داشتن عمر طولانی- راهکارهایی برای داشتن عمر طولانی

داشتن عمر طولانی
داشتن عمر طولانی یکی از خواسته های دیرین انسان است. تحقیقات نشان داده بین طول عمر والدین با طول عمر فرزندان ارتباط وجود دارد. اگر والدین عمر طولانی داشته باشند احتمال آن که فرزندان شان نیز از عمر طولانی برخوردار باشند بیشتر است.
تاکنون هیچ روش معجزه آسایی برای رسیدن به این آرزوی انسان کشف نشده است، اما شواهد علمی نشان می دهد که اصلاح سبک زندگی می تواند با پیشگیری از بیماری های مزمن به افزایش طول عمر کمک کند.
رژیم غذایی سالم یکی از عوامل تاثیرگذار بر طول عمر است. در افرادی که از رژیم غذایی ضد التهاب پیروی می کنند احتمال ابتلا به بیماری های مختلف و مرگ ناشی از آن ها کمتر است.
افزایش مصرف میوه ها، سبزیجات، روغن زیتون، مغزهای خوراکی و غلات کامل می تواند میزان التهاب را کاهش دهد. هر چقدر میزان مصرف فست فودها، گوشت های فرآوری شده و غذاهای شیرین افزایش یابد میزان التهاب بدن نیز بیشتر شده و طول عمر کمتر می گردد.
چربی های ناسالم موجود در لبنیات پرچرب، گوشت های پرچرب، فست فودها و غذاهای سرخ شده در کاهش طول عمر نقش دارند. در مقابل، چربی های سالم که در ماهی، مغزهای خوراکی، روغن های گیاهی مایع و … یافت می شوند می تواند از بروز بیماری های مزمن و مرگ زود هنگام پیشگیری کنند.

۲ راهکار برای داشتن عمر طولانی:

میانگین امید به زندگی طی چند دهه گذشته افزایش یافته است. اما اخیراً در برخی از کشورهای توسعه یافته به علت افزایش شیوع چاقی و بی‌ تحرکی روند افزایش امید به زندگی متوقف شده است.
در مطالعات گذشته ارتباط بین وزن بدن و فعالیت بدنی با طول عمر بررسی شده است. اما اغلب این تحقیقات یا همزمان بر روی مردان و زنان انجام شده یا تنها مردان را مورد بررسی قرار داده است.
امید به زندگی در مردان و زنان متفاوت است. از علل این تفاوت می ‌توان به هورمون ‌ها، ژن‌ ها و سبک زندگی اشاره کرد. به منظور بررسی بیشتر این تفاوت محققان هلندی اطلاعات مربوط به بیش از ۷ هزار زن و مرد را مورد بررسی قرار دادند.
هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط بین قد، وزن و فعالیت بدنی با احتمال رسیدن به سن ۹۰ سالگی بود. شرکت کنندگان تا زمان مرگ یا رسیدن به سن ۹۰ سالگی مورد پیگیری قرار گرفتند.
راهکار برای داشتن عمر طولانی
نتایج نشان داد زنانی که تا سن ۹۰ سالگی زنده ماندند قد بلندتری داشتند، وزن کمتری در زمان شروع مطالعه داشته و بعد از آن نیز کمتر بر وزن آن ‌ها افزوده شد.
در مردانی که هر روز ۹۰ دقیقه فعالیت بدنی داشتند در مقایسه با مردانی که میزان فعالیت بدنی‌ شان کمتر از ۳۰ دقیقه بود احتمال رسیدن به سن ۹۰ سالگی ۳۹ درصد بیشتر بود. به ازای هر ۳۰ دقیقه که به فعالیت بدنی روزانه اضافه می ‌شد شانس رسیدن به ۹۰ سالگی ۵ درصد افزایش می‌یافت.
در زنانی که بیش از ۳۰ تا ۶۰ دقیقه در روز فعالیت بدنی داشتند در مقایسه با زنانی که کمتر از ۳۰ دقیقه فعالیت داشتند احتمال رسیدن به سن ۹۰ سالگی ۲۱ درصد بیشتر بود. ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی در روز برای زنان تاثیر قابل‌توجهی بر طول عمر داشت.
در مطالعه دیگری که بر روی حدود ۸ هزار فرد میانسال انجام شد مشاهده گردید نشستن طولانی مدت میزان جریان خون را کاهش می دهد. در این شرایط ایجاد لخته خون در وریدهای عمقی می تواند سبب مرگ شود.
محققان در پژوهش دیگری نیز به بررسی ارتباط بین طول عمر با میزان فعالیت بدنی پرداخته اند. در این مطالعه مشخص شد افرادی که ۵ روز در هفته و هر روز ۳۰ تا ۴۰ دقیقه ورزش می کنند می توانند عمر سلول های بدن خود را تا ۹ سال افزایش دهند.
نتایج پژوهش فوق نشان داد ورزش کردن از کاهش طول تلومر پیشگیری می کند. تلومرها نوعی سپر حفاظتی برای ژن ها محسوب می شوند. کاهش طول تلومرها می تواند سبب از بین رفتن سلول ها شود.
نداشتن فعالیت بدنی کافی احتمال ابتلا به بیماری های قلبی – عروقی را افزایش می دهد. آمارها نشان می دهد که بیماری قلبی – عروقی یکی از شایع ترین علل مرگ و میر در سراسر جهان به شمار می رود. بی تحرکی با بروز چاقی، دیابت، افزایش فشارخون، افزایش چربی های خون و … نیز مرتبط است. تمامی این مشکلات به نوبه خود می توانند در کاهش امید به زندگی موثر باشند.
در افراد دارای اضافه وزن احتمال ابتلا به بیماری هایی مانند دیابت نوع ۲، کبد چرب، بیماری قلبی – عروقی و انواع سرطان بیشتر است. تمامی این بیماری ها می توانند در کاهش طول عمر و مرگ در سنین پایین نقش داشته باشند. تخمین زده می شود که احتمال مرگ زود هنگام در افراد چاق ۲۷ درصد بیشتر باشد.
نتایج حاصل از تحقیقات مختلف نشان می دهد که رژیم غذایی سالم، حفظ وزن در محدوده سالم و داشتن فعالیت بدنی می تواند به شما در برخورداری از عمر طولانی کمک کند.
منبع:
Lloyd Brandts et al. Journal of Epidemiology & Community Health 2019.

Loading