مطالعات انجام شده در مورد خواص سبزیجات نشان می دهد که این مواد غذایی به علت داشتن فیبر و انواع آنتی اکسیدان احتمال ابتلا به بیماری های مختلف مانند سرطان، بیماری قلبی و دیابت نوع ۲ را کاهش می دهند.
تحقیقات جدید نشان می دهد که خواص سبزیجات به بیماری های جسمی محدود نشده و می تواند از بروز بیماری های روحی و روانی نیز پیشگیری نماید.
تاثیر رژیم غذایی بر علائم افسردگی:
افسردگی یکی از شایع ترین بیماری های قرن حاضر است. این بیماری می تواند مردان و زنان و همچنین تمام گروه های سنی را درگیر کند. با این حال، بسیاری از مبتلایان به افسردگی از ابتلای خود به این بیماری مطلع نیستند.
بیماران مبتلا به افسردگی علاقه خود را برای انجام فعالیت های مختلف از دست می دهند. اختلال خواب در این افراد بسیار شایع است. به طوری که میزان خواب آن ها بسیار کم و یا بسیار زیاد می شود. اشتهای آن ها تغییر کرده و ممکن است وزن آن ها نیز تغییر کند. دائماً احساس خستگی، بی ارزش بودن و گناهکار بودن داشته و حتی در موارد شدید ممکن است به خودکشی فکر کنند.
افسردگی اساسی زمان تشخیص داده می شود که فرد به مدت حداقل ۲ هفته به طور مداوم احساس غم و اندوه داشته باشد. افراد مبتلا به افسردگی اساسی به سادگی عصبانی شده و توانایی آن ها برای تمرکز کردن کاهش می یابد. همچنین در این افراد اختلال در تصمیم گیری، اضطراب و اختلال خواب مشاهده می شود. اگر بیماری شدید باشد بیمار ممکن است در انجام کارهای روزمره نیز ناتوان شده و یا حتی به زحمت از بستر برخیزد.
در افرادی که از یک رژیم غذایی سالم پیروی می کنند احتمال بروز افسردگی 35 درصد کمتر است. از سوی دیگر، زیاده روی در مصرف غذاهای فرآوری شده، سرخ شده و شیرین میتواند احتمال ابتلا به این بیماری را حدود ۶۰ درصد افزایش دهد.
نتایج تحقیقات مختلف نشان می دهد که دریافت اسیدهای چرب امگا ۳ (در ماهی، گردو، دانه بزرک، دانه چیا و …) و غذاهای حاوی فولات یا ویتامین B9 (در سبزیجات برگ سبز، حبوبات و غلات کامل) با کاهش علائم افسردگی مرتبط است.
در سال ۲۰۱۴ میلادی مطالعه ای منتشر شد که نشان داد احساس رضایت و خوشنودی با مصرف فراوان میوه و سبزی در ارتباط است. نتایج مطالعه دیگری بیانگر این نکته بود که رژیم غذایی مدیترانه ای احتمال ابتلا به افسردگی را کاهش می دهد. در این رژیم غذایی به مصرف انواع میوه، سبزی، حبوبات، ماهی و روغن زیتون تاکید می شود.
پروبیوتیک ها نیز از سایر اجزای رژیم غذایی هستند که از طریق بهبود سلامت روده تاثیرات مثبتی بر جسم و روان دارند. در افرادی که از غذاهای حاوی پروبیوتیک (مانند کفیر و ماست) استفاده می کنند میزان افسردگی، اضطراب و استرس کمتر است. شواهد علمی نشان می دهد که ماست التهاب بدن را کاهش می دهد. طبق گفته محققان التهاب مزمن تا حدودی در بروز اضطراب، استرس و افسردگی نقش دارد.
مصرف متعادل شکلات تلخ نیز می تواند بر روی خلق و خو تاثیر داشته باشد. یافته های علمی نشان می دهد که شکلات تلخ می تواند خلق و خو را بهبود داده و میزان استرس و افسردگی را کاهش دهد.
شکلات تلخ به علت داشتن ترکیبی به نام فلاونوئید التهاب را در سلول های عصبی کاهش داده، مانع مرگ سلول های مغزی شده و جریان خون را در مغز بهبود می بخشد. همچنین به علت داشتن ماده ای به نام تریپتوفان میزان تولید سروتونین را افزایش می دهد. افزایش سروتونین با بهبود خلق و خو در ارتباط است.
خواص سبزیجات: سبزیجات و کاهش علائم افسردگی
اگرچه مکانیسم بروز بیماری های روحی و روانی پیچیده است، اما مدت های زیادی است که محققان معتقدند رژیم غذایی ناسالم تاثیر مخربی بر روی سلامتی روان انسان ها دارد. با این حال، لازم است شواهد بیشتری در تائید این نظریه به دست آید.
به منظور بررسی تاثیر رژیم غذایی در بهبود علائم مشکلات خلقی محققان اطلاعات مربوط به حدود ۴۶ هزار نفر را مورد ارزیابی قرار دادند. نتایج این مطالعه که در مجله Psychosomatic Medicine منتشر شده شواهد بیشتری در مورد خواص سبزیجات فراهم نموده است.
نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که اصلاح رژیم غذایی سبب بهبود علائم افسردگی می شود. این یافته در میان زنان مشهودتر بود. به طور کلی، افزایش دریافت سبزیجات و مواد غذایی حاوی فیبر و کاهش مصرف نوشیدنی های شیرین و شیرینی جات که حاوی قند هستند و فست فودها، برای این افراد مفید بود. در این پژوهش نوع تغذیه تاثیری بر روی اضطراب نداشت.
طبق گفته محققان این مطالعه، زمانی که رژیم غذایی مناسب با ورزش همراه شود علائم افسردگی به میزان بیشتری بهبود می یابد.
افسردگی از جمله بیماری های شایع در سراسر جهان است. این بیماری می تواند تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی ما داشته باشد. بنابراین، شناخت عواملی که می توانند به پیشگیری و درمان آن کمک کنند، بسیار مهم است.
منبع:
Joseph Firth et al. Psychosomatic Medicine 2019.