بیماری های گوارشی: علل، علائم و درمان

بیماری های گوارشی: علل و علایم
اگرچه اغلب افراد بیماری های گوارشی را تجربه می کنند اما در صورتی که علائم بیماری شدید باشد ممکن است نیاز باشد به پزشک مراجعه کنید. اما بیماری های گوارشی چه علائمی دارند و چگونه درمان می شوند؟

آشنایی با انواع بیماری های گوارشی:

۱- گاستریت (التهاب و ورم معده)

مایع گوارشی که به هضم مواد غذایی کمک می کند حاوی مقدار زیادی اسید است. برخی اوقات این مایع گوارشی به علت از بین رفتن لایه محافظ معده سبب تحریک مخاط معده می شود. در نتیجه فرد به گاستریت مبتلا می شود. باکتری، استفاده طولانی مدت از داروهای ضد درد مانند ایبوپروفن، نوشیدن الکل و استرس در بروز گاستریت نقش دارند.
گاهی اوقات گاستریت به کمک داروهای بدون نسخه که میزان اسید معده را کاهش می دهند درمان می شود. اما از آنجاکه گاستریت احتمال ابتلا به زخم معده و خونریزی را بالا می برد بهتر است با پزشک مشورت شود.

۲- زخم معده و روده

در این بیماران زخم هایی بر روی دیواره معده و قسمت بالایی روده کوچک مشاهده می شود. باکتری شایع ترین علت بروز این بیماری است، اما مصرف طولانی مدت آسپرین، ایبوپروفن و سایر داروهای ضد درد نیز می تواند در بروز این مشکل نقش داشته باشد. استعمال سیگار و نوشیدن الکل نیز احتمال ابتلا به زخم های گوارشی را افزایش می دهد. پزشک با توجه به علت بروز زخم به کمک داروهای ضد اسید و آنتی بیوتیک ها این بیماری را درمان می کند.

۳- عفونت ویروسی معده

اگرچه این مشکل ربطی به آنفلوآنزا ندارد اما گاهی اوقات به آن “آنفلوآنزای معده” گفته می شود. علائم عفونت ویروسی معده می تواند اسهال آبکی، تهوع و … باشد. تماس با فرد آلوده و مصرف غذاهای آلوده می تواند در بروز این مشکل نقش داشته باشد.
معمولاً این بیماری به صورت خود به خود درمان می شود، اما اگر تب دارید، بدن تان بسیار کم آب شده و یا در استفراغ و مدفوع خود خون مشاهده می کنید به پزشک مراجعه کنید.

آشنایی با انواع بیماری های گوارشی

۴- بیماری های گوارشی ناشی از مسمومیت غذایی

باکتری ها، ویروس ها و انگل های موجود در مواد غذایی می توانند سبب بروز بیماری شوند. مسمومیت غذایی اسهال، تهوع و استفراغ را به دنبال دارد.
اگرچه در بسیاری از موارد مسمومیت های غذایی خود به خود درمان می شوند، اما اگر به کم آبی مبتلا شده اید، در استفراغ و مدفوع خود خون مشاهده می کنید، اسهال شدید دارید و یا اسهال شما بیش از ۳ روز طول کشیده است به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر سیستم ایمنی بدن تان ضعیف است به محض مشاهده علائم مسمومیت غذایی با پزشک مشورت نمایید.

۵- سندرم روده تحریک پذیر (IBS)

این بیماری که معمولاً روده بزرگ را درگیر می کند سبب بروز نفخ و اسهال یا یبوست می شود. ممکن است شما برخی اوقات به یبوست و در زمان دیگری به اسهال مبتلا شوید.
علت دقیق بروز IBS مشخص نیست اما برخی مواد غذایی، استرس، هورمون ها و عفونت ها در بروز آن نقش دارند. تغییر رژیم غذایی و دارو درمانی می توان به کنترل علائم IBS کمک کند.

۶- عدم تحمل لاکتوز

به قند موجود در شیر لاکتوز گفته می شود. اگر در دستگاه گوارش شما به میزان کافی آنزیم لاکتاز وجود نداشته باشد بدن نمی تواند قند لاکتوز را تجزیه کند. عدم تحمل لاکتوز سبب بروز اسهال، نفخ و درد شکم می شود. هیچ درمانی برای رفع این مشکل وجود ندارد و فقط توصیه می شود که از محصولات لبنی بدون لاکتوز و یا قرص لاکتید استفاده شود.

۷- بیماری های گوارشی ناشی از آلرژی غذایی

آلرژی غذایی زمانی رخ می دهد که بدن به اشتباه برخی از غذاها را مضر تشخیص داده و نسبت به آن ها واکنش نشان می دهد. علائم آلرژی غذایی می تواند شامل درد معده و تورم دهان و گلو باشد.
اگر موارد شدید آلرژی غذایی با دارویی به نام اپی نفرین درمان نشود ممکن است شوک و حتی مرگ رخ دهد. بیشترین موارد آلرژی غذایی در مورد مغزهای خوراکی، ماهی، تخم مرغ و شیر رخ می دهد.

۸- آپاندیسیت

آپاندیس یک اندام انگشت مانند است که در ابتدای روده بزرگ، پایین، سمت راست شکم قرار دارد. وظیفه آپاندیس در بدن مشخص نیست اما اگر ملتهب و عفونی شود باید با جراحی از بدن خارج شود.
معمولاً درد آپاندیسیت از وسط شکم شروع شده و به سمت پایین و راست شکم گسترش پیدا می کند. اگر احتمال می دهید که به آپاندیسیت مبتلا شده اید فوراً به اورژانس مراجعه کنید.

۹- سنگ کیسه صفرا

یکی از شایع ترین بیماری های گوارشی ابتلا به سنگ کیسه صفرا است. در این بیماران ممکن است سنگ ها مجاری صفراوی را مسدود کنند.
شایع ترین علامت این بیماری درد شکمی است که اگر شدید است و یا بیش از چند ساعت طول می کشد باید با پزشک تماس بگیرید. از سایر علائم سنگ کیسه صفرا می توان به تهوع، استفراغ، تب، ادرار به رنگ چای و مدفوع با رنگ روشن اشاره کرد. در برخی موارد این بیماران به جراحی نیاز پیدا می کنند.

۱۰- یبوست

ورزش، نوشیدن آب و مصرف غذاهای حاوی فیبر مانند آلو و غلات کامل می تواند به درمان یبوست کمک کند. در مواردی که با اصلاح رژیم غذایی یبوست درمان نمی شود باید برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید.

۱۱- پانکراتیت (التهاب پانکراس)

پانکراتیت زمانی رخ می دهد که پانکراس (لوزالمعده) که به هضم مواد غذایی کمک می کند دچار التهاب شود. شما ممکن است درد در قسمت بالایی شکم داشته باشید که بعد از غذا خوردن تشدید می شود. از سایر علائم این بیماری می توان به تهوع و استفراغ اشاره کرد. موارد شدید پانکراتیت می تواند خطرناک باشد.
ممکن است پزشک از شما بخواهد که ۲-۱ روز از غذا خوردن اجتناب کرده و داروهای ضد درد دریافت نمایید. در برخی موارد نیاز است که بیمار در بیمارستان بستری شود.

۱۲- دیورتیکولیت

کیسه های برجسته کوچک در دیواره دستگاه گوارش، معمولاً در قسمت پایین روده بزرگ، تشکیل می شوند. اگر این کیسه ها ملتهب یا عفونی شوند می توانند سبب درد شدید شکم، تهوع و تغییر در حرکات روده شوند. در درمان دیورتیکولیت استراحت و اصلاح رژیم غذایی می تواند کمک کننده باشد. پزشک نیز ممکن است آنتی بیوتیک تجویز نماید.

Loading