پارکینسون یک بیماری پیش رونده است و متاسفانه در حال حاضر درمانی برای آن وجود ندارد. درمان های موجود فقط می توانند به کنترل علائم بیماری کمک کنند. به همین علت یافتن راهکارهایی برای پیشگیری از این بیماری و یا درمان مطلوب تر آن از اهمیت زیادی برخوردار است. تحقیقات جدید نشان می دهد که احتمالاً پروبیوتیک ها بتوانند به درمان بیماری پارکینسون کمک کنند.
بیماری پارکینسون: علل و علائم
اگرچه هزاران سال پیش در متون پزشکی به علائمی مشابه علائم بیماری پارکینسون اشاره شده است اما به طور رسمی علائم کلاسیک این بیماری در سال ۱۸۱۷ میلادی معرفی شده است.
بیماری پارکینسون بیماری دوران سالمندی است. اما ممکن است در برخی موارد در افراد جوان تر نیز مشاهده شود. در بیماران مبتلا به پارکینسون بخش هایی از مغز که مسئول کنترل حرکات بدن هستند، از بین می روند.
علائم کلاسیک این بیماری شامل لرزش، کندی حرکات، سفتی اندام ها و کاهش توانایی در حفظ تعادل بدن است. برخی افراد ابتدا علائمی مانند ضعف و اختلال در راه رفتن را تجربه می کنند. اما در برخی از بیماران ممکن است ابتدا لرزش هایی در سر یا دست ایجاد شود. علائم این بیماری ابتدا خفیف بوده و به تدریج پیشرفت می کند.
همواره در مغز باید بین تولید دوپامین و استیل کولین تعادل وجود داشته باشد. در افرادی که به بیماری پارکینسون مبتلا می شوند تعادل بین دوپامین و استیل کولین از بین می رود. زیرا سلول های تولید کننده دوپامین تخریب می شوند.
تاکنون محققان موفق به شناسایی علت دقیق ابتلا به این بیماری نشده اند. به نظر می رسد که ژنتیک در ۱۰ درصد موارد ابتلا به این بیماری نقش داشته باشد. عفونت های ویروسی و قرار گرفتن در معرض مواد سمی مانند آفت کش ها … نیز می تواند در بروز بیماری پارکینسون موثر باشد.
تجمع غیرطبیعی پروتئین آلفا- سینوکلئین در مغز نیز یکی از عوامل موثر در بروز بیماری پارکینسون است. این تجمع سبب مرگ سلولی و بروز علائم بیماری پارکینسون می شود.
آشنایی با پروبیوتیک ها:
به مجموع میکروارگانیسم ها و باکتری هایی که در دستگاه گوارش انسان زندگی می کنند “میکروبیوتا” گفته می شود. میکروبیوتای روده تاثیر چشمگیری هم بر سلامت جسم و هم بر سلامت روان انسان دارد. میکروبیوتای روده می تواند احتمال ابتلا به بیماری های مختلف را کاهش داده و خلق و خو را بهبود بخشد.
عوامل محیطی تاثیر زیادی بر روی عملکرد روده و باکتری های موجود در آن دارند. یکی از این عوامل محیطی رژیم غذایی است. رژیم غذای ناسالم و مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک ها بر نوع باکتری های روده موثر هستند. به طوری که تعداد باکتری های مضر روده را افزایش و تعداد باکتری های مفید را کاهش می دهند.
نتایج تحقیقی که سال ۲۰۱۸ میلادی منتشر شد نشان داد رژیم غذایی پرچرب طی چند هفته می تواند باکتری های روده را به طور قابل توجهی تغییر دهد. رژیم غذایی پرچرب تعداد باکتری های مفید روده را کاهش و تعداد باکتری های مضر را افزایش می دهد.
تحقیقات نشان داده که وجود پروبیوتیک، پره بیوتیک و سین بیوتیک (ترکیب پروبیوتیک و پره بیوتیک) در رژیم غذایی به حفظ سلامت عمومی بدن کمک می کند.
پروبیوتیک ها سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده، از بروز عفونت پیشگیری کرده و مانع افزایش تعداد باکتری های مضر در روده می شوند. سایر فواید مصرف پروبیوتیک ها عبارتند از: بهبود اسهال، بهبود عفونت دستگاه گوارش، کاهش کلسترول خون، بهبود عملکرد کبد، کاهش فشارخون و …
درمان بیماری پارکینسون به کمک پروبیوتیک ها:
بیماری پارکینسون که اغلب سالمندان را درگیر می کند با ارتعاش و لرزش دست و پا، کندی حرکات، سختی و خشک شدن اندام ها و نداشتن تعادل مشخص می شود. تا زمانی که این بیماری تشخیص داده شود اغلب سلول های مغزی درگیر در این بیماران از بین می روند. به همین دلیل کاهش سرعت پیشرفت پارکینسون دشوار بوده و پزشکان همواره به دنبال یافتن راهکارهایی برای تشخیص زودتر این بیماری هستند.
تاکنون مطالعات زیادی نشان داده اند که دستگاه گوارش، حداقل در برخی از افراد، با بروز بیماری پارکینسون مرتبط است. تعدادی از مطالعات نیز نشان داده اند پروتئین آلفا سینوکلئین (پروتئین غیرطبیعی در افراد مبتلا به بیماری پارکینسون) از طریق عصب واگ از مغز به معده منتقل می شود.
محققان معتقدند طی چند دهه آینده میکروبیوتای روده (جمعیت میکروبی روده) در پیدایش راه های جدید درمانی برای افراد مبتلا به بیماری پارکینسون نقش خواهد داشت. درمان های جدید شامل تغییر رژیم غذایی و استفاده از پروبیوتیک ها و پره بیوتیک ها است.
پروبیوتیک ها باکتری های مفیدی هستند که هم در روده انسان و هم در برخی مواد غذایی مانند ماست و کفیر یافت می شوند. پره بیوتیک ها نیز ترکیباتی هستند که به رشد باکتری های مفید روده کمک می کنند. پره بیوتیک ها در میوه ها و سبزیجات یافت می شوند.
منبع:
Scheperjans Filip et al. Journal of Parkinson’s Disease 2018.