حتماً شنیده اید که یک علت فشارخون بالا دریافت بیش از حد نمک (کلرید سدیم) از طریق رژیم غذایی است. زیرا نمک سبب احتباس آب در بدن و در نتیجه افزایش فشار بر روی عروق خونی و قلب می شود. اما نمک، نگرانی و عصبانیت تنها عوامل ابتلا به فشارخون بالا نیستند.
دلایل شگفت انگیز برای ابتلا به فشارخون بالا:
افزایش موقتی فشارخون اگرچه به خودی خود مشکل ساز نیست، اما اگر به طور مداوم رخ دهد می تواند سبب بروز عوارض جدی شود. عواملی که می توانند در بروز فشارخون بالا نقش داشته باشند عبارتند از:
۱- افزایش مصرف قند
افرادی که به میزان زیاد غذاها و نوشیدنی های شیرین دریافت می کنند در معرض پرفشاری خون قرار دارند. افزایش ترشح هورمون انسولین به دنبال مصرف غذاهای شیرین علت فشارخون بالا در این افراد است.
۲- تنهایی
کلمه “تنهایی” فقط نشان دهنده تعداد دوستان شما نیست. بلکه با احساسات شما در ارتباط است. محققان معتقدند که ترس از طرد شدن، ناامیدی و احساس امنیت همگی می توانند بر روی عملکرد بدن و میزان فشارخون موثر باشند.
۳- آپنه خواب
در افراد مبتلا به آپنه خواب احتمال ابتلا به فشارخون بالا و سایر مشکلات قلبی بیشتر است. در این افراد اختلال در تنفس که به طور مکرر در زمان خواب رخ می دهد سبب ترشح موادی از سیستم عصبی می شود که علت فشارخون بالا هستند. همچنین اختلال در فرآیند نفس کشیدن سبب می شود شما اکسیژن کمتری دریافت کرده و دیواره عروق خونی آسیب ببیند.
۴- دریافت ناکافی پتاسیم
تعادل بین دریافت سدیم و پتاسیم به کلیه ها در حفظ مایعات بدن کمک می کند. اگر شما رژیم غذایی کم نمکی داشته باشید اما غذاهای حاوی پتاسیم شامل میوه ها، سبزیجات و حبوبات را به میزان کافی دریافت نکنید فشارخون بالای شما به خوبی درمان نمی شود.
۵- دریافت مکمل های گیاهی
مصرف گیاهانی مانند جینکو، جینسنگ، افدرا و سنت جونز ورت می تواند علت فشارخون بالا باشد. این مکمل های گیاهی ممکن است اثربخشی داروهای ضدپرفشاری خون را تحت تاثیر قرار دهند.
۶- اختلالات غده تیروئید
زمانی که این غده به میزان کافی هورمون تیروئید تولید نکند (کم کاری تیروئید) ضربان قلب کاهش می یابد. از سوی دیگر کلسترول بد (LDL) افزایش یافته و شریان ها سفت می شوند. عبور خون از میان این شریان ها سبب افزایش فشارخون میشود. در مبتلایان به پرکاری تیروئید نیز ضربان قلب و فشارخون افزایش پیدا می کند.
۷- تخلیه نشدن مثانه از ادرار
نتایج یک مطالعه نشان داده در زنان میانسالی که از زمان آخرین مراجعه آن ها به دستشویی حداقل ۳ ساعت گذشته فشارخون افزایش می یابد. این اثر در زنان و مردان در سنین مختلف دیده شده است. با افزایش سن احتمال ابتلا به فشارخون بالا بیشتر می شود. بنابراین خالی نگه داشتن مثانه می تواند کمک کننده باشد.
۸- مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)
هم در افراد سالم و هم در افراد مبتلا به فشارخون بالا مصرف داروهای NSAIDs مانند آسپرین و ایبوپروفن می تواند علت فشارخون بالا باشد. این تاثیر در برخی افراد بیشتر از سایرین است.
۹- مراجعه به مطب پزشک
میزان فشارخون شما ممکن است در منزل و در مطب پزشک با یکدیگر متفاوت باشد. این پدیده را “اثر لباس سفید” نامیده و علت آن می تواند بروز اضطراب در هنگام حضور در مطب باشد.
۱۰- مصرف دکونژستانت ها
داروهایی مانند پزودوافدرین و فنیلافرین برای رفع گرفتگی و آبریزش بینی مورد استفاده قرار می گیرند. این داروها سبب تنگ شدن عروق خونی و همچنین کاهش اثربخشی داروهای ضدپرفشاری خون می شوند. اگر به فشارخون بالا مبتلا هستید پزشک یا داروساز می توانند به شما در انتخاب داروی مناسب برای رفع مشکلات سینوس و سرماخوردگی کمک کنند.
۱۱- کم آبی بدن
هنگامی که میزان آب در سلول های بدن کاهش یابد مغز با فرستادن پیامی به غده هیپوفیز سبب ترشح وازوپرسین می شود. وازوپرسین عروق خونی را منقبض و حجم ادرار را کاهش داده و سبب افزایش فشارخون می شود.
۱۲- مصرف داروهای ضدبارداری هورمونی
این داروها که شکل خوراکی، تزریقی و … مورد استفاده قرار می گیرند می توانند سبب باریک شدن عروق خونی و افزایش فشارخون شوند. این مشکل به خصوص در زنان بالای ۳۵ سال، مبتلا به اضافه وزن یا سیگاری مشاهده می شود.
به این زنان توصیه می شود هر ۶ تا ۱۲ ماه میزان فشارخون خود را اندازه گیری کنند. استفاده از داروهای ضدبارداری که استروژن کمتری دارند نیز می تواند در پیشگیری از بروز این مشکل مفید باشد.
۱۳- صحبت کردن
هم افراد جوان و هم افراد سالمند زمانی که شروع به صحبت کردن می کنند فشارخونشان افزایش می یابد. این اثر چند دقیقه طول می کشد. به نظر می رسد که موضوع صحبت و محتوای احساسی آن در این زمینه تاثیر داشته باشد.
۱۴- مصرف داروهای ضدافسردگی
بسیاری از داروهای ضدافسردگی نه تنها بر روی خلق و خوی شما اثر می گذارند، بلکه در بروز فشارخون بالا نیز موثر هستند.