احتمالاً بسیاری از شما می دانید که افسردگی و اضطراب ممکن است اشتها را افزایش دهد. اما شاید ندانید که انتخاب های غذایی شما نیز می تواند تاثیر چشمگیری بر روی سلامت روحی و روانی تان داشته باشد. به همین علت تصمیم داریم در این مقاله شما را با برخی از غذاهای مضر برای افسردگی و اضطراب آشنا کنیم.
غذاهای مضر برای افسردگی و اضطراب:
۱- افسردگی و آبمیوه ها
فیبری که در میوه ها وجود دارد هم حس سیری را افزایش می دهد و هم سرعت جذب قند را در روده کاهش می دهد. نوشیدن آبمیوه که فاقد فیبر است به سرعت قند خون را افزایش و سپس با همان سرعت قند خون را کاهش می دهد. این امر سبب گرسنگی و افزایش تحریک پذیری فرد می شود.
با توجه به توضیح فوق مصرف آبمیوه ها به کاهش اضطراب و افسردگی کمک نمی کند. بنابراین، به جای آبمیوه از میوه های تازه استفاده کرده و در زمان تشنگی آب بنوشید.
۲- نوشابه های گازدار (غیررژیمی) و اضطراب
نوشابه های گازدار حاوی مقدار زیادی قند ساده هستند که به سرعت قند خون را افزایش می دهد. این نوشیدنی ها فاقد مواد مغذی مورد نیاز بدن هستند. نتایج برخی تحقیقات نشان داده که بین مصرف نوشیدنی های شیرین و افسردگی ارتباط وجود دارد.
۳- نوشابه های رژیمی و اضطراب
شاید به نظر برسد که مصرف نوشابه های رژیمی بی ضرر است. اما همیشه این طور نیست. اگرچه ممکن است با مصرف نوشابه های رژیمی قند خون به سرعت بالا نرود اما مصرف این نوشیدنی ها نیز می تواند سبب بروز افسردگی شود. در حقیقت مصرف نوشیدنی های رژیمی بیش از نوشیدنی های معمولی با افسردگی مرتبط است. از سوی دیگر، کافئین زیادی که در انواع نوشیدنی ها وجود دارد می تواند اضطراب را تشدید نماید.
۴- نان تهیه شده با آرد تصفیه شده و بدون سبوس
نان های سفید از جمله غذاهای مضر برای افسردگی و اضطراب به شمار می روند. استفاده از آرد تصفیه شده سبب می شود بعد از خوردن نان قند خون به سرعت افزایش پیدا کند. در نتیجه ابتدا احساس می کنید پرانرژی هستید اما بعد از مدت کوتاهی به علت افت قند خون انرژی شما کاهش پیدا می کند. این امر می تواند سبب تشدید افسردگی و اضطراب شود. به همین علت مصرف نان های سبوس دار ارجحیت دارد.
۵- سس کچاپ و افسردگی و اضطراب
این سس علاوه بر گوجه فرنگی مقدار قابل توجهی قند دارد. هر ۱ قاشق غذاخوری سس کچاپ حاوی ۴ گرم قند است. همان طور که گفته شد مصرف زیاد قند می تواند با بروز علائم افسردگی و اضطراب همراه باشد. سس های رژیمی نیز ممکن است حاوی قندهای مصنوعی (قندهای رژیمی) باشند. تحقیقات نشان داده که این نوع از قندها نیز ممکن است با افسردگی و اضطراب مرتبط باشند.
۶- دریافت زیاد کافئین
اگر به دریافت کافئین عادت ندارید مصرف زیاد آن می تواند در تغییر خلق و خوی شما تاثیر داشته باشد. کافئین زیاد خواب شما را هم مختل می کند. در افرادی که هر روز کافئین دریافت می کنند قطع ناگهانی آن ممکن است به بروز مشکلات خلقی منجر شود.
اگر فکر می کنند که مصرف غذاها و نوشیدنی های حاوی کافئین در بروز افسردگی و اضطراب شما موثر است سعی کنید به تدریج مصرف این خوراکی ها و نوشیدنی ها را کاهش دهید. در این شرایط بهتر است به جای قهوه دارای کافئین از انواع بدون کافئین آن استفاده کنند.
۷- نوشیدنی های انرژی زا
مصرف نوشیدنی های انرژی زا می تواند سبب افزایش ضربان قلب، اضطراب و اختلال خواب شود. این نوشیدنی ها به علت داشتن مقدار زیادی کافئین و قند از غذاهای مضر برای افسردگی و اضطراب محسوب می شوند.
۸- مواد غذایی حاوی اسید چرب ترانس
اسید چرب ترانس در روغن های گیاهی جامد، غذاهای سرخ شده، فست فودها، کیک ها، کلوچه ها و کراکرها یافت می شود. تحقیقات نشان داده که چرب های ترانس احتمال ابتلا به افسردگی را افزایش می دهند. به همین علت خوراکی های حاوی این اسید چرب جزء غذاهای مضر برای افسردگی و اضطراب طبقه بندی می شوند.
به جای چربی های ناسالم از چربی های سالم که در مغزهای خوراکی، آووکادو، روغن های گیاهی مایع و ماهی وجود دارند، استفاده کنید. چربی های سالم به بهبود خلق و خو کمک می کنند.
۹- سس سویا (برای افراد حساس به گلوتن)
بسیاری از افراد نمی دانند که سس سویا همانند گندم، جو و چاودار حاوی گلوتن است. افرادی که به گلوتن حساس هستند باید از مصرف سس سویا خودداری کنند. اگر نسبت به گلوتن حساس هستید مصرف غذاهای حاوی این ماده می تواند به بروز اضطراب و افسردگی منجر شود.
۱۰- غذاهای فرآوری شده و بیماری افسردگی
مصرف زیاد گوشت های فرآوری شده (مانند سوسیس)، غذاهای سرخ شده و آبنبات احتمال ابتلا به افسردگی و اضطراب را افزایش می دهد. در مقابل، رژیم غذایی غنی از غلات کامل، میوه ها، سبزیجات و ماهی به بهبود خلق و خو کمک می کند.
۱۱- دونات
اگرچه مصرف کم دونات مضر نیست اما مصرف بیش از حد آن تاثیر منفی بر خلق و خو دارد. زیرا دونات حاوی آرد سفید (بدون سبوس) و چربی های ناسالم است. بنابراین، بهتر است از این ماده غذایی به طور روتین استفاده نکنید.
واژگان کلیدی: