ویتامین B6 بر روی خلق و خو، اشتها، خواب و قدرت فکر کردن تاثیر می گذارد. شما برای مقابله با عفونت ها، تبدیل غذا به انرژی و کمک به حمل اکسیژن خون به سراسر بدن به این ویتامین نیاز دارید.
علائم کمبود ویتامین B6:
کمبود ویتامین B6 و احساس کمبود انرژی
اگر کمبود ویتامین B6 شدید باشد ممکن است به کم خونی و کاهش تعداد گلبول های قرمز خون و در نتیجه علائمی مانند خستگی و ضعف مبتلا شوید. به غیر از کمبود ویتامین B6 کمبود آهن، ویتامین B12 و ویتامین B9 (فولات) نیز در بروز کم خونی نقش دارد.
راش و ضایعات پوستی
علائم کمبود ویتامین B6 گاهی اوقات بر روی پوست ظاهر می شوند. این علائم شامل پوسته پوسته شدن است که با گذشت زمان بیشتر می شوند. اگر به کمبود جزئی این ویتامین مبتلا باشید ممکن است ماه ها یا سال ها طول بکشد تا علائم آن ظاهر شوند.
خشکی و ترک خوردگی لب ها و ارتباطش با ویتامین B6
دهان مکان مناسبی برای تشخیص علائم کمبود این ویتامین است. در این شرایط ممکن است لب ها پوسته پوسته شده و در گوشه های لب ترک خوردگی هایی مشاهده شود. زبان نیز ممکن است متورم شود.
تضعیف سیستم ایمنی بدن در اثر کمبود ویتامین B6
کمبود این ویتامین مقاومت بدن را در برابر عفونت ها و بیماری ها کاهش می دهد. بنابراین، در صورت ابتلا به کمبود این ویتامین نیاز به دریافت مکمل دارید.
کمبود ویتامین B6 و بی حسی دست ها و پاها
آسیب اعصاب که نوروپاتی محیطی نامیده می شود ممکن است سبب بی حسی دست ها و پاها شود. کمبود این ویتامین می تواند زمینه ساز بروز این مشکل باشد. هم ویتامین B6 و هم سایر ویتامین های گروه B از جمله ویتامین B12 برای حفظ سلامت اعصاب ضروری هستند.
بی قراری کودکان در اثر کمبود ویتامین B6
بی قراری کودکان می تواند نشان دهنده کمبود ویتامین B6 باشد. اگر شما بعد از ۶ ماهگی به جز شیر مادر هیچ نوع غذای دیگری به کودک ندهید ممکن است وی به کمبود این ویتامین مبتلا شود.
کمبود ویتامین B6 حتی می تواند سبب بروز تشنج شود. همچنین در این کودکان کمبود شدید ویتامین B6 سبب افزایش حساسیت شنوایی می شود. در این شرایط کودک با هر صدایی ممکن است آشفته شود.
کمبود ویتامین B6 عامل مهم در تهوع بارداری
در دوران بارداری نیاز به ویتامین B6 افزایش پیدا می کند. اگر در دوران بارداری احساس تهوع یا استفراغ می کنید ممکن است نیاز به دریافت مکمل ویتامین B6 داشته باشید (از مصرف خودسرانه این مکمل در این دوران خودداری کنید).
اختلال حافظه و اختلال خلق و خو
ویتامین B6 به تنظیم خلق و خو و حافظه کمک می کند. اگر احساس غم یا گیجی دارید، به خصوص اگر سالمند هستید، ممکن است به علت کمبود ویتامین B6 به این مشکلات مبتلا شده باشید. کمبود این ویتامین احتمال ابتلا به افسردگی بعد از سکته مغزی را نیز افزایش می دهد و همچنین می تواند توانایی های ذهنی شما را کاهش دهد.
سرطان
کمبود ویتامین B6 با افزایش احتمال ابتلا به سرطان مرتبط است. علت دقیق این ارتباط مشخص نشده است اما تحقیقات کمبود این ویتامین را با سرطان معده و سرطان مری مرتبط دانسته اند. همچنین کمبود این ویتامین احتمال ابتلا به سرطان های مرتبط با هورمون های استروئید مانند سرطان سینه و سرطان پروستات را افزایش می دهد.
علل کمبود ویتامین B6:
کمبود شدید این ویتامین به ندرت رخ می دهد. در برخی سالمندان به علت رژیم غذایی نامناسب و یا کاهش توانایی بدن برای جذب ویتامین کمبود آن مشاهده می شود. بیماری های کلیوی، بیماری هایی که سبب سوء جذب مواد مغذی در روده می شوند و مصرف الکل در ابتلا به کمبود ویتامین B6 نقش دارند.
میزان نیاز به ویتامین B6 چقدر است؟
مقدار نیاز به ویتامین B6 به سن بستگی دارد. شیرخواران ۷ تا ۱۲ ماهه روزانه به ۰/۳ میلی گرم ویتامین B6 نیاز دارند. با افزایش سن نیاز به این ویتامین نیز بیشتر می شود. میزان نیاز به این ویتامین برای مردان بالای ۵۰ سال ۱/۷ میلی گرم در روز و برای زنان بالای ۵۰ سال ۱/۵ میلی گرم در روز است. در دوران بارداری نیاز به این ویتامین به ۱/۹ میلی گرم در روز می رسد.
منابع غذایی حاوی ویتامین B6:
تامین ویتامین B6 مورد نیاز بدن از طریق رژیم غذایی آسان است. ماکیان، گوشت گاو و ماهی بهترین منابع این ویتامین به شمار می روند. ۹۰ گرم سالمون یا مرغ به ترتیب ۳۰ و ۲۵ درصد نیاز به این ویتامین را تامین می کنند.
سبزیجات نشاسته ای مانند سیب زمینی و ذرت و میوه ها (به جزء مرکبات مانند پرتقال و گریپ فروت) نیز حاوی ویتامین B6 می باشند.
اگر نمی توانید از طریق رژیم غذایی ویتامین B6 مورد نیاز خود را تامین کنید باید مکمل دریافت نمایید. اغلب مکمل های مولتی ویتامین حاوی ویتامین B6 هستند. همچنین می توانید مکمل این ویتامین را به صورت جداگانه دریافت کنید.
دریافت بیش از حد این ویتامین از طریق مکمل سبب آسیب اعصاب و تهوع می شود. بزرگسالان نباید روزانه بیش از ۱۰۰ میلی گرم ویتامین B6 دریافت کنند.