بیماری های دوران سالمندی – سالمندان و مشکلات آن ها

بیماری های دوران سالمندی – سالمندان و مشکلات آن ها

هنگامی که شما به ۵۰ سالگی می رسید به تدریج احتمال بروز برخی از بیماری ها در شما افزایش می یابد. بیماری های قلبی – عروقی، مشکلات چشمی، بیماری های استخوانی و … از شایع ترین بیماری های دوران سالمندی به شمار می روند.

بیماری های دوران سالمندی:

۱- حمله قلبی

حمله قلبی یکی از مهم ترین بیماری های دوران سالمندی است. شایع ترین علامت حمله قلبی درد قفسه سینه، تنگی نفس و درد در ناحیه پشت، شانه ها و یا گردن است. شما ممکن است تعریق یا سرگیجه را نیز تجربه کنید. اگر وزن شما مناسب باشد، سیگار نکشید و به طور منظم فعالیت بدنی داشته باشید احتمال ابتلا به حمله قلبی کاهش می یابد.

۲- سکته مغزی

سکته مغزی یکی از رایج ترین بیماری های دوران سالمندی است. هنگامی که خون کافی به بخش هایی از مغز نرسد سکته مغزی رخ می دهد. نرسیدن خون به سلول های مغز سبب مرگ آن ها می شود.
اگر به طور ناگهانی ضعف یا بی حسی در صورت، دست ها یا پاها، گیجی یا اختلال در تکلم را تجربه کردید سریعاً به اورژانس مراجعه کنید. اگر فشارخون خود را کنترل کنید، رژیم غذایی کم چرب داشته باشید، استرس خود را کنترل کنید، ورزش کنید و سیگار نکشید می توانید شانس بروز سکته مغزی را کاهش دهید.

۳- آنوریسم

اصلاح سبک زندگی نه تنها احتمال ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی را کاهش می دهد، بلکه می تواند از بروز آنوریسم نیز پیشگیری کند.
آنوریسم زمانی رخ می دهد که دیواره شریان ها ضعیف شده و بیرون زدگی هایی در آن ها مشاهده می شود. آنوریسم با گذشت زمان می تواند سبب خونریزی داخلی و سکته مغزی شود. علائم آنوریسم عبارتند از: درد، تهوع، سرگیجه و افزایش ضربان قلب.

۴- سنگ کیسه صفرا

کیسه صفرا اندام کوچکی است که در زیر کبد قرار دارد. اندازه سنگ های کیسه صفرا می تواند از ریز به اندازه دانه شن تا درشت به اندازه توپ گلف متغیر باشد. اگر شما چاق باشید، به دیابت یا بیماری کرون مبتلا باشید یا ورزش نکنید احتمال ابتلا به سنگ کیسه صفرا در شما افزایش می یابد.

۵- پانکراتیت حاد (التهاب حاد پانکراس)

پانکراس آنزیم ها و هورمون هایی مانند انسولین را تولید کرده و از این طریق به هضم مواد غذایی و کنترل قند خون کمک می کند.
پانکراتیت سبب بروز علائمی مانند درد معده، تهوع، استفراغ و تب می شود. پانکراتیت می تواند حیات را به خطر اندازد. اگر علائم پانکراتیت را تجربه کردید به اورژانس مراجعه کنید. مصرف الکل و افزایش تری گلیسیرید خون می تواند در بروز پانکراتیت نقش داشته باشد.

۶- شکستن استخوان ها

این مشکل ممکن است در هر سنی رخ دهد. اما با افزایش سن به علت ضعیف شدن استخوان ها احتمال شکستن آن ها بیشتر می شود. کاهش تراکم استخوان که استئوپروز (پوکی استخوان) نامیده می شود در زنان سالمند از شیوع بالاتری برخوردار است.
کلسیم و ویتامین D سرعت پیشرفت پوکی استخوان را کاهش می دهند. برخی از داروها نیز می توانند به حفظ تراکم استخوان یا افزایش آن کمک کنند.

۷- سرگیجه

اگر کریستال های کوچکی که در گوش داخلی قرار دارند جا به جا شوند ممکن است دچار سرگیجه شود. وظیفه گوش داخلی حفظ تعادل بدن است. در سالمندان احتمال جا به جا شدن این کریستال ها بیشتر است.

۸- جداشدگی شبکیه چشم

شبکیه چشم یک لایه حساس به نور است که اطلاعات مربوط به بینایی را به مغز می فرستد. هنگامی که شبکیه همانند رها شدن کاغذ دیواری از روی دیوار جدا شود عملکرد آن مختل می شود. این مشکل می تواند سبب از دست دادن بینایی شود. بنابراین، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
احتمال بروز جداشدگی شبکیه در افرادی که به علت ابتلا به آب مروارید جراحی شده اند یا به سایر بیماری های چشمی مبتلا هستند بیشتر است.

۹- سنگ کلیه

سنگ های کلیه معمولاً از جنس کلسیمی هستند. سنگ های ریز با درد کمتری از بدن دفع می شوند، اما سنگ های بزرگتر سبب درد شدید و خونریزی، عفونت یا انسداد مجرای ادرار می شوند.
احتمال ابتلا به سنگ کلیه در مردان در مقایسه با زنان بیشتر است. نوشیدن مایعات کافی (به خصوص آب) نقش زیادی در پیشگیری از تشکیل سنگ در کلیه ها دارد.

۱۰- پنومونی (ذات الریه)

احتمال بروز پنومونی ناشی از باکتری در افراد بالای ۵۰ سال بیشتر است. پنومونی پنوموکوکال می تواند بسیار خطرناک باشد. احتمال بروز این پنومونی در سالمندان بیشتر است زیرا با افزایش سن سیستم ایمنی بدن ضعیف می شود. به همین علت توصیه می شود افراد بالای ۶۵ سال واکسن بزنند.

۱۱- تنگی کانال نخاعی

یکی از بیماری های دوران سالمندی تنگی کانال نخاعی است. در این افراد تنگ شدن کانال نخاعی سبب وارد آمدن فشار به اعصاب خروجی از نخاع می شود. علائم این بیماری عبارتند از: درد، بی حسی، ضعف پاها و …. برای درمان تنگی کانال نخاعی از داروها، فیزیوتراپی و در برخی موارد جراحی استفاده می شود.

۱۲-نقرس

در مبتلایان به نقرس درد و تورم مفاصل، به خصوص در شست پا، دیده می شود. نقرس نوعی آرتریت است که به علت تجمع اسید اوریک در بدن ایجاد می شود. چاقی، دریافت برخی از داروها برای درمان فشارخون بالا، مصرف زیاد گوشت قرمز و و نوشیدن الکل احتمال ابتلا به نقرس را افزایش می دهد.

۱۲- آمبولی ریوی

زمانی که لخته خون وارد عروق ریه شود آمبولی ریوی رخ می دهد. در سالمندان احتمال بروز آمبولی ریوی بیشتر است. آمبولی ریوی می تواند بسیار خطرناک باشد، بنابراین در صورت مشاهده علائمی مانند درد، تنگی نفس ناگهانی و سرگیجه سریعاً به اورژانس مراجعه کنید. سایر علائم آمبولی ریوی عبارتند از: سرفه خونی و درد پاها.
اگر به بیماری قلبی مبتلا هستید، اخیراً عمل جراحی داشته اید و یا به مدت طولانی در هواپیما یا ماشین نشسته اید احتمال بروز این مشکل در شما افزایش می یابد.

Loading