غذاهایی که می خورید به بدن شما انرژی می دهند. اما در این زمینه غذاهای مختلف می توانند تاثیرات متفاوتی بر بدن داشته باشند. مصرف برخی غذاها به کمبود انرژی منجر شده و احساس خستگی را افزایش می دهد.
۵ غذا که سبب کمبود انرژی و خستگی می شوند:
۱- غذاهای حاوی کربوهیدرات ساده
کربوهیدرات ساده در نان تهیه شده با آرد سفید یا تصفیه شده، کلوچه، بیسکوئیت، کیک، شیرینی جات و … یافت می شود. غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی قند یا آرد تصفیه شده هستند فیبر کمی دارند. به همین علت قند موجود در این دسته از مواد غذایی به سرعت وارد گردش خون می شود. بعد از مصرف این غذاها انرژی شما افزایش می یابد. اما قند خون به همان سرعت که بالا رفته کاهش می یابد و شما احساس خستگی خواهید کرد.
۲- نوشیدنی های شیرین
نوشیدنی های شیرین از جمله نوشابه های ورزشی و انرژی زا، نوشابه های گازدار و آب میوه ها همانند غذاهای شیرین که در بالا به آن ها اشاره شد انرژی شما را به سرعت افزایش می دهند. اما به همان سرعت نیز انرژی شما کاهش می یابد.
برخی از این نوشیدنی ها حاوی کافئین هستند. اگر به علت مصرف بیش از حد نوشیدنی های حاوی کافئین خواب شبانه شما مختل شود صبح روز بعد احساس خستگی خواهید داشت.
۳- نوشیدنی های حاوی کافئین
احتمالاً هنگامی که روز خود را با یک لیوان چای یا قهوه شروع می کنید احساس می کنید انرژی بیشتری دارید. زیرا کافئین می تواند میزان هوشیاری شما را افزایش دهد. اما اگر در مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین زیاده روی کنید و یا قبل از خواب از این نوشیدنی ها استفاده کنید ممکن است احساس خستگی و کمبود انرژی به سراغ شما بیاید.
اگر به اختلال خواب مبتلا هستید حداقل ۶ ساعت قبل از خواب از مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین خودداری نمایید.
۴- غذاهای سرخ شده
اگر شما رژیم غذایی پرچربی داشته باشید احتمالاً در طی روز و یا بعد از صرف وعده غذایی احساس خواب آلودگی خواهید داشت. مواد غذایی سرخ شده حاوی مقدار زیادی روغن هستند و نمی توانند انرژی مورد نیاز مغز را تامین نمایند. از سوی دیگر، زیاده روی در مصرف این مواد غذایی برای سلامت قلب مضر است.
متخصصین تغذیه توصیه می کنند که از مصرف غذاهای سرخ شده اجتناب شود. با این حال، اگر تمایل شدیدی به مصرف این نوع مواد غذایی دارید مصرف آن ها را به چند بار در ماه محدود کرده و هر بار حجم کمی از آن ها را مصرف کنید.
۵- غذاهای حاوی گلوتن (در بیماران مبتلا به سلیاک)
اگر شما به بیماری سلیاک مبتلا باشید نمی توانید پروتئین موجود در گندم، جو، جو دوسر و چاودار را هضم نمایید. در نتیجه بعد از مصرف این دسته از مواد غذایی به مشکلات گوارشی مبتلا شده و احساس خستگی خواهید داشت.
اگر شما به بیماری سلیاک مبتلا نیستید نیازی نیست که مصرف غذاهای حاوی گلوتن را محدود کنید. اما در صورت ابتلا به این بیماری از غذاها و غلات فاقد گلوتن مانند برنج و کینوآ استفاده نمایید.
ارتباط پرخوری با کمبود انرژی بدن و احساس خستگی:
احتمالاً متوجه شده اید هر بار که پرخوری می کنید و مقدار زیادی غذا مصرف می کنید نیاز به چرت زدن دارید. برای پیشگیری از بروز این حالت کمتر غذا بخورید و سعی کنید بیشتر بشقاب خود را با سبزیجات پر کنید.
غذاهایی که مانع بروز خستگی می شوند:
۱- غلات کامل
از غلات کامل می توان به برنج قهوه ای، جو دوسر و نان سبوس دار اشاره کرد. این مواد غذایی فیبر زیادی داشته و انرژی بدن شما را برای مدت طولانی تری حفظ می کنند. علاوه بر این، غلات کامل حاوی مواد مغذی مختلفی هستند که می توانند برای سلامتی مفید باشند.
۲- آب
آب کالری ندارد، بنابراین نمی تواند در تامین انرژی مورد نیاز بدن شما نقش داشته باشد. اما اگر به میزان کافی آب ننوشید ممکن است احساس خستگی کنید. سعی کنید به طور منظم در طی روز آب بنوشید. می توانید از مقداری آب لیموترش برای طعم دار کردن آب مصرفی خود استفاده نمایید.
۳- لبنیات
لبنیات سطح انرژی بدن را کاهش نداده و سبب بروز خستگی نمی شوند. اگر عدم تحمل لاکتوز دارید می توانید از شیر بدون لاکتوز و یا ماست استفاده کنید. سعی کنید لبنیاتی را مصرف کنید که با ویتامین D غنی شده باشند. بدن به دلایل مختلف به کلسیم و ویتامین D نیاز دارد.
۴- غذاهای که شاخص گلایسمی (GI) پایینی دارند
غذاها و نوشیدنی های شیرین معمولاً GI بالایی دارند. بنابراین، قند خون را به سرعت بالا برده و بعد از آن قند خون افت می کند. نوسانات قند خون می تواند سبب بروز خستگی و کمبود انرژی شود.
به منظور پیشگیری از بروز مشکل فوق سعی کنید مصرف غذاها با GI پایین را افزایش دهید. حبوبات، ماهی، مرغ، گوشت قرمز و سبزیجات غیرنشاسته ای GI کمی دارند. شما می توانید غذاها با GI مختلف را به طور همزمان استفاده کنید.