ممکن است تپش قلب سبب ترس شما شود. اما در اغلب موارد تپش قلب جدی نبوده و به ندرت نیاز به درمان دارد. در این مقاله با برخی از دلایل ابتلا به این مشکل آشنا خواهید شد.
دلایل تپش قلب:
۱- استرس و اضطراب
احساسات شدید سبب ترشح هورمون هایی می شود که سرعت ضربان قلب را افزایش می دهند. حملات ترس (حملات پانیک) که به معنای هجوم ناگهانی نگرانی و ترس است چند دقیقه طول می کشد. علائم این مشکل عبارتند از: افزایش ضربان قلب، تعریق، لرز، اختلال در تنفس و درد در قفسه سینه. حملات ترس ممکن است علائمی مشابه سکته قلبی داشته باشند. اگر مطمئن نیستید که به کدام مشکل مبتلا شده اید به پزشک مراجعه کنید.
۲- ورزش
ورزش کردن برای سلامتی مفید است. فعالیت هایی مانند دویدن و … به طور طبیعی باعث می شوند ضربان قلب افزایش یابد. افزایش ضربان قلب سبب می شود خون بیشتری به سمت عضلات در حال فعالیت پمپ شود.
۳- کافئین
کافئین یک ماده محرک است که ضربان قلب را افزایش می دهد. این ماده در قهوه، نوشیدنی های انرژی زا، چای، شکلات و … یافت می شود.
در یک مطالعه مشاهده شد که کافئین موجود در قهوه، چای و شکلات احتمالاً نمی تواند در افرادی که قلب سالم دارند سبب تپش قلب شود. با این حال، مشخص نیست که آیا در افراد مبتلا به اختلال ریتم قلب دریافت کافئین چنین تاثیری دارد یا خیر؟
۴- نیکوتین
این ماده که در سیگار و سایر دخانیات یافت می شود سبب افزایش فشارخون و افزایش سرعت ضربان قلب می شود. اگرچه ترک سیگار فوراً سبب رفع تپش قلب نمی شود اما قطعاً بهترین اقدامی است که می توانید به منظور حفظ سلامت قلب انجام دهید.
۵- تغییرات هورمونی
سرعت ضربان قلب زنان ممکن است در دوران عادت ماهیانه، بارداری، نزدیک به دوران یائسگی و در دوران یائسگی بیشتر شود. دلیل این امر تغییرات هورمونی است. افزایش ضربان قلب در این شرایط معمولاً موقتی بوده و نگران کننده نیست.
در دوران بارداری ابتلا به کم خونی نیز می تواند سبب تپش قلب شود. زیرا به علت کاهش تعداد گلبول های قرمز خون اکسیژن کافی در اختیار اندام های مختلف بدن قرار نمی گیرد.
۶- تب
هنگامی که به علت بیماری تب می کنید بدن با سرعت بیشتری انرژی مصرف می کند. این امر می تواند سبب تپش قلب شود. معمولاً اگر درجه حرارت بدن بالاتر از ۴/۱۰۰ درجه فارنهایت (بالاتر از ۳۸ درجه سانتی گراد) باشد ضربان قلب افزایش پیدا می کند.
۷- استفاده از برخی داروها
برخی از داروها ممکن است در بروز تپش قلب نقش داشته باشند، از جمله:
• آنتی بیوتیک ها
• داروهای ضد قارچ
• داروهای ضد روان پریشی
• داروهای استنشاقی آسم
• داروهای سرماخوردگی و ضد سرفه
• داروهای کاهنده فشارخون
• قرص های تیروئید
اگر از داروهای فوق استفاده می کنید در مورد تاثیر دارو بر ضربان قلب خود با پزشک مشورت کنید. بدون مشورت با پزشک مصرف دارو را قطع نکرده و یا دوز آن را تغییر ندهید.
۸- افت قند خون
آیا تاکنون متوجه شده اید که بعد از حذف یک وعده غذایی احساس لرز و ضعف می کنید؟ یکی دیگر از مشکلات ناشی از حذف وعده غذایی بروز تپش قلب است. هنگامی که قند خون بیش از حد کاهش می یابد بدن هورمون هایی مانند آدرنالین ترشح می کند تا برای مواجهه با این مشکل آماده شود. این هورمون ضربان قلب را افزایش می دهد.
۹- ابتلا به پرکاری تیروئید
تیروئید یک غده پروانه ای شکل است که در جلوی گردن قرار دارد. این غده هورمون هایی تولید می کند که یکی از وظایف آن ها تنظیم متابولیسم (سوخت وساز) است. در افراد مبتلا به پرکاری تیروئید میزان تولید هورمون های تیروئید افزایش می یابد. این هورمون ها ضربان قلب را افزایش می دهند. دریافت بیش از حد دارو در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید نیز می تواند ضربان قلب را افزایش دهد.
۱۰- اختلال ریتم قلب
گاهی اوقات ریتم نامنظم قلب که آریتمی نامیده می شود در بروز تپش قلب نقش دارد. از این اختلالات می توان به فیبریلاسیون دهلیزی، تاکیکاردی فوق بطنی و تاکیکاردی بطنی اشاره کرد.
۱۱- انقباض زودرس بطن (PVCs)
این مشکل به معنای ضربان های اضافی و غیرطبیعی است که در یکی از دو بطن قلب رخ می دهد. اگر قلب شما سالم است بروز گاه به گاه PVCs نگران کننده نیست. اما اگر به بیماری قلبی مبتلا هستید نیاز به درمان دارید.
۱۲- مصرف الکل، کوکائین و سایر مواد مخدر
کوکائین فشارخون را بالا برده و سبب افزایش ضربان قلب و آسیب عضله قلب می شود. آمفتامین ها سیستم عصبی را تحریک کرده و ضربان قلب را افزایش می دهند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید؟
اگر شما سالم هستید معمولاً نباید نگران تپش قلب هایی باشید که گاهی اوقات رخ داده و فقط چند ثانیه طول می کشند. اما اگر اغلب اوقات به این مشکل مبتلا می شوید و یا یکی از علائم زیر را دارید به پزشک مراجعه کنید:
• درد یا احساس فشار در قفسه سینه
• تنگی نفس
• سرگیجه
• غش