-
نویسندهنوشتهها
-
۱۷ خرداد، ۱۳۹۱ در ۰۶:۴۷ #73156marziyeh.aمشارکت کننده
سالمندی، پدیده طبیعی مشترکی برای تمام موجودات زنده است. در حقیقت همه ما از زمانی که زاده میشویم، سالمندی را آغاز میکنیم.
از آنجا که حالات مختلف مزاجی، قدرت و ظرفیت حیاتی افراد و چگونگی کار و تواناییهای دستگاه گوارش و سایر اندامها و دستگاههای بدن در هر فردی با فرد دیگر متفاوت است، حتی از نظر سلیقه و علایقی که در میان افراد وجود دارد، این تفاوت به چشم میخورد. کلیه این عوامل میتوانند سبب ایجاد عادات غذایی و خصوصیات ویژهای شوند که زمینهساز بروز تفاوتهای فردی میباشند. بنابراین ارائه یک مقررات کلی و تنظیم یک برنامه و رژیم غذایی ویژه برای تغذیه افراد کافی نخواهد بود.
همراه با افزایش سن افراد، نیازهای انرژی آنان کاهش مییابد و تمایل کمتری به مصرف غذا خواهند داشت. اگر انتخاب غذایی دقیق در این افراد صورت نگیرد، میزان دریافت مواد مغذی ضروری در آنان پایینتر از حد مطلوب خواهد بود. شرایط اجتماعی اقتصادی مانند فقر، تنهایی و بیماریهای مزمن که سبب ناکافی بودن مواد غذایی میشود، نیز بر مسایل فوق تأثیر دارد.
با توجه به نکات فوق افراد مسن قشری آسیبپذیر از نظر وضعیت تغذیه خواهند بود. مطابق بررسیهایی که به عمل آمده، بین 35 تا 55 سالگی برای هر دهه 5% از میزان نیاز به انرژی کاسته میشود و به همین ترتیب بین 55 تا 75 سالگی و بالاتر برای هر دهه 8% از میزان احتیاج به انرژی کم میشود.
یکی از عقاید نادرستی که هنوز هم طرفدارانی دارد آن است که میگویند در رژیم غذایی سالمندان، مواد پروتئینی را باید محدود نمود. اگرچه برخی مطالعات نشان میدهد که با افزایش سن از پروتئین عضلات کاسته میشود ولی این موضوع نمیتواند نشانه کاهش نیاز بدن به غذاهای پروتئیندار باشد، بلکه عللی مانند کم شدن فعالیت و سایر عوامل در این تغییرات مؤثر است.
بر اساس RDA (توصیههای غذایی روزانه) نیاز روزانه سالمندان مرد و زن به پروتئین به ترتیب 63 و 50 گرم میباشد.
در دوران سالمندی لازم است از میزان مصرف مواد چربی در رژیم غذایی کاسته شود اما نه اینکه از مصرف آنان کاملاً خودداری گردد. برخی از دانشمندان رابطه مستقیمی بین افزایش کلسترول خون و بیماریهای قلبی ـ عروقی یافتهاند. این عده یادآور شدهاند که برای پیشگیری از خطرات و بیماریهای ناشی از مصرف چربیها، خصوصا چربیهای اشباع شده (مثل چربی پیه و دنبه)، بهتر است که از چربیهای اشباع نشده (از قبیل روغنهای مایع گیاهی) که برای بدن مفیدتر و مناسبتر میباشد، استفاده شود. البته شک نیست که زمان مناسب جهت جلوگیری از بروز عوارض قلبی در سنین جوانی و میانسالی است.
مصرف مواد قندی در دوران سالمندی بیشتر از سایر گروههای مواد غذایی میباشد که میتواند ناشی از ارزانتر و آمادهتر بودن مواد قندی در مقایسه با پروتئینها و چربیها باشد. بنابراین در بسیاری از سوء تغذیههای دوران سالمندی با این مسأله مواجه میشویم که مواد قندی جای مواد پروتئینی و یا چربی را پر کرده است، که این مسأله خود میتواند یکی از علل عمده چاقی و افزایش چربی خون (تبدیل قند به چربی در بدن) باشد.
سالمندان اغلب مواد غذایی پرفیبر (میوهجات، سبزیجات، غلات و حبوبات) را با این باور که چنین غذاهایی برای دستگاه گوارش تحریک کننده هستند، از برنامه غذایی خود حذف میکنند. در حالی که آنان بایستی بدانند که فیبر با تحریک حرکات روده، نگهداری آب و تشکیل مدفوع نرم و تنظیم زمان عبور مواد از روده، به هضم و جذب و دفع مواد کمک میکند.
برخی از سالمندان در صورتی که شیر مصرف نکنند یا در معرض تابش نور خورشید قرار نگیرند، دچار کمبود ویتامین D میشوند. نرمی استخوان، عارضهای همراه با کمبود ویتامین D و کلسیم است. افراد مسن تمایل کمتری برای قرار گیری در معرض نور آفتاب دارند و به همین جهت تولید ویتامین Dدر پوست آنان کاهش خواهد یافت.
پوکی استخوان نیز در مردان سالمند و زنان یائسه شایع میباشد. در افراد مسن کاهش جذب کلسیم و افزایش دفع آن در ادرار دیده میشود و این امر میتواند منجر به برداشت مواد معدنی از استخوانها و شکستگی آنها شود. عوارض پوکی استخوان شامل کاهش قد، درد پشت، قوز پیری، مشکل در تنفس و غذاخوردن به خاطر فشردگی مهرهها که قفسه سینه را کوچکتر میکند، میباشد.
اکثر سالمندان به علت اشکالات دندانی از خوردن سبزیجات و میوهجات پرهیز میکنند، در حالی که این منابع غذایی تأمین کننده ویتامین Cمیباشند. جهت حل این مشکل به سالمندان توصیه دریافت آب میوهجات و سبزیجات نسبتا خُرْد شده میشود.
سالمندان بایستی توجه زیادی به دریافت «روی» داشته باشند، زیرا این ماده معدنی در موادی وجود دارد که اغلب افراد مسن از مصرف آنها به دلیل ناتوانی در جویدن (گوشت و مغزها) یا مشکلات گوارشی پس از مصرف (حبوبات) خودداری میکنند. یکی از راهحلها تغییر بافت چنین مواد غذایی میباشد. مثلاً استفاده از غذاهایی که گوشت چرخ کرده دارند، مثل کوفته ریزه یا استفاده از مغزهای خرد شده.
یکی از مشکلات رایج در دوران سالمندی، کمبود ویتامین 12 Bمیباشد. این کمبود به دلیل کاهش جذب 12B، به علت نبودن یک عامل داخلی که در معده تولید میشود و در جذب 12B نقش دارد، میباشد. کمبود 12B در سالمندان منجر به کمخونی بدخیم میگردد. لذا بایستی به دریافت بیشتر 12B از منابع حیوانی خصوصا جگر توجه زیادی نمود. -
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.