهای شور خواهد داد .
    مضرات :
    – افزایش فشار خون
    – اختلالات قلبی – عروقی
    – ایجاد ادم ( ورم ) بخصوص در صورت ، پاها و پشت دست ها
    – دفع کلسیم از کلیه ها ← بروز راشیتیسم در کودکان ، نرمی استخوان در بزرگسالان ، پوکی استخوان در افراد میانسال و سالمند
    – برقراری عادت غلط مصرف غذاهای شور وپر نمک
    * سدیم به میزان کم و بیش در تمام مواد غذایی موجود است و با افزودن مقدار کمی نمک به غذا به هنگام طبخ ، نیاز انسان به این ماده معدنی تامین خواهد .
    2- جانشین کردن مواد قندی به جای مواد نشاسته ای
    مضرات
    – به علت پر کالری بودن ، موجب چاقی می شوند .
    – فقط حاوی مقدار زیادی شکر بوده و قادر به تامین نیاز های تغذیه ای نیستند .
    – پوسیدگی و خرابی دندانها
    – ایجاد سیری موقت ( بعلت جذب سریع قند ) و کور شدن موقت اشتها و پس از مدت کوتاهی ترشح انسولین ← افت قند خون ← احساس گرسنگی
    – تمایل فرد به مصرف هله هوله و مواد شیرین و پر کالری و فاقد ارزش تغذیه ای
    – برقراری عادت غلط مصرف مواد شیرین
    3- مصرف گسترده غلات بدون سبوس
    مضرات :
    – آسیاب کردن غلات موجب کاهش چشمگیر خواص تغذیه ای غلات می شود .
    – از بین رفتن فیبر غذایی موجود در غلات به علت گرفتن سبوس
    – افزایش احتمال ابتلاء به بیماریهای مزمن شایع در قرن حاضر (افزایش فشار خون ، افزایش چربیهای نامطلوب ، خون ، چاقی ، اختلالات قلبی – عروقی ، دیابت ، انواع سرطان )
    – افزایش احتمال مقاومت به انسولین (عارضه شایع در قرن حاضر )
    4- مصرف نکردن سبزی و سالاد با غذا
    علت : وجود این باور غلط در ذهن برخی افراد که مصرف سبزی و سالاد همراه غذا موجب حجیم و بزرگ شدن معده و در نتیجه چاقی می شود .
    مزایای مصرف سبزی و سالاد:
    این مواد به علت حجیم بودن ، موجب پر کردن معده شده و از پر خوری جلوگیری می کنند .
    – به علت حجیم و پر کالری بودن ، باعث پیشگیری از چاقی می شوند
    – به علت داشتن فیبر بالا کمک زیادی به حفظ سلامت انسان می کنند .
    – حاوی آنتی اکسیدانهای مفید وضروری برای بدن هستند و موجب پیشگیری از بسیاری از بیماریهای مزمن می شوند .
    – از بروز یبوست پیشگیری کرده و به درمان این عارضه شایع قرن کمک زیادی می نمایند .
    – با دارا بودن آب زیاد موجب شادابی و سلامت پوست می شوند .
    – به علت داشتن ویتامین های مختلف و مواد معدنی و نیز آب زیاد ، به افزایش کارائی انسان کمک می کنند .
    5 – مصرف شیرینی و مواد شیرین بعد از صرف غذا
    دلیل مصرف : وجود این باور در اذهان که مصرف مواد شیرین بعد از صرف غذا ، به هضم و جذب غذا کمک می کند .
    علل اختلال در هضم غذا :
    – مشکلات گوارشی
    – آشفتگی های روحی و استرس ، بخصوص به هنگام غذا خوردن
    – سریع غذا خوردن و خوب نجویدن غذا
    مضرات مصرف شیرینی بعد از غذا :
    – افزایش وزن و چاقی
    – افزایش فشار خون
    – افزایش چربیهای نا مطلوب خون
    – آماده کردن بدن جهت ابتلاء به اختلالات قلبی – عروقی
    – خرابی وپوسیدگی دندان ها
    نکاتی چند جهت سهولت هضم و جذب مواد غذایی و سلامت دستگاه گوارش
    – نزدیک به وعده های اصلی غذائی ، بهتر است از هیچ ماده خوراکی به عنوان میان وعده استفاده نشود و میان وعده ها با فاصله کافی با غذای اصلی میل شوند .
    – از مصرف مایعات زیاد همراه غذا خودداری گردد .
    – ورزش و تحرک جسمی کافی و مداوم روزانه فراموش نشود .
    – پرهیز از استرس ، و برخورداری از زندگی آرام وبدون تنش ، از عوامل مهم حفظ سلامت دستگاه گوارش است و به هضم و جذب مناسب غذا کمک می کند .
    1- مصرف آب یا سایر آشامیدنی ها به مقدار زیاد همراه غذا
    دلیل مصرف :
    این تصور واهی که در صورت عدم مصرف مایعات همراه غذا ، غذا بخوبی از مری عبور
    نمی کند .
    مضرات :
    – رقیق شدن شیره های گوارشی و اختلال در هضم و جذب مواد غذائی
    – ایجاد نفخ و سنگینی در دستگاه گوارش
    – بروز دل درد
    – ابتلاء به کمبود های تغذیه ای
    2- محدود کردن وعده های غذائی
    دلیل پیروی از این عادت :
    – این باور غلط که مصرف 3 وعده غذای اصلی ، موجب افزایش وزن و چاقی می شود .
    اشکالات :
    – در دسترس قرار نگرفتن انرژی کافی برای سلول های عصبی ← اختلالات عصبی
    – حرص و ولع زیاد به مصرف غذاهای پر کالری
    – پر خوری در وعده های محدود غذائی
    – تامین نشدن نیاز های تغذیه ای و بروز سوء تغذیه
    – کاهش جذب مواد مغذی به علت کاهش وعده های غذائی
    – بروز اختلالات گوارشی به علت خالی نگاه داشتن معده به مدت طولانی و سپس انباشتن معده از غذا
    • توجه :
    افزایش تعداد وعده های غذائی و کاهش مقدار غذا در هر وعده ، به سلامت انسان کمک می کند .
    3- جانشین کردن آب به جای غذا
    دلیل پیروی از این عادت
    – برداشت غلط از واژه ” آب درمانی “
    معنای آب درمانی :
    انسان در طول شبانه روز ، مقدار لازم آب جهت انجام اعمال داخلی بدن و حفظ سلامت ، به بدن خود برساند .
    مضرات :
    – بهم خوردن تعادل الکترولیتها ← اختلال در سلامت
    – افزایش آب داخل سلولی و ایجاد خیز ( ورم ) سلولی ← عواقب وخیم
    – عدم تامین نیاز های تغذیه ای ← سوء تغذیه
    – اختلالات گوارشی
    4- عدم مصرف مواد پروتئینی همراه کربو هیدرات ها
    دلیل عدم مصرف :
    وجود این باور غلط در اذهان که مصرف این دو ماده مغذی با یکدیگر به سلامت شخص لطمه می زند و علاوه بر آن ، موجب چاقی می شود .
    اشکالات :
    – سوخت مواد پروتئینی در بدن جهت تولید انرژی
    – اختلال در رشد
    – اختلال در عمل ترمیم
    – اشکال در تولید ترشحات داخلی از قبیل آنتی بادی ، هورمون ها ، آنزیم ها و ……….
    – کاهش قدرت ایمنی و آسیب پذیری در برابر بیماریها
    – شل شدن عضلات و پوست و بروز پیری زود رس
    – تامین انرژی مورد نیاز از منبع گران قیمت ( پروتئین ها )
    – غلات در اکثر جوامع ، مواد غذائی اصلی مردم را تشکیل می دهند .
    5- حذف وعده صبحانه :
    دلایل حذف صبحانه :
    – برقراری این تصور غلط در ذهن بعضی افراد که مصرف صبحانه موجب چاقی می شود .
    – نداشتن اشتها در برخی از افراد جهت مصرف صبحانه ( به علت استرس کاری )
    – شروع کار در صبح زود و کمبود وقت جهت صرف صبحانه
    – دیر بیدار شدن از خواب
    – کمبود اشتها در وعده صبحانه به علت دیر شام خوردن و یا صرف شام چرب و سنگین
    دلایل اهمیت صبحانه و عوارض نخوردن آن :
    – شروع روزی پر تحرک از نظر جسمی وفکری و نیاز به نیرو و انرژی کافی
    – محرومیت از غذا به مدت طولانی ( شب تا صبح )
    – افت قند خون در صبح
    – تمایل به مصرف هله هوله و مواد پر کالری ( به علت افت قند خون )
    – پر خوری و بد خوری در وعده ناهار
    – سستی ، خستگی ، بیحالی ،
    – عدم تمرکز و کاهش قدرت یادگیری
    – افزایش احتمال بروز چاقی به علت مصرف مواد پر کالری
    6- عدم مصرف آب کافی :
    نقش آب در بدن :
    – کلیه واکنش های حیاتی داخلی بدن در حضور آب انجام می شود .
    – مواد مغذی در آب حل شده ( از طریق خون ) و به سلول ها می رسند .
    – قسمت عمده ترکیب ساختمانی بدن را آب تشکیل می دهد ( در کودکان حدود 85٪ وزن ، یا بیشتر ، و در بزرگسالان حدود 65٪ وزن)
    – آب موجب حفظ تعادل حرارتی بدن می شود .
    – تمام ترشحات داخلی بدن عمدتا از آب تشکیل شده است .
    – از یبوست پیشگیری می کند .
    – در افزایش کارائی بدن بسیار موثر است .
    نیاز بدن به آب :
    انسان به روزی 5/2-5/1 لیتر آب ( به طور متوسط 2 لیتر ) نیاز دارد که از طریق مصرف آشامیدنی های مختلف ، غذا های آبدار و آب موجود در مواد غذائی ( سبزیها و میوه ها و ………..) تامین می شود .
    • بهترین و مفید ترین آشامیدنی ، آب سالم و بهداشتی است .
    جانشین کردن آب با سایر آشامیدنی ها :
    برخی از افراد عادت به مصرف آب ندارند و به جای آن نوشیدنی هائی مانند آب میوه ، چای ، قهوه یا امثال آن را جانشین می کنند .
    اشکالات :
    – آب میوه ها معمولا پر کالری بوده و مصرف مداوم آن موجب افزایش وزن و چاقی می شود .
    – برای کسانی که آمادگی ابتلاء به دیابت را دارند می تواند بروز این بیماری را تسریع کند .
    – مصرف چای با وجود آن که در حد متعادل مفید است ولی چنانچه در مصرف آن افراط شود می تواند به سلامت انسان لطمه وارد سازد .
    – افراط در مصرف قهوه به علت داشتن کافئین بالا ، موجب بی خوابی ، تپش قلب و عوارض دیگری می شود که سلامت شخص را دچار مخاطره می کند .
    – مصرف چای و قهوه به علت دارا بودن اگزالات می تواند از جذب کلسیم موجود در غذا جلوگیری نماید .
    7- حذف میان وعده ها :
    دلائل حذف :
    – عدم آگاهی نسبت به اهمیت میان وعده
    – تصور غلط اینکه مصرف میان وعده موجب چاقی می شود .
    اهمیت میان وعده :
    – تامین قسمتی از نیازمندیهای روزانه
    – پیشگیری از پر خوری در وعده های ناهار وشام
    – جذب بهتر مواد مغذی ( به علت تقسیم غذا به دفعات بیشتر )
    – پیشگیری از افت قند خون
    – سلامت بیشتر دستگاه گوارش
    نکات ایمنی در مورد میان وعده ها :
    – از مواد با ارزش تغذیه ای بالا استفاده شود .
    – از مواد پر کالری (چرب وشیرین ) و پر نمک خود داری شود .
    – فاصله مناسب بین مصرف میان وعده و وعده های غذائی اصلی رعایت شود .
    – میوه های تازه ، میوه های خشک و ساندویچ های سبک خانگی ، از میان وعده های مفید محسوب می شوند .
    13- مصرف نوشابه های گاز دار با غذا یا به عنوان میان وعده
    علل مصرف :
    – عدم آگاهی در مورد مضرات مصرف
    – تبلیغات گسترده رسانه های گروهی در مورد این مواد
    – سهولت دسترسی و استفاده
    – عادت غلط مصرف آنها در خانواده
    – وجود این نوشابه ها در بوفه مدارس
    مضرات مصرف :
    – فاقد ارزش تغذیه ای بوده و نمی توانند نیاز های تغذیه ای شخص را تامین کند .
    – حاوی مقدار زیادی شکر هستند و موجب بروز چاقی می شوند .
    – مصرف آنها نزدیک به وعده های اصلی غذائی ← بی اشتهائی جهت صرف غذای اصلی
    – جذب کلسیم را کاهش می دهند ← راشیتیسم در کودکان ، نرمی استخوان در بزرگسالان ، پوکی استخوان در سالمندان
    14- با عجله غذا خوردن و خوب نجویدن غذا
    عادت شایع در جوامع مختلف به خصوص درکشور های صنعتی
    علل :
    – نبودن فرصت کافی جهت غذا خوردن ( به علت گرفتاری )
    – برقراری عادت نامناسب تند غذا خوردن
    – عدم آگاهی در مورد مضرات این عادت
    – عدم آگاهی در مورد اهمیت به آرامی غذا خوردن و خوب جویدن غذا
    مضرات :
    – بخوبی خرد و ریز نشدن مواد غذائی و آغشته نشدن کافی با آنزیم های بزاقی
    – عدم کفایت انجام اولین مرحله هضم غذا ( هضم دهانی )
    – سنگین شدن بار معده
    – به طور کامل انجام نشدن عمل هضم و جذب مواد غذائی
    – دفع مقداری از مواد مغذی از بدن به علت اختلال در جذب و ایجاد کمبود های تغذیه ای
    – بروز اختلالات گوارشی
    15- داشتن اشتغال فکری یا استرس به هنگام صرف غذا
    علل:‌
    – زندگی پر استرس جوامع متمدن و صنعتی
    – عدم آگاهی در مورد اهمیت تغذیه در حفظ سلامت انسان
    – عدم آگاهی در مورد اثرات مخرب داشتن استرس بهنگام صرف غذا
    مضرات :
    – اختلال در ترشح شیره های گوارشی و آنزیم ها
    – اختلال در هضم وجذب مواد غذائی
    – بروز کمبود های تغذیه ای و اختلالات ناشی از سوء تغذیه

در حال نمایش 1 نوشته (از کل 1)
  • شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.