تاکنون تحقیقات زیادی در مورد خواص گردو انجام شده است. یکی از مهم ترین فواید مصرف گردو کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی – عروقی (CVD) است.
مغزهای خوراکی به علت داشتن مواد مغذی مختلف برای سلامتی مفید بوده و می توانند خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش دهند. این دسته از مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب غیراشباع (چربی های مفید)، فیبر، ویتامین E، فولات (ویتامین B9)، پتاسیم، کلسیم و منیزیم هستند.
خواص گردو برای مبتلایان به دیابت نوع ۲:
بعد از صرف غذا کربوهیدرات های موجود در آن در دستگاه گوارش تجزیه و سپس به شکل قند وارد گردش خون می شوند. با ورود قند به داخل خون هورمون انسولین از پانکراس (لوزالمعده) ترشح می شود. انسولین به ورود قند به داخل سلول ها و تامین انرژی مورد نیاز آن ها کمک می کند.
دیابت یکی از شایع ترین بیماری ها است. این بیماری به اشکال مختلف شامل دیابت نوع ۱، دیابت نوع ۲ و دیابت بارداری تقسیم می شود.
دیابت نوع ۱ به علت کاهش تولید انسولین در بدن ایجاد می شود. اما دیابت نوع ۲ یک بیماری مزمن است که در مبتلایان به آن به علت کاهش توانایی بدن برای استفاده از هورمون انسولین میزان قند خون افزایش می یابد.
چاقی، نداشتن فعالیت بدنی، سابقه ابتلا به دیابت بارداری یا سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و … در بروز دیابت نوع ۲ نقش دارند. اگر این بیماری به خوبی کنترل نشود فرد به عوارضی مانند مشکلات کلیوی و بیماری های قلبی – عروقی مبتلا می شود.
سال ها است که تحقیقات نشان داده اند مصرف مغزهای خوراکی در پیشگیری از بروز بیماری قلبی نقش دارند. یک مطالعه جدید که توسط انجمن قلب آمریکا انجام و در مجله Circulation Research منتشر شده نشان می دهد مصرف این دسته از مواد غذایی خطر ابتلا به بیماری قلبی را در مبتلایان به دیابت کاهش می دهد.
آماری که از سوی سازمان جهانی بهداشت (WHO) منتشر شده نشان می دهد که ۳۱ موارد مرگ و میر در جهان با ابتلا به بیماری قلبی عروقی مرتبط است. تخمین زده می شود که این بیماری در سال ۲۰۳۰ میلادی سبب مرگ ۲۳ میلیون نفر از مردم جهان باشد. در ایران نیز ۳۳ تا ۳۹ درصد موارد مرگ و میر با ابتلا به بیماری قلبی عروقی در ارتباط است.
بیماری های قلبی – عروقی مهم ترین علت مرگ در میان مبتلایان به دیابت نوع ۲ هستند. علاوه بر قند خون بالا، ابتلا به چاقی، بی تحرکی، رژیم غذایی نامناسب، استعمال دخانیات، آلودگی هوا و … نیز در بروز CVD نقش دارند.
در این مطالعه به منظور بررسی خواص گردو و سایر مغزهای خوراکی اطلاعات مربوط به عادات غذایی حدود ۱۶ هزار فرد بزرگسال جمع آوری شد. نتایج این پژوهش نشان داد مصرف انواع مغزهای خوراکی، به ویژه بادام و گردو، برای سلامتی مفید است.
با توجه به یافته های این مطالعه در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ که ۵ بار در هفته از مغزها استفاده می کردند احتمال ابتلا به بیماری های قلبی – عروقی ۱۷ درصد و احتمال مرگ ناشی از آن ۳۴ درصد کمتر بود. این نتایج از توصیه به افزایش مصرف مغزها توسط بیماران مبتلا به قند خون بالا حمایت می کند.
خواص گردو و سایر مغزهای خوراکی در حفظ سلامت قلب و عروق:
اگرچه تاثیر دقیق مصرف این مواد غذایی بر سلامت قلب به طور کامل مشخص نیست، اما به نظر می رسد که می توانند به کنترل فشارخون و قند خون کمک کرده، التهاب را کاهش دهند و در بهبود عملکرد عروق خونی نقش داشته باشند.
چگونه از بیماری قلبی – عروقی پیشگیری کنیم؟
• رژیم غذایی سالم که حاوی مقادیر زیادی میوه، سبزی، غلات کامل و حبوبات است به علت داشتن فیبر قند خون و چربی های خون را کاهش می دهد. میوه ها و سبزیجات به علت داشتن پتاسیم به کاهش فشارخون و حفظ سلامت قلب کمک می کنند.
• ۲ تا ۳ بار در هفته ماهی بخورید. امگا ۳ التهاب بدن را کاهش داده و از بروز بیماری قلبی – عروقی پیشگیری می کند.
• به جای آن که غذاها را سرخ کنید از سایر روش های پخت و پز مانند بخارپز کردن، پخت در فر و … استفاده نمایید. سرخ کردن میزان چربی های ناسالم و کالری مواد غذایی را افزایش می دهد.
• کاهش وزن احتمال ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی را در مبتلایان به دیابت نوع ۲ کاهش می دهد. حتی کاهش وزن اندک به میزان ۵ تا ۷ کیلوگرم برای این بیماران مفید است.
• فعالیت بدنی هم به کنترل وزن و هم به کاهش قند خون کمک می کند. بهتر است حداقل روزی ۳۰ دقیقه پیاده روی داشته باشید. اگر در طی روز مجبور هستید ساعات طولانی بنشینید هر ۹۰ دقیقه یکبار بلند شده و کمی راه بروید.
منبع:
Gang Liu et al. Circulation Research 2019.