ویتامین E از سلول های بدن در برابر آسیب ناشی از رادیکال های آزاد محافظت می کند. همچنین به بدن در مقابله با میکروب ها کمک کرده و از مسدود شدن عروق خونی بر اثر لخته شدن خون جلوگیری می کند. ویتامین E یکی از ویتامین های محلول در چربی است.
بدن برای حفظ سلامتی به چه میزان ویتامین E نیاز دارد؟
به منظور حفظ سلامتی میزان نیاز به این ویتامین در افراد مختلف عبارتست از:
• صفر تا ۶ ماهگی: ۴ میلی گرم در روز (معادل ۶ واحد بین المللی)
• ۷ تا ۱۲ ماهگی: ۵ میلی گرم در روز (معادل ۵/۷ واحد بین المللی)
• ۱ تا ۳ سالگی: ۶ میلی گرم در روز (معادل ۹ واحد بین المللی)
• ۴ تا ۸ سالگی: ۷ میلی گرم در روز (معادل ۴/۱۰ واحد بین المللی)
• ۹ تا ۱۳ سالگی: ۱۱ میلیگرم در روز (معادل ۴/۱۶ واحد بین المللی)
• ۱۴ سال به بالا: ۱۵ میلی گرم در روز (معادل ۴/۲۲ واحد بین المللی)
• زنان باردار: ۱۵ میلی گرم در روز (معادل ۴/۲۲ واحد بین المللی)
• زنان شیرده: ۱۹ میلی گرم در روز (معادل ۴/۲۸ واحد بین المللی)
اغلب افراد از طریق رژیم غذایی به میزان کافی این ویتامین را دریافت می کنند. اگر توانایی بدن شما برای جذب این ویتامین کم باشد ممکن است میزان ویتامین E خون کاهش پیدا کند. به طور کلی، در مبتلایان به سوء جذب، بیماری کرون (بیماری التهابی روده) و یا مشکلات ژنتیکی مانند فیبروز کیستیک کمبود این ویتامین مشاهده می شود. درمان این بیماری ها به رفع کمبود ویتامین E کمک خواهد کرد.
با گذشت زمان کمبود این ویتامین می تواند سبب بروز علائم زیر شود:
• اختلال در کنترل یا حفظ هماهنگی حرکات بدن (آتاکسی)
• آسیب عصبی و در نتیجه درد و ضعف در دست ها و پاها (نوروپاتی محیطی)
• مشکلات بینایی که رتینوپاتی نامیده می شود
در صورتی که هر کدام از علائم فوق را مشاهده کردید به پزشک مراجعه نمایید.
کدام مواد غذایی حاوی ویتامین E هستند؟
روغن آفتابگردان، روغن ذرت، روغن سویا و روغن جوانه گندم، آووکادو و مغزهای خوراکی (به خصوص بادام) از منابع غذایی این ویتامین به شمار می روند.
برخی مواد غذایی ممکن است با ویتامین E غنی شده باشند. شما می توانید با بررسی برچسب محصولات غذایی از میزان ویتامین های موجود در آن ها مطلع شوید.
آیا برای حفظ سلامتی باید مکمل ویتامین E دریافت کنید؟
بیشتر افراد سالم نیازی به دریافت مکمل این ویتامین ندارند. زیرا احتمال بروز مشکلات پزشکی که به کمبود این ویتامین منجر شود، نادر است. از سوی دیگر، بهترین روش برای تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن پیروی از یک رژیم غذایی سالم و متنوع می باشد.
قبل از مصرف مکمل ویتامین E باید با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت شود. زیرا دریافت بیش از حد مکمل این ویتامین می تواند برای سلامتی مضر بوده و سبب بروز مشکلات جدی شود. از این مشکلات می توان به افزایش خونریزی بعد از بروز جراحت اشاره کرد. از
دریافت مکمل ویتامین E با برخی داروها مانند داروهای ضد انعقاد خون مانند وارفارین یا روش های درمان سرطان مانند شیمی درمانی و پرتو درمانی تداخل دارد. دریافت مکمل این ویتامین همراه با داروهای ضد انعقاد خون احتمال بروز خونریزی را افزایش می دهد.
ممکن است دریافت مکمل ویتامین E همراه با مکمل سایر آنتیاکسیدان ها مانند ویتامین C و سلنیوم اثربخشی داروهای کاهنده کلسترول خون که استاتین نامیده می شوند (مانند آتورواستاتین) را کاهش دهد. هنگامی که به پزشک مراجعه می کنید قبل از تجویز داروی جدید حتماً وی را از سایر داروها و مکمل هایی که دریافت می کنید، مطلع سازید.
احتمال بروز مسمومیت و بروز عوارض فوق بعد از مصرف غذاهای حاوی ویتامین E وجود ندارد. اما دریافت بیش از حد مکمل این ویتامین می تواند خطرناک باشد. در برخی مطالعات نشان داده شده که اگر هر روز ۴۰۰ واحد بین المللی ویتامین E دریافت شود خطر ابتلا به سرطان پروستات افزایش پیدا می کند.
به نظر نمی رسد که مکمل ویتامین E بتواند از بروز بیماری قلبی و سرطان پیشگیری نماید. با این حال، تحقیقات در این زمینه ادامه دارد. احتمالاً مکمل این ویتامین در کاهش خطر ابتلا به سایر بیماری ها مانند بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون نیز بی اثر است.
در برخی افراد مصرف مکمل این ویتامین می تواند سرعت پیشرفت بیماری دژنراسیون وابسته به سن ماکولا (AMD) را کاهش دهد. این بیماری چشمی می تواند سبب نابینایی افراد سالمند شود.
برخی از نوزادان که زودتر از موعد مقرر متولد می شوند (نوزاد نارس) ممکن است به میزان کافی ویتامین E در بدن خود نداشته باشند. اگرچه در اغلب موارد در شیر مادران این نوزادان میزان این ماده مغذی بیشتر از حالت معمول است، اما برخی اوقات این نوزادان برای سالم ماندن نیاز به ویتامین E بیشتری دارند. در این شرایط باید میزان دقیق ویتامین E مورد نیاز نوزاد توسط پزشک مشخص شود تا از مسمومیت و عوارض بعدی آن پیشگیری به عمل آید.