فیبرومیالژی و نقش تغذیه در درمان آن

فیبرومیالژی و نقش تغذیه در درمان آن
فیبرومیالژی که غالباً در زنان مشاهده می ‌شود با احساس درد و حساسیت در سراسر بدن که حداقل به مدت ۳ ماه طول بکشد، مشخص می ‌شود. در این افراد شدت درد در روزهای مختلف، متفاوت بوده و تعداد زیادی نقاط حساس بر روی بدن وجود دارد که  حتی در لمس ملایم نیز دردناک هستند.

علت بروز فیبرومیالژی:

علت بروز فیبرومیالژی مشخص نیست. اما به نظر می ‌رسد که استرس جسمی یا روحی، اختلال سیستم ایمنی و یا عفونت ‌ها می‌ توانند در شروع علائم آن نقش داشته باشند. علاوه بر تجویز دارو برای این بیماران، تغذیه مناسب نیز می ‌تواند برای آن ‌ها موثر باشد.

تغذیه و فیبرومیالژی:

• از مصرف مواد غذایی که گلوتامات به آن‌ ها افزوده شده، خودداری کنید. گلوتامات نوعی نوروترنسمیتر (انتقال دهنده عصبی) است که به طور طبیعی در بدن و برخی مواد غذایی وجود دارد. ممکن است این ترکیب در کارخانه های صنایع غذایی به عنوان افزایش دهنده طعم به برخی مواد غذایی اضافه می شود.
شایع ترین نوع گلوتامات در رژیم غذایی مونوسدیم گلوتامات (MSG) است. MSG در سوپ‌ های آماده، سبزیجات کنسرو شده، برخی از چیپس ‌ها و گوشت‌ های فرآوری شده یافت می‌ شود. بنابراین، برچسب این دسته از مواد غذایی را خوانده و در صورت وجود MSG از مصرف آن ‌ها خودداری کنید.
در مطالعه ای که در سال ۲۰۱۲ میلادی منتشر شد ۳۷ نفر که به فیبرومیالژی مبتلا بودند به مدت ۴ هفته MSG را به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کردند.
اغلب این افراد اعلام کردند که بیش از ۳۰ درصد علائم فیبرومیالژی در آن ها بهبود یافته است. سپس به مدت ۲ هفته MSG وارد رژیم غذایی این افراد شد. با مصرف MSG علائم فیبرومیالژی مجدداً در شرکت کنندگان مشاهده شد.
• از مصرف مواد غذایی فرآوری شده خودداری کنید. غذاهای فرآوری شده نسبت به غذاهای فرآوری نشده حاوی مواد افزودنی بیشتر و فیبر کمتری هستند. از غذاهای فرآوری شده می ‌توان به نان تهیه شده با آرد سفید (بدون سبوس) اشاره کرد.
در هنگام مصرف غذاهای حاوی کربوهیدرات، بیشتر از غلات کامل و سبوس دار مانند نان سبوس دار، برنج قهوه ای و … استفاده کنید.
• از رژیم غذایی DASH یا رژیم غذایی مدیترانه ‌ای پیروی کنید. هم رژیم غذایی DASH که مخصوص بیماران مبتلا به فشارخون بالا است و هم رژیم غذایی مدیترانه ‌ای در کاهش التهاب بدن و کنترل علائم فیبرومیالژی مفید هستند.
این دو رژیم کمی با هم تفاوت دارند، اما هر دو غنی از میوه، سبزی، منابع پروتئینی کم چرب، غلات کامل و حبوبات هستند.
تغذیه و فیبرومیالژی
• از مصرف گوشت‌ های دودی یا نمک سود شده و همچنین مصرف گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس خودداری کنید.
• به میزان کافی ویتامین D دریافت کنید. در افراد مبتلا به فیبرومیالژی اگر کمبود ویتامین D وجود داشته باشد دریافت مکمل این ویتامین به کاهش درد کمک می‌ کند.
ویتامین D علاوه بر مکمل ‌ها در برخی مواد غذایی مانند ماهی، زرده تخم مرغ و لبنیات غنی شده با این ویتامین نیز یافت می‌ شود. زمانی که در معرض نور خورشید قرار می ‌گیرید ویتامین D در پوست ساخته می ‌شود. البته مواجهه طولانی مدت با نور خورشید می تواند احتمال ابتلا به سرطان پوست و بیماری های چشمی را افزایش دهد.
• از منابع غذایی حاوی منیزیم استفاده کنید. منیزیم در حبوبات، سبزیجات برگ سبز و مغزهای خوراکی وجود دارد. یک مطالعه منتشر شده در سال ۲۰۱۳ میلادی نشان داد دریافت مکمل سیترات منیزیم می‌ تواند علائم فیبرومیالژی را کاهش دهد.
• از منابع غذایی حاوی اسید چرب امگا ۳ استفاده کنید. امگا ۳ استرس اکسیداتیو و التهاب را در بدن کاهش داده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می ‌کند. استرس اکسیداتیو زمانی رخ می دهد که مقدار زیادی رادیکال آزاد در بدن تولید شده و به سلول های بدن آسیب وارد می کند.
امگا ۳ در گردو، ماهی، دانه بزرک و دانه چیا یافت می‌ شود. مصرف کپسول های امگا ۳ توصیه نمی شود. زیرا این کپسول ها حاوی ژلاتین هستند. ژلاتین حاوی اسید آمینه آسپارتات است. آسپارتات می تواند با فعال کردن گیرنده گلوتامات بر روی سلول های عصبی در بروز علائم فیبرومیالژی نقش داشته باشد.
• غذاهای حاوی آنتی‌اکسیدان مصرف کنید. انواع میوه‌ ها و سبزیجات رنگی (قرمز، سبزی، نارنجی، بنفش و زرد) منبع خوب آنتی‌اکسیدان به شمار رفته و به کاهش علائم فیبرومیالژی کمک می‌ کنند.
• از مصرف شیرین کننده های مصنوعی (قندهای مصنوعی) خودداری کرده و مصرف قند معمولی را محدود کنید. توصیه می شود از مصرف قندهای مصنوعی مانند آسپارتام، آسه سولفام کا، ساخارین و سوکرالوز خودداری شود. برای شیرین کردن غذاها می توانید از مقدار کمی قند معمولی و عسل استفاده کنید.
هنگامی که به علت ابتلا به فیبرومیالژی احساس خستگی می کنید برای آن که انرژی خود را افزایش دهید غذاها و نوشیدنی های شیرین مصرف نکنید. مصرف این مواد غذایی سبب افزایش وزن، دیابت، بیماری قلبی و سرطان می شود.

Loading