مشکلات گوارشی سالمندان

سبک زندگی در فرآیند پیر شدن شما نقش دارد. به طوری که این فرآیند می تواند برای هر کس منحصر به فرد باشد. با این حال، برخی از تغییرات جسمی و ذهنی بین افراد سالمند مشترک است. این تغییرات برای تمامی سالمندان رخ داده و نمی توان از بروز آن ها جلوگیری کرد. افزایش آگاهی می تواند مواجهه با تغییرات و مشکلات سالمندان را آسان تر کند.

مشکلات سالمندان: مشکلات ذهنی و جسمی

۱- تغییرات ذهنی
با بالا رفتن سن بخش هایی از مغز کوچک شده و سرعت انتقال پیام بین مناطق مختلف آن کاهش می یابد. در نتیجه ممکن است شما برای به یاد آوردن نام ها و برخی از کلمات خاص با مشکل روبرو شوید. همچنین ممکن است انجام چند کار به طور همزمان و تمرکز کردن برای شما سخت تر شود.
این تغییرات به معنای بروز آلزایمر نبوده و نباید سبب نگرانی شود. زیرا بخش طبیعی فرآیند پیر شدن محسوب می شود. در افراد مبتلا به آلزایمر و سایر انواع دمانس (زوال عقل) حافظه به شدت کاهش پیدا کرده و فرد در انجام کارهای روزمره ناتوان است.

۲- تغییرات در قلب
با بالا رفتن سن ضربان قلب در هنگام ورزش کردن و یا استرس افزایش پیدا نمی کند. دیواره قلب ضخیم تر و دریچه های آن سفت تر می شوند. ممکن است به علت تغییرات ایجاد شده در سیستم الکتریکی قلب ضربان قلب نامنظم شود.
یکی از شایع ترین مشکلات سالمندان تشکیل پلاک در داخل شریان ها است. پیروی از رژیم غذایی سالم، ورزش کردن و اجتناب از سیگار می تواند احتمال بروز این مشکل را کاهش دهد.

مشکلات سالمندان

۳- تغییرات پوستی
با افزایش سن ایجاد لک و چین و چروک بر روی پوست موضوع شگفت انگیزی نیست. ممکن است افراد سالمند متوجه شوند که در مقایسه با گذشته تعریق کمتری دارند. یکی از مشکلات سالمندان آن است که پوست معمولاً خشک تر و حساس تر می شود. استفاده از مرطوب کننده ها و کرم ضد آفتاب به حفظ سلامت و شادابی بیشتر پوست کمک می کند.

۴- تغییر رژیم غذایی
در افراد سالمند متابولیسم (سوخت و ساز) کاهش پیدا می کند. به همین دلیل برای جلوگیری از افزایش وزن باید کالری دریافتی کمتر شود. از سوی دیگر، برخی از سالمندان کمتر از گذشته متوجه تشنگی و گرسنگی خود می شوند.
سالمندان باید از مواد غذایی سالم مانند میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، لبنیات کم چرب و منابع کم چرب پروتئین استفاده کنند. احتمال کمبود ویتامین B12 و ویتامین D در سالمندان بالا است. بنابراین، ممکن است برخی از آن ها به دریافت مکمل نیاز داشته باشند.

۵- تغییر استخوان ها، مفاصل و عضلات
از هر ۴ زن سالمند ۱ نفر به استئوپروز (پوکی استخوان) مبتلا می شود. پوکی استخوان در برخی از مردان نیز مشاهده می شود. با افزایش سن عضلات ضعیف تر شده و تاندون ها که عضلات را به اسکلت بدن متصل می کنند سفت تر می شوند. بعد از هفتاد سالگی قد حدود ۵/۲ تا ۵ سانتی متر کوتاه تر می شود. ورزش کردن می تواند از بروز این تغییرات جلوگیری کند.

۶- اختلال خواب
کاهش مدت زمانی که در خواب عمیق سپری می شود یکی از مشکلات سالمندان است. به طوری که ممکن است در طی شب دفعات بیشتری از خواب بیدار شده و مجدداً بخوابند.
بی خوابی یکی از مشکلات افراد بالای ۷۰ سال، به خصوص در میان زنان، است. افراد سالمند باید هر شب ۷ تا ۸ ساعت بخوابند. اگر با مشکل بی خوابی و سایر اختلالات خواب مواجه هستید با پزشک مشورت کنید.

۷- تضعیف سیستم ایمنی بدن
با افزایش سن سیستم دفاعی بدن ضعیف می شود. در نتیجه افراد سالمند سریع تر بیمار می شوند. به همین علت دریافت واکسن آنفلوآنزا، پنومونی (ذات الریه) و زونا برای افراد سالمند مفید است.

۸- مشکلات گوارشی
بعد از ۷۰سالگی دیواره معده آسیب پذیرتر می شود. در نتیجه احتمال ابتلا به زخم های گوارشی بیشتر است. مصرف زیاد آسپرین و داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) احتمال بروز زخم معده را افزایش می دهد.
یکی از شایع ترین مشکلات سالمندان ابتلا به یبوست است. بخشی از این مشکل به علت کاهش کارآیی دستگاه گوارش در انتقال مواد غذایی است. دریافت داروهای متعدد و کاهش فعالیت بدنی نیز در بروز یبوست نقش دارند.

۹- تغییر دستگاه ادراری
در افراد سالمند توانایی مثانه برای نگهداری ادرار کاهش یافته و عضلات آن ضعیف می شوند. در نتیجه دفعات دفع ادرار در مقایسه با گذشته بیشتر می شود. بسیاری از زنان بعد از ۷۰ سالگی با مشکل بی اختیاری ادرار روبرو می شوند. اختلالات مربوط به غده پروستات نیز در مردان می تواند مشکل ساز باشد.

۱۰- مشکلات بینایی
با افزایش سن سرعت واکنش مردمک چشم نسبت به تغییرات نور کاهش پیدا می کند. زیرا عضلات چشم کمی ضعیف تر می شود. در نتیجه ممکن است چشم های شما هنگامی که از محیط تاریک وارد محیط روشن می شوید (یا بالعکس) نیاز به زمان بیشتری برای تطابق یافتن داشته باشند.

۱۱- مشکلات شنوایی
حدود یک سوم افراد ۶۵ تا ۷۴ سال و نیمی از افراد بالای ۷۵ سال به کاهش شنوایی مبتلا می شوند. اگر متوجه شدید که در شنیدن صداهای روزمره با مشکل روبرو هستید با پزشک در مورد راهکارهایی که می توانند به حل این مشکل کمک کنند مشورت نمایید.

Loading